Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Ποιόν εξυπηρετεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στις αερομεταφορές;

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Ποιόν εξυπηρετεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στις αερομεταφορές;

11

 ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ  ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ – AEGEAN:


ΠΟΙΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ;


Η εξαγγελία  για συγχώνευση των δύο μοναδικών  υπολογίσιμων αεροπορικών εταιριών της χώρας μας, λίγους μόνο μήνες  μετά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την προοπτική των μεταφορών στην Ελλάδα, τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.


Οι αερομεταφορές  έχουν στη χώρα μας ένα ιδιόμορφο  ρόλο:


Οι περισσότερες από τις ηπειρωτικές εσωτερικές γραμμές αφορούν αποστάσεις μέχρι 700-800 χλμ., όπου κανονικά το αεροπλάνο δε θα είχε κανένα ρόλο αν είχαμε ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Από την άλλη πλευρά, ο μεγάλος αριθμός νησιών επιβάλλει την ύπαρξη αεροπορικών γραμμών ως εφεδρικής συγκοινωνίας, ιδίως σε σχετικά απομονωμένα νησιά.
 


Ως Οικολόγοι Πράσινοι θα θέλαμε σαφείς απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα, καθώς το νέο επιχειρηματικό σχήμα θα έχει κάθε συμφέρον να αντιστρατεύεται υπόγεια τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του σιδηροδρόμου ώστε ο ρόλος του αεροπλάνου να μην απειληθεί σε γραμμές όπως προς Θεσσαλονίκη, Γιάννενα ή Καβάλα.


Πώς θα οριοθετείται η υπέρμετρη διαπραγματευτική δύναμη του μόνου αερομεταφορέα απέναντι στα κέντρα  πολιτικών αποφάσεων;
Πώς θα διασφαλίζεται η καθολική υπηρεσία για τα νησιά, αν η μοναδική εταιρία αποφασίσει κάποια στιγμή να μην καταθέσει προσφορές για ορισμένες άγονες γραμμές;
Τι εγγυήσεις θα υπάρχουν απέναντι στο ενδεχόμενο ενός καρτέλ με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, για ταυτόχρονες αυξήσεις των εισιτηρίων προς τα νησιά;
 


Οι Οικολόγοι  Πράσινοι θεωρούμε την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα βασικό στοιχείο της πολιτικής μεταφορών που επιδιώκουμε. Θέλουμε το αεροπλάνο, όπως και όλα τα άλλα μεταφορικά μέσα, να πληρώνει το πραγματικό του κόστος και να περιορίζεται εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητο. Σε καμιά όμως περίπτωση δε δεχόμαστε να υποθηκεύονται τα δικαιώματα των πολιτών και οι προοπτικές ολόκληρων περιφερειών από την παραδοσιακή αδυναμία (;) της ελληνικής πολιτείας να ελέγξει οποιοδήποτε ιδιωτικό μονοπώλιο. 


Η εκτελεστική γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιώργος Παπαδόπουλους: για τις δηλώσεις Δημάρχου σχετικά με Λωβοκομείο
Επόμενο άρθροΠεριφερ. Ομοσπ. ΑΜΕΑ: στη Σάμο είδε τα… χειρότερα- διημερίδες σε όλα τα νησιά