Αρχική Απόψεις Aρθρα Αλέκος Γαϊτάνος: Οι τρεις “κολασμένοι” της Τεχνικής & Απάντηση της Νομαρχίας

Αλέκος Γαϊτάνος: Οι τρεις “κολασμένοι” της Τεχνικής & Απάντηση της Νομαρχίας

14

  

Η Τεχνική Εταιρεία του Δήμου Βροντάδου δεν υπάρχει πια.
Είναι μέλημα των ιστορικών του μέλλοντος η αποτίμηση των πεπραγμένων μιας ολόκληρης περιόδου στα δημοτικά δρώμενα του τόπου και αναντίρρητο χρέος των αιρετών η διευθέτηση των όποιων εκκρεμοτήτων υφίστανται με τη συγχώνευση και το οριστικό τέλος της εταιρείας. 
      Πόσω δε μάλλον όταν αυτές οι εκκρεμότητες σχετίζονται με το δικαίωμα στη δουλειά τριών ανθρώπων, πρώην εργαζομένων στην Τεχνική και τώρα χωρίς δουλειά στο περιθώριο, ξεχασμένων από μια ανάλγητη εξουσία που αρνείται να υλοποιήσει όσα η ίδια τους είχε υποσχεθεί.
       Από το πλέον επίσημο βήμα αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου Ομηρούπολης, ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης διαβεβαίωνε με στεντόρεια φωνή και ύφος αγέρωχο μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης, αιρετούς και παριστάμενους εργαζόμενους της Τεχνικής Εταιρείας για το αμετάκλητο της απόφασης μεταφοράς τριών εργαζομένων της εταιρείας στη Νομαρχία Χίου. 
      Απόφαση νομικά κατοχυρωμένη, αποτελούσε υλική και ηθική δικαίωση του αγώνα του συνόλου των εργαζομένων της Τεχνικής Εταιρείας για τη διασφάλιση του δικαιώματος τους στην εργασία.
      Δικαίωμα που έμελε να γίνει μεν απόλυτα σεβαστό από το Δήμο Ομηρούπολης και το Νοσοκομείο της Χίου με τη μεταφορά των υπόλοιπων εργαζομένων όχι όμως και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου.
      Επικαλούμενη οικονομική στενότητα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν υλοποιεί τα υπεσχημένα και δεν προσλαμβάνει τους τρεις πρώην εργαζόμενους. Αδιαφορούν οι ιθύνοντες της Νομαρχίας για την κόλαση της ανεργίας που βιώνουν αυτοί οι τρεις άνθρωποι και μεταθέτουν τις ευθύνες για το δράμα τους στην Κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει την κάλυψη των μισθών τους.
      Είναι απόλυτα θεμιτό η αυτοδιοίκηση να διεκδικεί πόρους από την κεντρική εξουσία, αθέμιτο όμως είναι να παίζει παιχνίδια στις πλάτες ανθρώπων. Γνώριζαν πολύ καλά την ισχύουσα νομοθεσία στη Νομαρχία τότε που έδιναν τις υποσχέσεις. Οι νόμοι δεν άλλαξαν, άλλαξε όμως η απόφαση του κυρίου Λαμπρινούδη. Τι μεσολάβησε και σήμερα οι τρεις αυτοί άνθρωποι στέλνονται από τον Άννα στον Καϊάφα; Να έφταιξε το τσαγκό του χαρακτήρα τους και η έντονη συνδικαλιστική δράση που ανέπτυξαν στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Τεχνικής Εταιρείας; Κανένας δε ξέρει.
      Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση άμεσα θα πρέπει να δώσει λύση. Πρέπει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις να προχωρήσει τώρα στην πρόσληψη των τριών αυτών ανθρώπων. Είναι θέμα αξιοπιστίας του ίδιου του θεσμού. Τα δύο χρόνια ανεργίας είναι ήδη αρκετά.
      Οι τρεις κολασμένοι της Τεχνικής πρέπει να δικαιωθούν. ΤΩΡΑ!
     
Αλέκος Γαϊτάνος
Επικεφαλής του Νομαρχιακού Συνδυασμού Χίου «Ενωτική Αριστερή Κίνηση». (Ε.Α.Κ)

 φωτο ΑΡΧΕΙΟΥ- ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν.Α. ΧΙΟΥ

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του ο κ. Αλέκος Γαϊτάνος, παραβιάζοντας «ανοιχτές θύρες», αναφέρεται στο θέμα της πρόσληψης τριών εργαζομένων της παλαιάς Τεχνικής Εταιρείας Βροντάδου στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου. Επιχειρεί μάλιστα να κατηγορήσει τη Ν.Α. Χίου για αδιαφορία απέναντι στο θέμα.
Κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανακριβές.
Ήδη από τις 21/4/2008 με ομόφωνη Απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποδέχθηκε τη μεταφορά των εργαζομένων στη Ν.Α. Χίου και ακολούθησε απόφαση Νομάρχη (25/12/2008) με την οποία συστάθηκαν οι απαιτούμενες θέσεις.
Δυστυχώς όμως το Υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να καλύψει τη μισθοδοσία των εργαζομένων, γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία της Ν.Α. Χίου, της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.) καθώς και δημόσια ανακοίνωσή μας (30/1/2009).
Ήδη σε επόμενη αλληλογραφία μας (13/10/2009) ζητήσαμε από την τρέχουσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με δεδομένο ότι το πρόβλημα το αντιμετωπίζει το σύνολο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, να προχωρήσει στην τροποποίηση του Νόμου, στην κάλυψη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, προκειμένου να προχωρήσει η πρόσληψή τους.
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, κάθε άλλο παρά αδιαφόρησε η Ν.Α. Χίου για το συγκεκριμένο θέμα.  Αντίθετα κατανοώντας την κοινωνική σημασία του προβλήματος προσπαθούμε επίμονα να δώσουμε λύση. Θα πρέπει όμως και η Πολιτεία να δείξει την ανάλογη κατανόηση σε ένα πρόβλημα που αφορά εκατοντάδες ανάλογες περιπτώσεις εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.

 

Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιώργος Παπαδόπουλους: για τις δηλώσεις Δημάρχου σχετικά με Λωβοκομείο
Επόμενο άρθροΠεριφερ. Ομοσπ. ΑΜΕΑ: στη Σάμο είδε τα… χειρότερα- διημερίδες σε όλα τα νησιά