Αρχική Νέα Τοπικά Πρόταση από το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας για την αντιμετώπιση του φαινομένου...

Πρόταση από το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας για την αντιμετώπιση του φαινομένου διάβρωσης των παραλιών

63


Σε συνέχεια της πρόσκλησης της Ν.Α. Χίου προς το τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κλιμάκιο επιστημόνων του Πανεπιστημίου επισκέφθηκε το νομό μας, και πρόσφατα απέστειλε τις προτάσεις του, για την αντιμετώπιση των διαβρωτικών φαινομένων στις παραλίες.
Η Ν.Α. Χίου έχει εκφράσει τη διάθεση να προχωρήσει σε σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με τους αρμόδιους δήμους, στους οποίους έχει ήδη απευθυνθεί από 27/1/2010, προκειμένου να καταθέσουν τη σύμφωνη γνώμη τους και το ποσό συμμετοχής τους.


Συγκεκριμένα, για το Δήμο Χίου κατατέθηκε πρόταση προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, η οποία αφορά:
Τάγμα Δεσπότη: Σχεδιασμός θαλάσσιου τοίχου – Αντιμετώπιση προβλημάτων υποσκαφής και διάβρωσης.. Αντιμετώπιση υπερπήδησης κυματισμών
Μυλαράκια: Μελέτη αποκατάστασης.- Σχεδιασμός θαλάσσιου τοίχου. – Αντιμετώπιση προβλημάτων υποσκαφής και διάβρωσης. – Αντιμετώπιση υπερπήδησης κυματισμών.
Ταμπάκικα: Προστασία αγωγού διάθεσης ομβρίων.
Παρθένης: Σχεδιασμός προβολών για τη διευθέτηση εκβολής. Αντιμετώπιση αναρρίχησης -υπερπήδησης κυματισμών Βόρεια του Αλιευτικού καταφυγίου.
Η έρευνα θα εκπονηθεί με την εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων και επιτόπου μετρήσεων και θα περιλαμβάνει: α. τη βυθομετρική αποτύπωση της περιοχής και μετρήσεις κυματισμών β. την εφαρμογή των μοντέλων για την εκτίμηση του κυματικού πεδίου γ. το σχεδιασμό και τη διαστασιολόγηση (κατασκευαστικές λεπτομέρειες) των θαλάσσιων τοίχων που αστόχησαν ώστε να αποφεύγονται προβλήματα υποσκαφής και υπερπήδησης κυματισμών. δ. το σχεδιασμό και τη διαστασιολόγηση (κατασκευαστικές λεπτομέρειες) των προβόλων διευθέτησης της εκβολής και ε. Ακτομηχανική διερεύνηση επιπτώσεων από την κατασκευή των έργων (απαραίτητη μελέτη για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).
ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΜΗΝΑ – Προϋπολογισμός 110.000 €
Καρφάς: Αντιμετώπιση προβλημάτων διάβρωσης – δημιουργία τεχνητής αμμώδους παραλίας – σχεδιασμός έργων προστασίας της ακτής που Θα δημιουργηθεί
Μέγας Λημνιώνας: Αντιμετώπιση προβλημάτων διάβρωσης – δημιουργία τεχνητής αμμώδους παραλίας σχεδιασμός έργων προστασίας της ακτής που Θα δημιουργηθεί
Κεραμεία: Ακτομηχανική διερεύνηση – Προτάσεις ανάπλασης ακτής
Η έρευνα θα εκπονηθεί με την εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων και επιτόπου μετρήσεων και θα περιλαμβάνει: α. τη βυθομετρική αποτύπωση της περιοχής και μετρήσεις κυματισμών β. την εφαρμογή των μοντέλων για την προσομοίωση της υφιστάμενης κατάστασης και τη μαθηματική αναπαραγωγή των διεργασιών της παράκτιας στερεομεταφοράς γ. τη μελέτη αντιμετώπισης της διάβρωσης και την επιλογή της καταλληλότερης και φιλικότερης προς το περιβάλλον μεθόδου αναπλήρωσης των διαβρωμένων τμημάτων των ακτών και δ. το σχεδιασμό και τη διαστασιολόγηση (κατασκευαστικές λεπτομέρειες) των απαραίτητων τεχνικών έργων προστασίας των ακτών.

ΔΗΜΟΣ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ
Κώμη – Προϋπολογισμός 50.000 €
Αντιμετώπιση προβλημάτων διάβρωσης – δημιουργία τεχνητής αμμώδους παραλίας – σχεδιασμός έργων Προστασίας της ακτής που θα δημιουργηθεί
Λιθί – Προϋπολογισμός 15.000 €
Προτάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
 Η έρευνα θα εκπονηθεί με την εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων και επιτόπου μετρήσεων και θα περιλαμβάνει: α. τη βυθομετρική αποτύπωση της περιοχής και μετρήσεις κυματισμών, β. την εφαρμογή των μοντέλων για την προσομοίωση της υφιστάμενης κατάστασης και τη μαθηματική αναπαραγωγή των διεργασιών της παράκτιας στερεομεταφοράς γ. τη μελέτη αντιμετώπισης της διάβρωσης και την επιλογή της καταλληλότερης και φιλικότερης προς το περιβάλλον μεθόδου αναπλήρωσης των διαβρωμένων τμημάτων των ακτών και δ. το σχεδιασμό και τη διαστασιολόγηση (κατασκευαστικές λεπτομέρειες) των απαραίτητων τεχνικών έργων προστασίας των ακτής.
           
Από το Γραφείο Τύπου και Ειδικών Συμβούλων της Ν.Α. Χίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαραίτηση Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τρούμπη
Επόμενο άρθροΤο νέο φωτογραφικό λεύκωμα του Στρατή Βογιατζή “Εσωτερικός Κόσμος- Μαστιχοχώρια”