Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Παραίτηση Πρύτανη- πιέσεις για να ανακαλέσει

Παραίτηση Πρύτανη- πιέσεις για να ανακαλέσει

11

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΜΠΡΟΣ Λέσβου

03/03/2010

 

Πιέζεται να ανακαλέσει
Γράφει: Πολλάτου ΜαρίναΟ πρώτος τη τάξει αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Ζώρας, δηλώνει πως μέχρι να αποφασίσει η Σύγκλητος για την αποδοχή ή μη της παραίτησής του, ο Ανδρέας Τρούμπης παραμένει πρύτανης. Παράλληλα, όμως, με τη σύγκληση του οργάνου που θα εξετάσει και θα αποφανθεί για την παραίτηση του πρύτανη, ο κ. Ζώρας επισημαίνει πως η Σύγκλητος και πρώτος όλων ο ίδιος θα εξαντλήσουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πειστεί ο κ. Τρούμπης να ανακαλέσει την παραίτησή του. Αν ο πρύτανης παραμείνει αμετάπειστος, ο κ. Ζώρας θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρυτανεία στη διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί απ’ τη Σύγκλητο στις 18 Μαρτίου.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του κ. Τρούμπη και της επιστολής του ως προεδρεύοντος της Συνόδου των Πρυτάνεων προς τους πρυτάνεις όλων των ελληνικών πανεπιστημίων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου απευθύνθηκε και στην κοινότητα του ιδρύματος του Αρχιπελάγους. Όπου, μεταξύ των άλλων, καταλήγει λέγοντας πως θα εκθέσει αναλυτικά τους λόγους της παραίτησής του ενώπιον της Συγκλήτου.
Κατόπιν αυτής της επιστολής, χθες ο κ. Ζώρας είχε επικοινωνία με τους αντιπρυτάνεις Γιάννη Γκιάλα και Χρυσή Βιτσιλάκη, τον επικεφαλής του μοναδικού έως τώρα υποψήφιου πρυτανικού σχήματος Πάρι Τσάρτα, τους γενικούς διευθυντές και τα υπηρεσιακά στελέχη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενημερώνοντας πως θα συγκαλέσει για την Πέμπτη 18 Μαρτίου στις 11 το πρωί τη Σύγκλητο, με θέμα την παραίτηση του πρύτανη.
Ο κ. Ζώρας δήλωσε βέβαιος ότι η Σύγκλητος θα επιδιώξει – κι ελπίζει να καταφέρουν – «να τον πείσουν να ανακαλέσει την απόφασή του».
Σε περίπτωση που ο πρύτανης μείνει αμετάπειστος και η Σύγκλητος κάνει αποδεκτή την παραίτησή του, υποψήφιοι για την πρυτανεία είναι οι τρεις αντιπρυτάνεις, εκτός κι αν κάποιος δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής.
Είτε υπό τον Ανδρέα Τρούμπη, είτε με νέο πρύτανη, αν γίνει αποδεκτή η παραίτησή του, η Σύγκλητος δυο ώρες αργότερα, στη 13.00΄ το μεσημέρι της 18ης Μαρτίου, θα συνεδριάσει για τα τρέχοντα θέματα.


 


Πρύτανης προς την πανεπιστημιακή κοινότητα του Αιγαίου
«Πέρασα την “κόκκινη γραμμή”»


Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστολή του πρύτανη που μέσω του εσωτερικού δικτύου του Πανεπιστημίου Αιγαίου έφτασε σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Με αυτή την επιστολή ο κ. Τρούμπης δηλώνει πως θα ζητήσει: «αμετακλήτως, από την επόμενη Σύγκλητό μας (18/3/2010) όπως προβεί στην υπηρεσιακή μου αντικατάσταση, κατά τις θεσμικές προβλέψεις που διέπουν τη λειτουργία των ΑΕΙ» κι εξηγεί: «Μου είναι απολύτως αδύνατο, ως ανθρώπου που επεχείρησε να λειτουργήσει επί έτη με τη λογική ενός ακαδημαϊκού πρύτανη, να αποδεχθώ ότι επί της πρυτανείας μου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και όλα τα άλλα ΑΕΙ, θα υποχωρήσει σε μια προ του 1995 εποχή.»


«Ανέκδοτο»
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρύτανης επαναλαμβάνει την πεποίθησή του για τις ευθύνες της Πολιτείας, ευθύνες που χαρακτηρίζει ως διαχρονικές και προφανείς, αλλά όπως συνεχίζει: «υπάρχουν πράγματα μη ανεκτά, όσο καλή κι αν είναι η γενική πρόθεση. Αδυνατώ να δεχθώ ότι η γενική βλακώδης γραφειοκρατία και διαχειριστική λαγνεία των υπηρεσιών δύνανται να υπερτερούν της πολιτικής απόφασης και της στρατηγικής βάθους.»
Και υπογραμμίζει ο ίδιος σε άλλο σημείο της επιστολής του: «Πανεπιστήμια χωρίς βιβλιοθήκες δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, ερευνητές χωρίς βιβλιογραφία είναι ανέκδοτο, όπως και τα greek statistics! Πού; Στην Ελλάδα της “ψηφιακής σύγκλισης”; Να κάνουν τη δουλειά τους και να την κάνουν έγκαιρα, γρήγορα και σωστά! Όλα τα άλλα, υπολείπονται της ουσίας…»
Επισημαίνοντας μια σειρά από αδυναμίες που γεννά η έλλειψη πρόσβασης στις διεθνείς βιβλιοθήκες, ο καθηγητής Ανδρέας Τρούμπης δηλώνει: «Φαίνεται ότι σε όλα υπάρχει η “κόκκινη γραμμή”, η προσωπική μου “γραμμή” ήταν αυτή. Λυπάμαι ειλικρινά! Όπως είπε και ο ποιητής: “είμαι ο κύριος της μοίρας μου / ο καπετάνιος της ψυχής μου”. Φαίνεται ότι στη νεο-Ελλάδα, το πρώτο δεν είναι απολύτως σίγουρο, θα διεκδικώ όμως πάντα το δεύτερο!»Ο Παύλος Βογιατζής για τον Ανδρέα Τρούμπη
«Να μείνει στην πρώτη γραμμή του Πανεπιστημίου»Έκπληκτος δηλώνει με ανακοίνωσή του ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, για την επιστολή παραίτησης από την πρυτανεία του αγαπητού καθηγητή – όπως τον χαρακτηρίζει – Ανδρέα Τρούμπη. «Ο κ. Τρούμπης έχει συνδέσει το όνομά του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τη θητεία του στην πρυτανεία με την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λήμνο», επισημαίνει στην ίδια δήλωση ο νομάρχης, που αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου και γενικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση είχε μια άριστη, γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία.
«Η ξαφνική παραίτησή του θεωρώ ότι θα αποτελέσει ένα σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα σε μια σειρά από πολύ σοβαρές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ελπίζω ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις ώστε ο κ. Τρούμπης να εξακολουθήσει να παραμένει στην πρώτη γραμμή του Πανεπιστημίου μας», καταλήγει ο κ. Βογιατζής.Αποστολή με Email  Εκτύπωση   

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαραίτηση Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τρούμπη
Επόμενο άρθροΤο νέο φωτογραφικό λεύκωμα του Στρατή Βογιατζή “Εσωτερικός Κόσμος- Μαστιχοχώρια”