Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Παραίτηση Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τρούμπη

Παραίτηση Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τρούμπη

88

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΜΠΡΟΣ Λέσβου

02/03/2010

«Ακαδημαϊκή» παραίτηση Τρούμπη
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα


Κεραυνός εν αιθρία απετέλεσε η χθεσινή ανακοίνωση απ’ τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου της παραίτησής του τόσο απ’ την πρυτανεία του ιδρύματος όσο και απ’ τη θέση του προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων. Ο λόγος που επικαλείται ο κ. Τρούμπης, σε επιστολή που έστειλε στους συναδέλφους του πρυτάνεις, είναι αποκλειστικά «ακαδημαϊκός» και αφορά στην απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και την επιστροφή του – όπως επισημαίνει – στη λίθινη εποχή, αφού από χθες, εξ αιτίας της μη πληρωμής της συνδρομής των ελληνικών ιδρυμάτων, διεκόπη η δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς βιβλιοθήκες.

«Πώς θα αντικρίσω τους μεταπτυχιακούς μας φοιτητές; Πώς θα συνεχιστεί η έρευνα, αλλά και πώς θα υλοποιηθούν οι στόχοι μας για “ανοιχτό” πανεπιστήμιο, πώς θα υπάρξουν δημοσιεύσεις, πώς θα γίνει αξιολόγηση, όταν καθίσταται πλέον αδύνατη η πρόσβαση στις διεθνείς βιβλιοθήκες;», αναρωτήθηκε ο Ανδρέας Τρούμπης, μιλώντας χθες στο «Ε» κι εξηγώντας γιατί προέβη στην υποβολή παραίτησης.
Η παραίτηση για καθαρά «ακαδημαϊκούς», όπως επικαλέστηκε ο πρύτανης, λόγους κυριολεκτικά ξάφνιασε και τους πλέον στενούς συνεργάτες του στη Μυτιλήνη, ακόμη και τα υπόλοιπα μέλη της πρυτανικής αρχής, αφού δεν είχε προηγηθεί καμμία μεταξύ τους επικοινωνία. Ο Ανδρέας Τρούμπης βρισκόταν χθες στη Λήμνο και στο Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, όταν εξεδόθη το Δελτίο Τύπου με το οποίο και ανακοίνωνε, μόλις ενάμιση μήνα πριν, τη Σύνοδο Πρυτάνεων που θα φιλοξενήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Κω, ότι παραιτείται, και από πρύτανης, και από προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων.


32 εκατομμύρια ευρώ…
Παρ’ ότι δεν έλειψαν διάφορες υποθέσεις από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας της Μυτιλήνης για τους λόγους που τον ώθησαν σε παραίτηση, ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του από τις θέσεις ευθύνης του, ως πραγματικά στάση ευθύνης, αφού τη χαρακτηρίζει «ως ύστατη έκκληση προς την Ελληνική Πολιτεία προς αντιμετώπιση του μείζονος θέματος απαγόρευσης πρόσβασης των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων στις διεθνείς βιβλιοθήκες, λόγω αδυναμίας ή αδιαφορίας του Ελληνικού Κράτους να ανταποκριθεί στην πληρωμή των συνδρομών σε αυτές».
Όπως υπογράμμισε, μάλιστα, σε γραπτή επιστολή του προς τους πρυτάνεις και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το γεγονός αυτό «συμβολίζει την αγωνία της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ουσία της πολιτικής, διαχρονικώς, έναντι της Παιδείας και της επιστημονικής έρευνας της χώρας. Η βία κατά και εντός των πανεπιστημίων δεν εκφράζεται μόνο διά της “χειροδικίας”, ως τούτο προβάλλεται διαρκώς· κατά ιδιαιτέρως πιο κρίσιμο τρόπο, εκφράζεται διά της συνεχούς, άμεσης και έμμεσης, απαξίωσής τους».
Ο κ. Ανδρέας Τρούμπης, ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αδυνατεί – όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη απ’ το Πανεπιστήμιο – «να αποδεχθεί την επιστροφή του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου στη “λίθινη” εποχή, λόγω της αδυναμίας της Δημόσιας Διοίκησης να ανταποκριθεί στο έργο της, και αναλαμβάνει τις όποιες ευθύνες του έναντι των συναδέλφων του, των υποψηφίων διδακτόρων και προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Ιδρύματός του».
Πόσο όμως είναι αυτό το «κονδύλι» που θα επέτρεπε την πρόσβαση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, αλλά και της Ακαδημίας Αθηνών, όπως και της Βουλής, στις διεθνείς βιβλιοθήκες; «Δυόμισι χρόνια», ανέφερε ο κ. Τρούμπης, «ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο θέμα στη Σύνοδο Πρυτάνεων, διότι οι συνδρομές που δεν πληρώθηκαν δεν αφορούν το σήμερα, αλλά μια περίοδο χρόνων πριν και μετά, και συνολικά ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ.»


Ο από μηχανής θεός…
Ομοίως χθες ο κ. Τρούμπης, ως προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, απέστειλε επιστολή προς τους συναδέλφους του πρυτάνεις στους οποίους και εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του. «Όπως όλοι ενημερωθήκαμε», αναφέρει στην επιστολή του, «δυστυχώς από σήμερα 1η Μαρτίου 2010 η πρόσβαση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας στο “μαγικό” αλλά και απαραίτητο κόσμο των διεθνών ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών διεκόπη, σχεδόν πλήρως. Η διακοπή οφείλεται στην αδυναμία της Ελληνικής Πολιτείας να πληρώσει τη συνδρομή της στις υπηρεσίες αυτές.»
Ακολούθως εξηγεί ποιες είναι οι ευθύνες της πρώην ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, αλλά και της καλά κρατούσας γραφειοκρατίας στη χώρα μας για το γεγονός ότι δεν πληρώθηκαν οι συνδρομές για να προσθέσει πως «πεποίθησή του είναι ότι το ζήτημα, ως διαχειριστικό πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, θα ξεπερασθεί». «Ο από μηχανής θεός θα εμφανισθεί εκ νέου επ’ ωφελεία του πολιτισμού που τον εφηύρε… Άλλωστε, η συγκυρία είναι ευνοϊκή, με την παρουσία ενός άκρως αξιόπιστου ακαδημαϊκού στελέχους στη θέση του ειδικού γραμματέα Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως (σ.σ. του κ. Βασίλη Παπάζογλου), με γνώση και υψηλό ενδιαφέρον για την ουσία της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Αυτό που δεν μπορεί να παρακαμφθεί είναι ο αποκαλυπτικός συμβολισμός του γεγονότος ότι, εν έτει 2010, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο αφήνεται, για οίους γραφειοκρατικούς λόγους, να αποκοπεί από το διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρούμπης.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει συγκροτήσει, όπως λέει ο πρύτανης, και ακολουθεί πιστά «μια πολυετή στρατηγική ανάπτυξης γύρω από τους άξονες της ποιότητας σπουδών, της εξωστρέφειας, της διεθνοποίησης και της έρευνας. Πώς θα γίνονται αυτά χωρίς βιβλιοθήκες; Χωρίς στελέχη; Κάθε άνθρωπος και κάθε θεσμός έχουν τα όριά τους, όταν μάλιστα αυτά συντίθενται, στενεύουν, όση κι αν είναι η φυσική ανοχή και αντοχή τους. Δε δύναμαι να αποδεχθώ ως πρύτανης την απώλεια των αυτονόητων ακαδημαϊκών προϋποθέσεων λειτουργίας που κατεκτήθησαν όταν ήμουν ακόμα επίκουρος καθηγητής. Δεν είναι δυνατό να αποδεχθώ την επιστροφή του Πανεπιστημίου μου στη “λίθινη” εποχή του, επί της θητείας μου. Υποστηρίξαμε σθεναρά τη θέση υπέρ των “ανοικτών” πανεπιστημίων, υπό σκληρές συνθήκες. Τι θα πούμε τώρα για τα εν τοις πράγμασι “κλειστά”; Η προοπτική του επαρχιώτη δημοδιδασκάλου των ‘50s προκαλεί ρίγη… οργής.».



Αποφασίζουν υπουργείο Παιδείας και Σύγκλητος
Θα γίνει αποδεκτή;


Έως και νωρίς χθες το απόγευμα τα περισσότερα μέλη της Συγκλήτου δεν είχαν ενημερωθεί για την παραίτηση του πρύτανη Ανδρέα Τρούμπη. Η Σύγκλητος, όμως, θα είναι εκείνη που στην επόμενη συνεδρίασή της, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 18 Μαρτίου στη Μυτιλήνη, θα κληθεί να εκλέξει το διάδοχο του Ανδρέα Τρούμπη. Υπό την προϋπόθεση πως το υπουργείο Παιδείας, που με διαπιστωτική πράξη είχε κάνει αποδεκτό το αποτέλεσμα των πρυτανικών εκλογών του 2007 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κι είχε διορίσει τον καθηγητή στη θέση του πρύτανη, θα κάνει αποδεκτή την παραίτησή του.
Αν κρίνουμε απ’ ό,τι έχει προηγηθεί προ μηνών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με την παραίτηση του Χρήστου Κίττα και την ανάληψη καθηκόντων απ’ τον πρώτο αντιπρύτανη, Δημοσθένη Ασημακόπουλο, το πλέον πιθανόν είναι για το επόμενο επτάμηνο, έως και την 1η Σεπτεμβρίου, την πρυτανεία να αναλάβει ο νυν αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Κώστας Ζώρας.



Ανακοινώθηκε υποψήφιο πρυτανικό σχήμα με τους Πάρι Τσάρτα για πρύτανη και Νίκο Σουλακέλλη, Αγγελική Δημητρακοπούλου και Ιωάννη Κάλλα για αντιπρυτάνεις
Ετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση


Πρωτομηνιά χθες και ανακοινώθηκε το πρώτο – και δεν αποκλείεται και μοναδικό – υποψήφιο πρυτανικό σχήμα για τις εκλογές που θα γίνουν τέλη Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Του σχήματος, που χαρακτηρίζεται η διάδοχη κατάσταση της παρούσας πρυτανικής αρχής, ηγείται ο Πάρις Τσάρτας, που θα ζητήσει την ψήφο του εκλεκτορικού σώματος ώστε από κοινού με τους Νίκο Σουλακέλλη, Αγγελική Δημητρακοπούλου και Ιωάννη Κάλλα να αναλάβουν τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες και τα καθήκοντα της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Κι αυτό – όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους – «προκειμένου να λειτουργήσουμε μέσα από την προσέγγιση ενός παραδοσιακά Ακαδημαϊκού και ουσιαστικά Δημοκρατικού Πανεπιστημίου, όπου δίνεται έμφαση στην ενεργή συμμετοχή και στο σεβασμό όλων των μελών του, στην ισονομία, στη διαφάνεια, στην αξιοκρατία, στην ευφυή και δημιουργική οργάνωση της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας».
Το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα, που κατέθεσε ήδη 20σέλιδο πλαίσιο αρχών και θέσεων, δηλώνει πως αυτές οι εκλογές χρειάζεται να αξιοποιηθούν μέσα στην Κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως μια περίοδος συζήτησης και οικοδόμησης συνοχής, αντί για τις συνήθεις σύντομες γενικές τοποθετήσεις των υποψηφίων σχημάτων, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Για αυτό και ξεκινά το επόμενο διάστημα συναντήσεις-συζητήσεις με τις ακαδημαϊκές κοινότητες των νησιών, ώστε να υπάρξει η αναγκαία αμφίδρομη και συμμετοχική διαδικασία πριν την τελική διαμόρφωση προτεραιοτήτων και αναλυτικών προτάσεων. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στη Μυτιλήνη θα γίνουν οι συζητήσεις αυτές το διήμερο 17 και 18 Μαρτίου και στη Μύρινα στις 20 Απριλίου.
«Εύχομαι από καρδιάς η διαδικασία των πρυτανικών εκλογών να αποτελέσει μια γόνιμη και παραγωγική περίοδο για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας», δηλώνει ο κ. Πάρις Τσάρτας, υποψήφιος πρύτανης, που σημειώνουμε είναι καθηγητής, πρόεδρος της προσωρινής γενικής συνέλευσης του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού που εδρεύει στη Χίο. Απ’ τους υποψήφιους αντιπρυτάνεις, οι δύο, οι κύριοι Σουλακέλλης και Κάλλας, διδάσκουν στη Μυτιλήνη, ενώ η κ. Δημητρακοπούλου στη Ρόδο.

Διαφήμιση