Αρχική Απόψεις Aρθρα Παύλος Καλογεράκης: Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία Βουνακίου

Παύλος Καλογεράκης: Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία Βουνακίου

10

 

Το θέμα αφορά την εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία Βουνακίου κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Έχει ξαναγραφτεί: καθόλου δεν μας τιμά. Η οργάνωση λείπει, η ευταξία απουσιάζει, η πνευματική ανάταση χάνεται, η παράδοση ευτελίζεται,  ο επισκέπτης αναζητά απεγνωσμένα το ενδιαφέρον στοιχείο, η προχειρότητα στο μεγαλείο της.
       Οι επιτάφιοι και οι συνοδείες τους  συνθλίβονται  μέσα σ΄ ένα πλήθος που δεν γνωρίζει τη θέση του και έχει απλωθεί παντού. Η φιλαρμονική αγκομαχεί για να περάσει. Μητροπολίτης και ιερείς χάνονται μέσα στην όλη «διαδικασία». Και πάνω απ΄ όλα ο εκκωφαντικός θόρυβος από τα μπομπάκια που καταλύει τα πάντα. Επιτάφιοι,  μπομπάκια, οχλοβοή, μεγάφωνα, μουσικές, ιεροψάλτες όλα ένας αχταρμάς(!). Αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για ιερή τελετή. Δεν μοιάζει.
      Δεν θα πρέπει να δείξουμε τον προσήκοντα σεβασμό στο γεγονός; Δεν θα πρέπει να φανούμε οργανωτικά σωστοί στους επισκέπτες μας; Αν κάνομε συγκρίσεις με άλλα μέρη της Ελλάδας, για παρόμοια γεγονότα και εκδηλώσεις,  είμαστε σκέτη απογοήτευση. Πού είναι το πολιτιστικό μας επίπεδο; Πού είναι η βούληση για να δείξουμε σε ντόπιους και σε επισκέπτες μια Χίο ανάλογη όχι μόνο του πνευματικού αλλά και του τουριστικού ενδιαφέροντος που επιθυμούμε να έχει;
      Ρυθμίσεις, από τους αρμόδιους φορείς, μπορούν να γίνουν χίλιες δυο,  έτσι ώστε να επικρατήσει  ευταξία και να σταθούμε αντάξιοι του θρησκευτικού και του κοινωνικού αυτού γεγονότος.  Η συνάθροιση της Μεγάλης Παρασκευής στην Πλατεία  μπορεί να αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιώτικου Πάσχα μας, με όλα τα πολύπλευρα ευεργετήματα, αρκεί να δείξουν  – επί τέλους – οι αρμόδιοι την πρέπουσα προσοχή.
     
     
            Παύλος Καλογεράκης
                      Διευθυντής Εκπαίδευσης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦίλοι του Κάστρου: Εξελίξεις για το Κάστρο της Χίου
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη τομεάρχη Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ν.Δ., Βουλευτή Ν. Κοζάνης, Γιώργου Κασαπίδη