Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ομιλία Κ. Μουσουρούλη στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, για το...

Ομιλία Κ. Μουσουρούλη στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, για το νομοσχέδιο «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις»

9

 Τετάρτη, 17.3.2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Βουλευτής N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας, χθες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, κατά την ενημέρωση, από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις», είπε:


« Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι η Κυβέρνηση παρουσιάζει ένα σχέδιο νόμου σήμερα, το οποίο επεξεργαστήκαμε, ως προηγούμενη Κυβέρνηση και το οποίο έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ των εννέα καλύτερων. Αυτό δεν πρέπει να σας φοβίζει, κυρία Υπουργέ, και θα πρέπει να βάλετε στο νόμο τον εθνικό ενδεικτικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας, στην τελική χρήση, μέχρι το 2016. Όσο για τον στόχο του 9%, που απαιτεί εξοικονόμηση 16, 4 τεραβατώρες, αυτή η εξοικονόμηση πρέπει να προκύψει μέσα από τις ρυθμίσεις του Νόμου».


Και πρόσθεσε:
« Το νομοσχέδιο αφορά στην ενσωμάτωση μιας Οδηγίας-πλαίσιο και ορθώς παραπέμπει σε κανονιστικές πράξεις, υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα. Ωστόσο, παρατήρησα ότι επιμηκύνθηκε το χρονικό διάστημα έκδοσης αυτών των υπουργικών αποφάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι, η δημόσια διοίκηση σας έπεισε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να τις προωθήσει εγκαίρως».


Σχετικά με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), σημείωσε:
« Με έκπληξη διαπιστώνω ότι αφαιρέσατε από το σχέδιο νόμου το άρθρο σχετικά με τη δυνατότητα να υποστηρίζεται το Υπουργείο σας, από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Ωστόσο, θα πρέπει λάβετε υπόψη σας ότι πρόκειται για ένα ουσιαστικό εργαλείο. Εάν χρειάζεστε, για παράδειγμα, να δείτε ποιες είναι οι ετήσιες υποχρεώσεις μας στη Ε.Ε. σε όρους ενδιάμεσων εκθέσεων και τελικών εκθέσεων σε όλο το πλέγμα των οδηγιών, το Υπουργείο αδυνατεί να το κάνει. Γι’ αυτό, ξανασκεφτείτε το ».


Για τις εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών, ο Κ. Μουσουρούλης, επεσήμανε:
Θα ήθελα να σας πω ότι οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών δεν έχουν σχέση με την εξοικονόμηση στα σπίτια. Για να έχει ενδιαφέρον αυτή η επένδυση για κάποιον ιδιώτη, πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα, δηλαδή, όγκος κτιρίου. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός θα μπορούσε να εισφέρεται και με leasing. Οι Τράπεζες, όμως, είναι διατεθειμένες να πάρουν το ρίσκο»;


Τέλος, ο Βουλευτής Ν. Χίου, επεσήμανε την αντίθεσή του για την αφαίρεση, από το σχέδιο νόμου της δυνατότητας από τις Ενώσεις Φυσικών και Νομικών προσώπων να δημιουργούν εταιρίες ενεργειακών υπηρεσιών, ενώ, τέλος, για το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (Σ.Ε.Ε.Σ.) είπε ότι οφείλει η Κυβέρνηση να σκεφτεί τον τρόπο που μπορεί αυτό να λειτουργήσει.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝ.Ε.Λ.Ε. Χίου: Πρόσληψη εκπαιδευτικών – επιμορφωτών
Επόμενο άρθροΜήτσουρας Βασίλης- Υποψήφιος Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Χίου: Οι θέσεις μου για την ΟΝΝΕΔ Χίου