Αρχική Απόψεις Aρθρα Αλέκος Γαϊτάνος: Θέλει ο Νομάρχης να κρυφτεί…

Αλέκος Γαϊτάνος: Θέλει ο Νομάρχης να κρυφτεί…

11

 Θέλει ο Νομάρχης να κρυφτεί…



      Με λιτή ανακοίνωση της εταιρείας, οι πολίτες της Χίου πληροφορήθηκαν την ακύρωση για εμπορικούς λόγους της πρωινής πτήσης Αθήνα-Χίο-Αθήνα της Aegean από τις 14 του Απρίλη. Απέμεινε έτσι για την εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν πρωινό προς ή από τη Χίο μόνο η πτήση της υπό συγχώνευση με την Aegean εταιρείας, Olympic Air.   
      Είναι οι ίδιοι εμπορικοί λόγοι που επικαλείται η εταιρεία που διαμορφώνουν τροποποιήσεις δρομολογίων για όλο το Βόρειο Αιγαίο και προοίμιο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει το οριστικό πλέον πάντρεμα, των δύο μέχρι χθες ανταγωνιστριών εταιρειών Aegean και Olympic Air,  με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και τη βούλα της περίφημης επιτροπής ανταγωνισμού.
       Είναι το πάντρεμα των δυο εταιρειών που συνθέτει νέο τοπίο στις αερομεταφορές με έντονα χαρακτηριστικά δημιουργίας καρτέλ, ανάλογου με αυτό που λυμαίνεται τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας και καταταλαιπωρεί τους άτυχους ακρίτες του Αρχιπελάγους.  
      Πολύ γρήγορα- δυστυχώς- επιβεβαιώθηκαν όσοι διέβλεψαν ολέθριες συνέπειες για τους νησιώτες και τα νησιά από το ξεπούλημα στους ιδιώτες του εθνικού μας αερομεταφορέα, όπως τάχιστα διαψεύστηκαν και όσοι συνειδητά ή από αφέλεια, επικαλούμενοι τον πολλά υποσχόμενο υγιή ανταγωνισμό, έσπευσαν να επικροτήσουν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. 
       Εκκωφαντική η σιωπή των αιρετών εκπροσώπων μας όταν η τότε κυβέρνηση δέσμια των νεοφιλελεύθερων επιλογών της, στερούσε και στους κατοίκους της Χίου των υπηρεσιών που μόνο ο εθνικός αερομεταφορέας μπορούσε να προσφέρει στα ακριτικά νησιά. Σιώπησαν ένοχα και με την ανοχή που επέδειξαν συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.   
      Ήταν τότε που ο Νομάρχης περιχαρής για τις εξελίξεις απαιτούσε τον αποχαρακτηρισμό από άγονης της αεροπορικής γραμμής σύνδεσης της Χίου με τη Θεσσαλονίκη, όταν ο τόπος βοούσε για το διαφαινόμενο πάντρεμα των δύο μεγάλων αεροπορικών εταιρειών της χώρας και το αεροπορικό ιδιωτικό μονοπώλιο διαγράφονταν ως άμεση απειλή. 
      Οι επιχειρηματίες των αιθέρων φρόντισαν όμως σύντομα να αφαιρέσουν το φύλλο συκής και να αποκαλύψουν πλήρως τις προθέσεις τους. Η επίκληση επιχειρηματικών λόγων όπως πολύ κομψά ονομάζουν την ακόρεστη δίψα τους για κέρδος, είναι αυτό που υπαγορεύει τα επιχειρηματικά τους σχέδια για τις τροποποιήσεις των αεροπορικών δρομολογίων για τα νησιά μας. Άκομψα όμως αφαίρεσαν και το φύλλο συκής από όσους στο όνομα του υγιούς ανταγωνισμού επέδειξαν ανοχή στις επιχειρηματικές τους επιδιώξεις.
      Θορυβημένος ο Νομάρχης καλεί τους ομολόγούς του των γειτονικών Νομών να αντιμετωπίσουν από κοινού τις αρνητικές για τους κατοίκους του αρχιπελάγους συνέπειες.
      Όμως πλέον είναι αργά. Η εκκωφαντική σιωπή όταν η τότε κυβέρνηση εκποιούσε τον εθνικό αερομεταφορέα δεν καλύπτεται από τις λαϊκίστικες κατόπιν εορτής,  φωνασκίες του Νομάρχη.
      Τo καρτέλ στις αερομεταφορές είναι πλέον εδώ. Η επίκληση του υγιούς ανταγωνισμού από το Νομάρχη έδωσε τη θέση της σε ανούσιες δημαγωγικές κορώνες.
      Το αίτημα των πολιτών για εθνικό δημόσιο αερομεταφορέα, καθαρμένο και απαλλαγμένο από τις αμαρτίες των κομμάτων εξουσίας που τον διαχειρίζονταν, παραμένει πάντα επίκαιρο. Είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική που διασφαλίζει τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας. Στην κατεύθυνση αυτή θα ήθελαν οι χιώτες να κινηθεί ο Νομάρχης τους. Αλλά ο Νομάρχης με τις άναρθρες  κραυγές του απλά επιβεβαιώνει τον εαυτό του.
      Θέλει ο Νομάρχης να κρυφτεί…
Αλέκος Γαϊτάνος
Επικεφαλής του Νομαρχιακού Συνδυασμού Χίου «Ενωτική Αριστερή Κίνηση». (Ε.Α.Κ)

Διαφήμιση