Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: για την απάντηση Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ν. Σηφουνάκη,...

Κ. Μουσουρούλης: για την απάντηση Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ν. Σηφουνάκη, για την αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Χίου

9

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Όλα καλώς καμωμένα, κατά τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ν. Σηφουνάκη, σχετικά με την αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Χίου, όπως προκύπτει από την απάντησή του, σε σχετική Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Χίου Κωστή Μουσουρούλη (Αρ. Πρωτ. 5716/5.2.2010). 


Οι αιφνίδιες αλλαγές δρομολογίων στην αεροπορική γραμμή Θεσσαλονίκης – Χίου, οι μεγάλες καθυστερήσεις, η χρήση παλαιών αεροσκαφών, ακόμα και  χωρίς διακριτικά, με ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής και προσωπικό, ενίοτε, χωρίς στοιχειώδη γνώση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και η αύξηση των ναύλων έως και 15%, σε διάστημα ενός μηνός, «δεν μπορούν να θεωρηθούν ως παρέκκλιση από τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας», κατά την απάντηση του κ. Ν. Σηφουνάκη.
     
Επιπλέον, οι προβλεπόμενες 3 πτήσεις των 90 θέσεων, το χειμώνα και οι 4, των 120 θέσεων το καλοκαίρι, θεωρούνται υπεραρκετές, αν και η πληρότητα υφιστάμενων δρομολογίων, παρά τα προαναφερθέντα προβλήματα, αγγίζει το 90%. Περαιτέρω, οι μηδενικές προσφορές που κατατέθηκαν για την συγκεκριμένη γραμμή, στον πρόσφατο διαγωνισμό και η συνεχώς αυξημένη ζήτηση εισιτηρίων, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους της Χίου – αλλά όχι και στην Κυβέρνηση- ότι η γραμμή κάθε άλλο, παρά άγονη είναι. 


Η απάντηση κάνει μία γραμμική αναφορά στον ισχύοντα κανονισμό ΕΚ 1008/2008, ο οποίος προβλέπει τις διαδικασίες και τον τρόπο για την «παροχή δημόσιας υπηρεσίας» στις αεροπορικές συνδέσεις, αλλά δεν την επιβάλει, καθώς η επιλογή ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους – μέλους.


Επίσης, η αναφορά στο ότι η πρόταση του Νομαρχιακού Συμβουλίου «ελήφθη δύο μήνες μετά την αποστολή στην Κοινότητα προς δημοσίευση της Απόφασης του Υπουργού Υπ.Μ.Δ, που διατήρησε την εν λόγω γραμμή στο καθεστώς των άγονων», το μόνο που καταδεικνύει είναι η αντίληψη που υπάρχει στην Κυβέρνηση για τις προτάσεις των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Τέλος, το Υπουργείο φαίνεται να αγνοεί ότι σε χώρες της Ε.Ε. έχουν υπάρξει διαδικασίες επιδότησης εισιτηρίου (π.χ. Βαλεαρίδες νήσους της Ισπανίας- 1988, επιδότηση προς όλους τους επιβάτες και όχι μόνο προς τους κατοίκους). Ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται πριν το διαγωνισμό για την ανάθεση της εκτέλεσης δρομολογίων εκτός καθεστώτος «παροχής δημόσιας υπηρεσίας», η μόνη αναφορά που γίνεται είναι στον μη αποδεκτό όρο της αποκλειστικότητας που ζητήθηκε από εταιρία, χωρίς όμως να κάνει γνωστό αν υπήρξε η όποια διαπραγμάτευση, που να επέτρεπε τη λειτουργία της γραμμής εκτός καθεστώτος «άγονης».   

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 Κωστής Μουσουρούλης  

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔεντροφύτευση από το ΣΕΣΝΟΧ
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Τύπου στο Δήμο Χίου για “ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ”