Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: ομιλία στην Επιτροπή για το ΕΣΠΑ

Κ. Μουσουρούλης: ομιλία στην Επιτροπή για το ΕΣΠΑ

14

 Πέμπτη, 18.3.2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Βουλευτής N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας, χθες, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, κατά την ενημέρωση, από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο «Για την αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 », είπε.


« Η βασική διαφορά μας με το νομοσχέδιό σας είναι ότι εσείς δίνετε έμφαση στο ‘’ποιος’’ διαχειρίζεται και ‘’ποιος’’ σχεδιάζει τα προγράμματα, ενώ εμείς στο ‘’πώς’’. Το ‘’πώς’’ στο σχεδιασμό των προγραμμάτων το απαντά ο αναπτυξιακός οργανισμός περιφέρειας. Σας καλώ να αναζητήσετε τη σχετική μελέτη, που είναι πάντα επίκαιρη, η οποία τεκμηριώνει την αδυναμία σχεδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο. Αδυναμία που υπάρχει, και πρέπει να διορθωθεί.


Τώρα, το ‘’πώς’’ στην υλοποίηση είναι ένα ζήτημα, το οποίο εμείς προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με την επάρκεια των τελικών δικαιούχων, που κακώς καταργείτε. Επειδή ακούγονται όμως, πολλές μεγαλοστομίες, επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο στο Γ΄ Κ.Π.Σ.


Θέλω να σας θυμίσω ότι το 2004, παραλάβαμε από εσάς ένα σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων, εντελώς εκτός κοινοτικής νομιμότητας. Σας θυμίζει κάτι ο ν. 2576/1998; Είναι ο νόμος του μαθηματικού τύπου. Ήρθε τότε, η Ε.Ε. και μας είπε ότι όλα τα έργα που ανατέθηκαν με αυτόν, είναι εκτός κοινοτικής νομιμότητας. Σας θυμίζει τίποτα ο ν. 716/1977, για τις μελέτες των δημοσίων έργων; Παραλάβαμε μελέτες και βάσει αυτών, δημοπρατήσεις και συμβάσεις, που, επίσης, ήταν εκτός κοινοτικής νομιμότητας. Σας θυμίζει τίποτα ο ν. 2190 για τις ‘’επί έλασσον’’ δαπάνες; Εσάς, ίσως να μην σας θυμίζει, θυμίζει όμως, στον κάθε Έλληνα πολίτη που παρακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια, έργα να διαλύονται από τις κακές καιρικές συνθήκες και να εξαφανίζονται. Όλα αυτά, κυρία Υπουργέ, και η τεράστια προσπάθεια που κάναμε να ανατάξουμε το Γ΄ Κ.Π.Σ., δεν σας επιτρέπουν να απευθύνεστε με τέτοιες μεγαλοστομίες. Εμείς σωστά επικεντρώσαμε στην εξάντληση όλων των διαχειριστικών ευελιξιών των κανονισμών, στην αναδιάταξη όλου του θεσμικού πλαισίου παραγωγής δημοσίων έργων, στην ανάλυση κινδύνου του Γ΄Κ.Π.Σ., σε crash προγράμματα για κάθε επιχειρησιακό. Στην πράξη, φέραμε το Γ΄ Κ.Π.Σ. να ‘’κλείσει’’ ενάντια στα προγνωστικά σας, αλλά και ενάντια στην προϊστορία του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.


Πάμε τώρα, στο ΕΣΠΑ. Εφαρμόσαμε πρότυπες διαδικασίες διαβούλευσης τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στο ν.3614. Κάναμε εξαντλητικές διαβουλεύσεις με το σύνολο των φορέων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Υπάρχει κάτι που δεν έχει γίνει αντιληπτό. Παρακαλώ, λοιπόν, εσάς και τους συνεργάτες σας να μελετήσετε την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος επιλεξιμότητας της χώρας, μεταξύ του Γ΄ και του Δ΄ Κ.Π.Σ. Οκτώ ή εννέα νέοι Κοινοτικοί Κανονισμοί, πλαφόν απορρόφησης στις περιφέρειες, υποχρέωση διαχείρισης και κατεύθυνσης πόρων στη στρατηγική της Λισσαβόνας με ποσοτικοποιημένους στόχους π.χ. 69% σε περιφέρειες σταδιακής εξόδου, από το στόχο 1 κτλ. Εσείς, τώρα, ανοίγετε την πόρτα σε μικρά έργα για να πιάσετε αυτό το στόχο;


Έρχομαι τώρα στον αναπτυξιακό νόμο. Βρήκατε ένα νόμο που διεύρυνε τα όρια συμμετοχής, χορήγησε νέα κίνητρα, διεύρυνε τις επιλεξιμότητες δραστηριοτήτων. Βρήκατε και ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται οι επενδύσεις. Εσείς σταματήσατε αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο. Πολύ κακώς, γιατί ο νόμος αυτός είναι ανταποδοτικός. Φέρνει έσοδα από την Ε.Ε., δεδομένου ότι οι επενδύσεις εντάσσονται στο ΕΣΠΑ. Μπορεί προσωρινά, να έχετε ταμειακό πρόβλημα, αλλά ο νόμος φέρνει έσοδα. Ξεχάσατε, επίσης, κάτι πολύ βασικό. Έως το τέλος του 2010, ισχύουν υψηλές εντάσεις ενίσχυσης. Από 1/1/2011, με βάση τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, αυτό αλλάζει. Θα μπορούσατε να σταματήσετε τον ν.3299, στις 29 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου να ξεκινούσατε το δικό σας. Πολύ σωστό, αλλά ο νέος νόμος δεν υπάρχει. Άρα, λοιπόν, πλην της επενδυτικής απραξίας, όταν θα είναι έτοιμος ο νόμος, σας φαντάζομαι πριν το καλοκαίρι, θα έχετε λίγους μόνο μήνες να εκμεταλλευθείτε τα υψηλά ποσοστά ενίσχυσης. Θα ήθελα να μου απαντήσετε, εάν όλα αυτά τα έχετε λάβει υπόψη. Θυμάμαι πολύ καλά, ότι, στις 18 Νοεμβρίου, ανακοινώσατε σε συνέντευξή σας, ότι θα διαμορφώσετε νέες πολιτικές προτεραιότητες στο ΕΣΠΑ. Κάνατε και κάποιες εξαγγελίες περί αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης. Αυτά, όμως, δεν τα είδαμε. Είδαμε ακύρωση πολιτικών, ακύρωση προγραμμάτων, είδαμε να σταματάει κάθε συντονισμός, κάθε νέα προκήρυξη του ΕΣΠΑ, να μη λειτουργεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αν δείτε τη λειτουργία προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σε σχέση με το 2009, θα διαπιστώσετε 60% πτώση.


Έρχομαι τώρα στο σχέδιο νόμου. Υπάρχουν φραστικά ατοπήματα, τα οποία βλέπω στην Αιτιολογική Έκθεση. Μετά από 5 μήνες θα περιμέναμε κάτι καλύτερο, κυρία Υπουργέ. Σχετικά με τις επιχειρησιακές συμφωνίες υλοποίησης. Τι είναι αυτές οι συμφωνίες; Είναι υποπρογράμματα, είναι συμπληρώματα προγραμματισμού, όπως είχαμε στο προηγούμενο Κ.Π.Σ.; Η εξειδίκευση, κυρία Υπουργέ, είναι μια κυλιόμενη διαδικασία, δεν είναι στατική, δεν γίνεται να εξειδικεύω τώρα και να κάθομαι μέχρι το 2015 να απορροφώ. Στην ουσία θα προσθέσετε και δεν θα αφαιρέσετε γραφειοκρατία. Την εκχώρηση των πόρων μπορείτε να την κάνετε εδώ και τώρα. Ο ν. 3614 σας επιτρέπει να το κάνετε αυτό. Η εκχώρηση όμως χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία. Ποιες είναι οι πολιτικές σας; Η πράσινη ανάπτυξη; Εμείς είχαμε βάλει στους κωδικούς πράσινης ανάπτυξης 900 εκατομμύρια. Εάν είναι λίγα κάντε τα 2 δις. Αυτοί οι κωδικοί λειτουργούν και θα μπορούσατε με μια εκχώρηση των πόρων και στις περιφέρειες σταδιακής εισόδου και στις περιφέρειες στατικής εξόδου, να το λύσετε αυτό το πρόβλημα. Στην ουσία, οι επιχειρησιακές συμφωνίες υλοποίησης, ό, τι και να είναι, είναι εντελώς άστοχες.
Όσο αφορά, στα θέματα της διαχειριστικής επάρκειας. Λέτε ότι ο στόχος σας είναι η ενίσχυση της διαχείρισης. Όμως, ο στόχος σας πρέπει να είναι η ενίσχυση της υλοποίησης. Εάν, δεν επιμείνετε στην υποστήριξη της υλοποίησης, ο νόμος σας θα είναι απόλυτη αποτυχία.


Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην κατάργηση του συντονισμού. Εμείς είχαμε καταργήσει το συντονισμό έως 5 εκατομμύρια ευρώ. Εσείς τον καταργείτε από 5 εκατομμύρια ευρώ και πάνω. Πολύ καλά κάνετε, αλλά πόσα είναι αυτά τα έργα που κοστίζουν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ; Είναι πολύ λίγα, άρα, αυτή η ρύθμιση δεν έχει καμία αξία».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔεντροφύτευση από το ΣΕΣΝΟΧ
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Τύπου στο Δήμο Χίου για “ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ”