Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΝΕ Χίου του ΚΚΕ: Το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

ΝΕ Χίου του ΚΚΕ: Το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

11

 ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΜε το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μένει στο απυρόβλητο το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο, το οποίο ταυτόχρονα ενισχύεται περισσότερο με πολλούς και νέους τρόπους, όπως με τα περιβόητα κίνητρα, το Ασφαλιστικό, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη μείωση μισθών και συντάξεων, κ.ά.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο όταν ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μιας κατηγορίας μεσαίων εισοδημάτων, τη νύφη θα πληρώσουν και πάλι η εργατική τάξη και η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού.


Έρχεται για να υπηρετήσει την ανταγωνιστικότητα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και συνολικά τις μερίδες της πλουτοκρατίας. Μετά τις τρανταχτές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ και σ’ όλους τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωπα και με την ουσιαστική συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει για τα προσωπικά εισοδήματα.


Η φοροδιαφυγή είναι το απόλυτα σαθρό πρόσχημα για την παραπέρα κλιμάκωση του πακέτου με τα μέτρα που συναποφάσισαν με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και τα άλλα κέντρα του κεφαλαίου.


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται τώρα να ενισχύσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες με νέα προκλητικά κίνητρα, «εξαιρέσεις» και ενισχύσεις, χώρια αυτά που ετοιμάζει να φέρει με το νέο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο.


Το νέο νομοθέτημα προβλέπει:


Παραπέρα φορο-ελάφρυνση στα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων. Ο συντελεστής από 25% μειώνεται σταδιακά κατά 5 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες για να υποχωρήσει στο 20%. Η πρώτη δόση ελάφρυνσης, κατά μία μονάδα (δηλαδή στο 24%), μπαίνει για τα φετινά κέρδη (2010) και έπεται συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Ολάνοιχτα είναι τα παράθυρα και για τα λεγόμενα μη διανεμόμενα κέρδη, που μόνο στα λόγια θα φορολογούνται παραπάνω.Δίνεται φορολογική αμνηστία σε κάθε είδους τρωκτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου για «επαναπατρισμό κεφαλαίων» και μάλιστα με συμβολικό φόρο (μόλις 5%).Θεσπίζονται «νέα κίνητρα» (έκπτωση από τα φορολογητέα κέρδη) για επιχειρήσεις που δηλώνουν δαπάνες για «έρευνα» και «τεχνολογική καινοτομία».Με πρόσχημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας εισάγονται και φοροαπαλλαγές για ισχυρές επιχειρήσεις που δηλώνουν μειωμένο τζίρο, κ.ά.


Οι επαγγελματίες (βενζινοπώλες κλπ) δεν πρέπει να εγκλωβίζονται μονάχα από το ζήτημα της εγκατάστασης ή όχι ταμειακών μηχανών. Είναι ολοφάνερο ότι με αυτόν τον τρόπο αποσιωπούν, ή υποτιμούν το γεγονός ότι απαρέγκλιτος στόχος ΕΕ και κυβέρνησης είναι η παραπέρα φορολογική τους επιβάρυνση με κάθε τρόπο, κάτι που σε περίπτωση που δεν ανατραπεί η ίδια η φιλομονοπωλιακή φορολογική πολιτική, θα πραγματοποιηθεί, ανεξάρτητα αν έχουν στα μαγαζιά τους ταμειακή μηχανή ή όχι.


Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία των αυτοαπασχολούμενων και την ΟΕΒΕΧ να παλέψουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης ενάντια στα μονοπώλια.


Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Χίου του ΚΚΕ


18-3-2010

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔεντροφύτευση από το ΣΕΣΝΟΧ
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Τύπου στο Δήμο Χίου για “ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ”