Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Σημεία ομιλίας Κ. Μουσουρούλη στη συζήτηση για το σχεδιασμό της περιόδου 2014-2020

Σημεία ομιλίας Κ. Μουσουρούλη στη συζήτηση για το σχεδιασμό της περιόδου 2014-2020

14

 Τετάρτη, 24.3.2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κινδυνεύουν να χαθούν κοινοτικοί πόροι από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής, λόγω έλλειψης σχεδιασμού από την Κυβέρνηση.


 «Αν δεν συγκροτηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες, αν δεν γίνουν τεχνικές ομάδες διαπραγμάτευσης, τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για τη χώρα», επεσήμανε ο Βουλευτής N. Χίου της Ν.Δ., Κωστής Μουσουρούλης, κατά τη συζήτηση της Ερώτησης, με αριθμό 6036/11.2.2010, που κατέθεσε, σχετικά με την προετοιμασία της χώρας για τη διαπραγμάτευση του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020).


Αναλυτικά κατά την ομιλία του στη Βουλή, ανέφερε:


« Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού ως προς τη δομή του, τις προτεραιότητες και τους πόρους, έχει ξεκινήσει προ πολλού. Ρώτησα συγκεκριμένα την Κυβέρνηση, ποιος είναι ο σχεδιασμός της, ποιες είναι οι ενέργειες και ποιες είναι οι θέσεις κάθε Υπουργείου που εμπλέκεται σε αυτή την πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Και για τα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα, έλαβα άσχετες απαντήσεις.


Σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ, δεν έχει καμία σχέση η διαχείριση με αυτό που συζητάμε σήμερα. Για την ιστορία, να σας πω ότι το δημοσιονομικό πακέτο που πέτυχε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως προς το ύψος των πόρων, ήταν το πρώτο στους 15 (και ως ποσοστό του Α.Ε.Π. και ονομαστικά) και το τέταρτο στους 27. Επίσης, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. πέτυχε την ευελιξία του Ν+3 και μάλιστα, θυμάμαι πάρα πολύ καλά την κριτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκείνη την περίοδο, ως προς την ευελιξία που πετύχαμε. Στελέχη του έλεγαν ότι δέσαμε στο άρμα της χώρας δέκα νέες χώρες, για τις οποίες προβλέφθηκε αυτή η ευελιξία. Εμείς και η Πορτογαλία ήμασταν οι μόνοι που το πετύχαμε και τώρα το απολαμβάνει και η παρούσα Κυβέρνηση.


Θέλω να σταθώ στις απαντήσεις που πήρα από ορισμένα Υπουργεία, για να δείτε ότι αποδεικνύεται στην πράξη, ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει σχεδιασμός. Στέκομαι καταρχήν στο θέμα της απώλειας πόρων. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει απώλεια αξιοπιστίας της χώρας και πόρων για το 2010. Μόνο που το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με την απάντηση που μου έδωσε η αρμόδια Υπουργός, λέει ακριβώς το αντίθετο: Ότι το 2010 δεν θα υπάρξει πρόβλημα απορρόφησης. Το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει αναρμόδιο για τη διαπραγμάτευση αυτή, παρότι είναι απόλυτα υπεύθυνο σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό των περιφερειών της χώρας. Και εδώ θα μου επιτρέψετε να επισημάνω το ιστορικό λάθος που κάνατε το 2003, με την εφαρμογή του Κανονισμού 1059/2003. Δεν κάνατε όταν έπρεπε την αναδιάρθρωση των περιφερειών της χώρας, για να εξασφαλισθούν ακόμη περισσότεροι πόροι και το ίδιο λάθος διαπράττετε και τώρα, με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».


Καταθέτω πίνακα -τον έχει ήδη, ο αρμόδιος Υπουργός- που δείχνει τι στοιχίζει στη χώρα μας η σημερινή εξέλιξη του Α.Ε.Π.


Προχωρώ στην απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας- και θα φθάσω και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το Υπουργείο μας πληροφορεί ότι παρακολουθεί την εξέλιξη της διαμόρφωσης των Κοινοτικών πολιτικών, ότι συμμετέχει στην ομάδα υψηλού επιπέδου –και σας ρωτώ: με ποιον; Διότι έχω πληροφορηθεί ότι η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες έχει πλήρως αποδυναμωθεί. Μας πληροφορεί, επίσης, ότι παρακολουθεί τα στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Όμως, γι’ αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν αναφέρει τίποτα. Τι ακριβώς κάνει; Να σας πω απλώς ότι με σημερινούς όρους η Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Αττική, αλλά και η Πελοπόννησος και η Κρήτη εντάσσονται στο στόχο 2. Οι πάγιες θέσεις της Ελλάδας που αναφέρει το Υπουργείο, επαναλαμβάνονται εδώ και δεκαετίες. Αυτές είναι οι απαντήσεις που πήρα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν συγκροτηθεί ομάδες, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, γι’ αυτή την τόσο σύνθετη και δύσκολη διαπραγμάτευση. Δύσκολη λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, της ύφεσης. Σύνθετη, λόγω της εξέλιξης των κοινοτικών πολιτικών.


Προχωρώ στην απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο είναι αντίθετο με την πρόωρη κατάργηση της συνεισφοράς βάσει Φ.Π.Α., και με τους μηχανισμούς διορθώσεων (π.χ. το rebate της Αγγλίας ή της Ολλανδίας κ.ο.κ.). Και εδώ θα ρωτούσα: το έχει λάβει αυτό υπ’ όψιν του το Υπουργείο Εξωτερικών στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης που κάνει βάσει των δημοσιονομικών εξελίξεων στη χώρα μας; Ενώ δέχεται ότι οι συνεισφορές στην Ε.Ε. πρέπει να αντανακλούν το GNI, δηλαδή το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα. Και τα τρία αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ίδια τη θέση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ότι δηλαδή συμφωνεί στην αναμόρφωση των ιδίων πόρων. Στην ουσία, δεν λέει απολύτως τίποτα.


Έκανα αυτή την ερώτηση, κύριε Υπουργέ, προκειμένου η Κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος του θέματος, να καταλάβουν και οι υπηρεσίες και η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων ότι αν δεν συγκροτηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν γίνουν τεχνικές ομάδες διαπραγμάτευσης, δεν μπει πολύ υψηλά στην προτεραιότητα της Κυβέρνησης, η ατζέντα αυτή που σας παρουσίασα, τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για τη χώρα. Αυτή η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει, είναι σε εξέλιξη, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και τα μηνύματα που παίρνω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Βρυξέλλες, είναι ότι η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι απούσα ».


 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


 Κωστής Μουσουρούλης, Βουλευτής Ν. Χίου – Νέα Δημοκρατίαpress@moussouroulis.gr                                             

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕλπίδα Τσουρή: Μήνυμα για την 25η Μαρτίου
Επόμενο άρθροΠολίτες Ομηρούπολης: κάλεσμα για την ώρα της Γης