Αρχική Νέα Τοπικά Σύλλογος Οικολογίας: Χίος, νεκροταφείο ημιτελών έργων

Σύλλογος Οικολογίας: Χίος, νεκροταφείο ημιτελών έργων

15

Χίος 22- 3- 2010

Σύλλογος Οικολογίας                                        
και περιβάλλοντος Χίου                                      Θέμα: Χίος, νεκροταφείο ημιτελών έργων.

 Τθ 56.
Χιος 82100
          
    

  Μια απάντηση αναδρομική προς Νομαρχία και προς όποιον άλλον ενδιαφερόμενο  … σχετικά με τα ημιτελή έργα του νομού…
      Ουδόλως ενδιαφέρει τον φορολογούμενο  πολίτη ή τον Σύλλογο Οικολογίας ποιος είναι ο φορέας ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ  ή  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ  του κάθε έργου. (Στα εγκαίνια παρίστανται πάντα όλες οι αρχές.)
        Αυτή την στιγμή σφαντούν έργα  εκατομμυρίων ευρώ ,  και από την άλλη παρουσιάζουν εικόνα μιας Χίου με καταρρακωμένο το τοπίο και σε  τρισάθλιο χάλι  την  γραφικότητα της,  που  θυμίζει –  όπου και αν πας– Ερζεγοβίνη.
     Οι προϋπολογισμοί  των έργων , και οι επί πλέον χρηματοδοτήσεις τους ( 30.000.000 ευρώ πχ  μόνο για  το Νοσοκομείο!!! )  ξεπερνούν  την φαντασία  του μέσου Έλληνα  (την  ιδια στιγμή που οι ίδιοι οι πολίτες καλούνται σε μακροχρόνιες και αδυσώπητες οικονομικές  θυσίες.)
    Νοσοκομεία.  Φράγματα.  Λιμάνια . Μαρίνες .  Δρόμοι.  Πολλά από αυτά παραμένουν ημιτελή  ( φράγμα Σαραπειού)  ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΕ ΑΧΡΗΣΙΑ  ( μαρίνα Χίου). Κάποια απαξιώθηκαν (  ορειβατικό Βικίου- τώρα ξαναπληρόνουμε!).     Κάποια ξηλώθηκαν   ( σωλήνες Ναγού).  Κάποια κανείς φορέας δεν τα ζήτησε  αλλά παρόλα αυτά κατασκευάστηκαν (φράγμα Βικίου ).  Κάποια  ‘’κόλλησαν’’  (  Ανάβατος , Κρίνα , Μουνδών , Κάστρο) .Κάποια έγιναν… δρόμοι.  ( φυσικές  διαδρομές Καμπιών, Αγίου Γάλατος,  Μαλαγκιώτη).


   Ακόμα και έργα που έχουν τελειώσει και  δοθεί προς χρήση , όπως δρόμοι παρουσιάζουν προβλήματα.   Κάποιοι έχουν ανάποδη κλίση  (δέκατο  όγδοο χιλιόμετρο  δρόμου Χίου Βολισσού) ,  ή  δίνουν εικόνα νταμαριού αφού ο περιβάλλοντας χώρος δεν έχει αποκατασταθεί ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ  (Μηλιγκάς),  ή τα πρανή τσουλάνε   (Κονδυλώπος,  Αρμόλια,  Καμπιά, Κατάβαση)  ή παρουσιάζουν τρισάθλιο χάλι με τα πρανή συρματοπλεγμένα  ( παράκαμψη Πυργίου ),  ή τα τσιμεντένια τοιχία  θυμίζουν το τείχος του Βερολίνου ,  (Γούβι)….   Ο  δε ασφαλτοτάπητας σε ορισμένες περιπτώσεις,   (Πασά Λιμάνι- Ελάτα )  έχει τελείως  καταστραφεί.

 Βλέπομαι  στην ουσία το νησί μας να έχει μετατραπεί σε  ένα ΑΠΕΡΑΝΤΟ  ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ  ΗΜΙΤΕΛΩΝ ΕΡΓΩΝ.
        Το ίδιο δε το λιμάνι των Μεστών,   ένα τεράστιο έργο  (550 μέτρων προβλήτα σε ευθεία γραμμή)   , είναι  ακόμα  ένα τεράστιο   εργοτάξιο  που ο Θεός ξέρει πότε θα τελειώσει  και ο περιβάλλοντας χώρος πότε  θα αποκατασταθεί  και νοικοκυρευτεί για να θυμίζει λιμάνι.  ( Αλήθεια σε τι φταίνε οι φτωχοί ταξιδιώτες να βγαίνουν σε ένα εργοτάξιο και να αντικρίζουν ετούτη την  εικόνα χωρίς έστω ένα συγγνώμη από την Νομαρχία ή το Λιμεναρχείο 😉
        Από την άλλη.  Το μόνο που οι Χιώτες  πολίτες βλέπουν είναι να ξεκινούν  νέα έργα , ενώ τα παλιά να μένουν ‘’ ημιτελή’’. Και τα προβλήματα να γίνονται άλλα αιώνια άλλα να χρονίζουν …  (Υδρευτικό, Συγκοινωνιακό) .  Να σχεδιάζονται νέα  τεράστια λιμάνια στις εκβολές δυο ποταμών και του βιολογικού , νέα  high –way , νέες καταστροφές περιβάλλοντα χώρου όπως  αυτού της Κλειδούς ,  του Νότιου Βροντάδου και Ράκτη όπως και να προσδιορίζονται  και νέες λατομικές ζώνες ακόμα και στα προπύλαια του Αναβάτου  στον Ανδρόλακο.   (Πάνω από 40 νταμάρια μικρά ή μεγάλα άνοιξαν τα τελευταία 50 χρόνια στο έρημο τούτο  νησί χωρίς ούτε ένα. –ένα-  να επαναφέρει το τοπίο σε μια αποδεκτή αισθητικά κατάσταση. Πολλά τελείως παράνομα. )
       Αυτό δε που εμμέσως πλην σαφώς βλέπομαι είναι η  υπέρμετρη σπάταλη ενέργειας για να φωτίζονται  βράχια  (Αίπος) ,   καμιά προσπάθεια για να σταματήσει η  καταστροφή  της χλωρίδας από την υπέρμετρη βόσκηση  ΑΚΟΜΑ  ΚΑΙ ΜΕΣΑ  ΣΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ  (Βίκι- Καμπιά, Πισπιλούντα- Ποταμιά)  , τα λύματα της Βολισσού  να τρέχουν στα χωράφια  (το ίδιο και του κεντρικού αποχετευτικού  στα Ταμπάκικα),


 

τον Βροντάδο να θυμίζει Ελευσίνα με το απερίγραπτο τσιμεντένιο τοιχίο  στον παραλιακό, και ποτάμια να καταστρέφονται  (Ποτάμι Αγιασμάτων  – τρία χρόνια αναμένουμε απάντηση γι αυτό  από την Νομαρχία!!!).

  

        Για τον Κορακάρη παρά την απόφαση του ΣτΕ,  παρά τις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου ,  η Νομαρχία    αδρανεί.  Ακόμα και οι περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο  NATURA  και αυτές δεν προστατεύονται… (Γιώσωνας- Ναγός- πενταόροφο στον Ναγό!).
      

Ούτε και οι αρχαιολογικοί χώροι γλίτωσαν αυτά τα χρόνια…  ( Φώκη,  Ναγός,  Διακόσιοι Αρχαίοι Τάφοι  3ου  προ Χριστού  αιώνα  στο Ριζάρι.)
     Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι,  σε  όλα  αυτά τα χρόνια,  δεν έγινε καμιά προσπάθεια σύνταξης δασολογίου, κατάρτιση χωροταξικού , ( σήμερα όπου θέλει  ο κάθε ένας κτίζει και καταστρέφει  )  , διαφύλαξης της Γεωργικής Γης ,  ή έστω μια προσπάθεια   όλα αυτά τα τεράστια πακέτα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών χρημάτων  που δαπανώνται και επενδύονται στο νησί μας ,  σήμερα να παράγουν έστω και ένα πράσινο φύλο ,  μπορούμε να καταλάβουμε  πως η πατρίδα μας έφτασε σε αυτό το χάλι και να κατανοήσαμε το γεγονός γιατί η Ελλάδα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας…

                                                          Η  Γ.Σ. του Συλλόγου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜια ώρα μπροστά από τις 28/3
Επόμενο άρθροΠυρκαγιά σε μεζονέτα στην Ευαγγελίστρια