Αρχική Πολιτισμός Μια νέα διάκριση της Χίου και των ανθρώπων της: Ophrys saliarisii

Μια νέα διάκριση της Χίου και των ανθρώπων της: Ophrys saliarisii

26

 Μια νέα διάκριση της Χίου και των ανθρώπων της.Η φύση συχνά εκπλήσσει τους σύγχρονούς ερευνητές, αλλά και τους ανταμείβει ευχάριστα.
Σε κάθε ειδικό για τις ορχιδέες επισκέπτη της Χίου ο Παντελής Αδ. Σαλιάρης δείχνει  τον τόπο μας για την μοναδική του βιοποικιλότητα και τις εκατό και πλέον ορχιδέες που εκείνος είχε καταγράψει τα τελευταία τριάντα χρόνια. Συχνά το μετανιώνει διότι οι ειδικές αυτές πληροφορίες διασπείρονται πλέον τόσο σύντομα με ακρίβεια και μετρήσεις gps και μέσω διαδικτύου με αποτέλεσμα κάποια σπάνια είδη να εξαφανίζονται…!
Ο ίδιος που με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκε στη Χίο το 2005 το παγκόσμιο συνέδριο των αυτοφυών ορχιδεών είναι ο ευρών και ο «ανάδοχος» για νέα είδη που βρέθηκαν παγκοσμίως για πρώτη φορά στη Χίο όπως η ορχιδέα chiosica, mastichorum, η οrfanidea, η homeri, και άλλες, αρνούμενος να δώσει το όνομα του σε κάποια από αυτές κάτι που είχε κάθε δικαίωμα να κάνει, και που αποτελεί τη σφραγίδα για τον κάθε ερευνητή, ειδικά στα ορχεοειδή.
Ερευνητές από όλη την Ευρώπη έρχονται κάθε χρόνο στα Ελληνικά νησιά προκειμένου να βρουν και να καταγράψουν είδη της Ελληνικής βιοποικιλότητας. Πολλοί από αυτούς έχουν γράψει βιβλία, άρθρα και μελέτες για  τα ευρήματα τους και ειδικοί επιστήμονες αναλαμβάνουν την ονομασία και κατάθεση των νέων ειδών στην παγκόσμια τράπεζα των ειδών που βρίσκεται στην Oυψάλα της Σουηδίας.


Τον περασμένο χειμώνα ο καθηγητής Paulus από την Αυστρία που είναι ειδικός στην ανάλυση του DNA των ορχιδεών αφού πιστοποίησε την μοναδικότητα ενός νέου είδους που του υπέδειξε στην Χίο ο Π. Σαλιάρης από το 2005, ονόμασε το εύρημα σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο στη βιολογία, και τη διωνυμική ονοματολογία Ophrys saliarisii δηλαδή η ορχιδέα του Σαλιάρη.
Το νέο είδος από το οποίο βρίσκονται τώρα σε άνθιση δέκα περίπου άτομα στην Χίο είναι εντελώς απροστάτευτο. Θεωρητικά βέβαια τα ορχιδεοειδή είναι όλα προστατευόμενα είδη από ευρωπαϊκούς και εθνικούς νόμους που ουδέποτε εφαρμόστηκαν…!

γνμ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜια ώρα μπροστά από τις 28/3
Επόμενο άρθροΠυρκαγιά σε μεζονέτα στην Ευαγγελίστρια