Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Για την αποκέντρωση, απλοποίηση...

Κ. Μουσουρούλης: κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Για την αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013»

5

Παρασκευή, 26.3.2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Βουλευτής N. Χίου της Ν.Δ., Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Για την αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013», είπε:
 
«Εδώ και μήνες ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας αποκαλύψει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό και το πώς ακριβώς θα τον εφαρμόσει και παίρνουμε, ως απάντηση μεγαλόστομες διακηρύξεις.
Αρχίζω με τις Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης, με τις οποίες, το Υπουργείο θα εποπτεύει σε δίμηνη βάση, το χρονικό και οικονομικό προγραμματισμό όλων των έργων και θα προτείνει λύσεις σε περιπτώσεις καθυστερήσεων. Είναι αυτό αποκέντρωση ή μήπως είναι κατάργηση γραφειοκρατίας και συγκεντρωτισμού; Το εφεύρημα –γιατί περί εφευρήματος πρόκειται- δεν αποκαλύπτει μόνο άγνοια των κανονισμών, διότι ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος των επιτροπών παρακολούθησης, αλλά και αδυναμία διάκρισης της διαχείρισης με την υλοποίηση. Ειλικρινά, κύριε Υπουργέ, δεν καταλαβαίνω τι σας εμπόδισε να ολοκληρώσετε, εδώ και πέντε μήνες, την εξειδίκευση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, να αποδώσετε τη διαχειριστική εξουσία στις περιφέρειες, εκχωρώντας τους πόρους, να προχωρήσετε σε προκηρύξεις δράσεων. Ο νόμος 3614 δεν ήταν σε καμία περίπτωση εμπόδιο σε όλα αυτά. Τα πραγματικά εμπόδια ήταν η έλλειψη προεκλογικής προετοιμασίας, ο πρόχειρος ανασχεδιασμός Υπουργείων μετεκλογικά και η απίστευτη καθυστέρηση στην τοποθέτηση Γενικών Γραμματέων και στην κατανομή αρμοδιοτήτων. Έτσι κατά τη βασανιστική – για στελέχη πολιτικά, και υπηρεσιακά- αναμονή, αντί να οικοδομήσετε τη δική σας ατζέντα, κατεδαφίζετε τη δική μας.
Εμείς, κύριοι συνάδελφοι, προωθήσαμε λύσεις με βάση την οδυνηρή, δυστυχώς, εμπειρία της δικής σας διαχείρισης των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.
Θα σταθώ σε έξι ευρήματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης, η οποία έγινε το 2003.
Πρώτον, τα προγράμματα κατακερματίστηκαν σε μικρά και αποσπασματικά έργα. Σήμερα στο πνεύμα της επιτάχυνσης καταργείται το όριο των 100.000 ευρώ, που είχαμε θέσει προκειμένου ένα έργο να είναι επιλέξιμο στο Ε.Σ.Π.Α. Αυτό είναι επιστροφή στην κωλυβοποίηση των προγραμμάτων που γνωρίσαμε στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, στο Α΄ και στο Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Έτσι και ο αναπτυξιακός αντίκτυπος θα περιοριστεί, αλλά και η διαχείριση θα επιβαρυνθεί.
Δεύτερο εύρημα: Οι αδυναμίες, οι ελλείψεις των φορέων, τεχνικές, οργανωτικές και διοικητικές, εμποδίζουν την υλοποίηση. Σήμερα στο πνεύμα της απλούστευσης καταργείτε την πιστοποίηση της επάρκειας, το μόνο εχέγγυο αποτελεσματικής λειτουργίας των φορέων. Μα, για να υπακούουν τα έργα στις προδιαγραφές ποιότητας, κόστους και χρόνου χρειάζεται να αναβαθμιστεί η ικανότητα των φορέων να τα υλοποιούν.
Τρίτον, οι ελλείψεις αυτές -μιλάω για τους φορείς- δεν σχετίζονται ούτε με το οικονομικό ούτε με το μέγεθος ούτε με το πλήθος των έργων που εκτελούν οι φορείς. Αυτό έλεγε το εύρημα της αξιολόγησης. Στο πνεύμα, όμως εσείς της μείωσης της γραφειοκρατίας, δίνετε το πράσινο φως να εντάσσει όποιος θέλει, ό,τι θέλει, όποτε θέλει.
Επίσης, με την κατάργηση συντονισμού γνωρίζετε, ότι εμείς είχαμε καταργήσει τον συντονισμό έως 5 εκατομμύρια ευρώ. Από 5 εκατομμύρια ευρώ και πάνω τα έργα είναι ελάχιστα.
Τέταρτον, οι μελέτες των έργων, λέει η δική σας ενδιάμεση αξιολόγηση, έχουν σημαντικά προβλήματα. Στο πνεύμα πάλι της επιτάχυνσης, δίνετε τη δυνατότητα στις υπηρεσίες να τις επικαιροποιούν. Θυμίζω ότι ο ν.3316 άρθρο 9 και 10 δίνει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης για την επικαιροποίηση. Στοιχηματίζω δε, ότι όλοι οι φορείς θα προσφύγουν σε απευθείας αναθέσεις, άρα και εδώ δεν πετυχαίνετε κάτι. Μάλιστα, καταργείτε τον προληπτικό έλεγχο και αυτό στο όνομα της επιτάχυνσης. Δηλαδή, το να προλάβω μια αστοχία, θεωρείται από εσάς καθυστέρηση στην υλοποίηση.
Πέμπτο εύρημα. Εντάσσονταν ανώριμα έργα. Εσείς, επαναφέρετε την άμεση αξιολόγηση, δηλαδή ο περιφερειάρχης θα καλεί τον δήμαρχο ή τον φορέα να υποβάλει ένα έργο και θα το αξιολογεί άμεσα, χωρίς ο άλλος να γνωρίζει ότι υπάρχει ανοικτή πρόσκληση, προκειμένου να συγκριθεί με το έργο του άλλου σε σχέση με την ωριμότητά του.
Έκτο και τελευταίο εύρημα: Υπήρξαν μεγάλες αδυναμίες, λέει η αξιολόγηση, στον προσδιορισμό των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων κάθε περιφέρειας. Και εσείς καταργείτε τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Περιφέρειας, που γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τους είχαμε προβλέψει. Δεν έχω κατανοήσει, όμως με τι θα αντικατασταθούν. Δεν είναι δυνατόν, να δίνονται περισσότερες ευθύνες στην περιφέρεια, χωρίς να προβλέπονται τα εργαλεία προκειμένου αυτές να μπορούν να τις διαχειριστούν σωστά.
Χθες καταθέσατε την τροπολογία για την κατάργηση της ΔΗΜΟΣ Α.Ε. Νομίζετε ότι με τη συγχώνευση, αν μπορώ να πω αυτή τη λέξη, των δήμων, δηλαδή με τη δημιουργία γεωγραφικού μεγέθους, αυτομάτως λύνονται και τα προβλήματα της επάρκειάς τους. Θα σας καταθέσω τη σχετική αλληλογραφία που είχα με τον τότε Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και σημερινό συνάδελφο, κ. Πάρη Κουκουλόπουλο που τεκμηριώνει γιατί έπρεπε να δημιουργηθεί αυτή η εταιρεία και πώς συμφωνήσαμε με τον κ. Κουκουλόπουλο να την κάνουμε.
Σχετικά με ό,τι παραλάβατε από την Κυβέρνησή μας. Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι παραδώσαμε διασφαλισμένους κοινοτικούς πόρους; Θυμίζω, εδώ, ότι ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινός Πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει στον κ. Καραμανλή να μην επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με λιγότερα από 18 δισεκατομμύρια ευρώ και επέστρεψε με 20 εκατομμύρια ευρώ. Ευνοϊκές ρυθμίσεις, Ν+3, ελαστικές επιλεξιμότητες και υψηλές εντάσεις ενισχύσεων. Ένα ΕΣΠΑ εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας νόμος σε απόλυτη συνάφεια με οκτώ κοινοτικούς κανονισμούς.
Εγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, σε αντίθεση με το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που εμείς τον πέμπτο χρόνο, όταν παραλάβαμε, δεν υπήρχε καμία απολύτως νομιμοποίηση. Ως προς  το ύψος των πόρων το οποίο εξακολουθείτε να συγκρίνετε με το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Συγκρίνετε δηλαδή το Ε.Σ.Π.Α. με το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Μήπως ξεχάσατε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπήκαν εκατό εκατομμύρια περισσότεροι πολίτες, ότι το έδαφός της αυξήθηκε κατά 25%, ενώ το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα, αυξήθηκε μόνο κατά 5%. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η πίτα ήταν μικρότερη και έπρεπε να μοιραστεί σε περισσότερους και μάλιστα επιλέξιμους στο στόχο ένα. Παρ’ όλα αυτά, εμείς πετύχαμε να είμαστε πρώτοι σε απολύσεις στους δεκαπέντε και τέταρτοι στους είκοσι επτά και ονομαστικά, αλλά και ως ποσοστό του Εθνικού Προϊόντος.
Εμείς επιλέξαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα δύσκολο μείγμα πολιτικής και μέσων που μπορεί να ανακόψει αυτήν την ύφεση που ζούμε σήμερα. Αν έχετε άλλη πολιτική πρόταση, ας την καταθέσετε να την κουβεντιάσουμε και στο επίπεδο του σχεδιασμού και στο επίπεδο της υλοποίησης. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια κάναμε δουλειά, την οποία καλώ να σεβαστείτε γιατί πίσω από όλα αυτά υπήρχαν άνθρωποι που μόχθησαν. Σας ευχαριστώ ».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔήλωση Π. Λαμπρινούδη για “Καλλικράτη” με αφορμή ραδιοφωνικές δηλώσεις Αντ. Κοτσακά
Επόμενο άρθρο2η Απριλίου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ