Αρχική Νέα Οικονομία Με διαγωνισμό τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Με διαγωνισμό τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

8

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Μ. Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Μιχάλης Καϊταντζίδης


Τη διαδικασία της προκήρυξης διαγωνισμών, για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, επιλέγει τελικά η κυβέρνηση, έναντι της αδειοδοτικής διαδικασίας που ίσχυε μέχρι τώρα. Σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο άρθρο 6 του νομοσχέδιου για τις ΑΠΕ, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες.

Ωστόσο η νέα διαδικασία, η οποία ακολουθείται και από άλλες κοινοτικές χώρες, τόσο στα επίγεια (Πορτογαλία) όσο και στα υπεράκτια αιολικά, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των επιχειρηματικών φορέων, οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την ανάπτυξη τέτοιων αιολικών πάρκων στο ΒΑ Αιγαίο, στο Ιόνιο και αλλού.


Ο λόγος είναι ότι για μία ακόμη φορά τροποποιείται αιφνιδιαστικά το καθεστώς για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ αγνοούνται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν επενδύσει σημαντικά σε μελέτες που αφορούν στη δημιουργία πολύ μεγάλων υπεράκτιων αιολικών πάρκων.


Από την άλλη πλευρά, προβάλλεται το γεγονός ότι η διαδικασία της προκήρυξης θα απαλλάξει τους επενδυτές από την πολλαπλάσια γραφειοκρατία που απαιτείται για την κατηγορία αυτή των αιολικών, λόγω της εμπλοκής των υπηρεσιών του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας, του υπουργείου Εθνικής ?μυνας, της υπηρεσίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων κ.λπ., αν και εδώ η εμπειρία από άλλες χώρες είναι αρνητική. Επιπλέον, διασφαλίζεται περισσότερο το δημόσιο συμφέρον, καθώς θα αναπτυχθεί ανταγωνισμός, ως προς τις τιμές αγοράς της κιλοβατώρας.


Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι αιτήσεις για υπεράκτια αιολικά φτάνουν τα 4.000 μεγαβάτ και έχουν γίνει από εγχώριους και ευρωπαϊκούς ομίλους, όπως ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζου, RFEnergy, Νησιωτικός Ανεμος και άλλες.


Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, είναι τομέας με ταχύτατη ανάπτυξη κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Συνολικά προγραμματίζονται επενδύσεις άνω των 10.000 μεγαβάτ από Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Ην. Βασίλειο.


Τελευταία γερμανικές εταιρείες (Siemens) αναπτύσσουν τεχνικές εγκατάστασης πλωτών ανεμογεννητριών, ώστε να γίνει δυνατή η αξιοποίηση θαλάσσιων περιοχών με βάθος έως και 600 μέτρα.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔήμος Χίου: πετυχημένη η εκδήλωση για την ώρα της γης
Επόμενο άρθροΜεγάλη Παρασκευή στην Κυδιάντα