Αρχική Πολιτισμός 7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ημερίδα: «Ψηφιακό βιβλίο: Εξέλιξη ή επανάσταση;»

7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ημερίδα: «Ψηφιακό βιβλίο: Εξέλιξη ή επανάσταση;»

6

 7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
(22 – 25 Απριλίου 2010)


Δελτίο Τύπου


Ημερίδα: «Ψηφιακό βιβλίο: Εξέλιξη ή επανάσταση;»
[Digital Books: a (R)evolution?]Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, HELEXPO
Σάββατο 24 Απριλίου (10:00-17:00), Φιλολογικό Καφενείο, Περίπτερο 15


 Δώδεκα χρόνια μετά από την εμφάνιση των πρώτων συσκευών ψηφιακής ανάγνωσης (eReaders), το 1998, και δέκα χρόνια μετά από το πρώτο διεθνές συνέδριο του ΕΚΕΒΙ, το 2000, ο κόσμος του βιβλίου φαίνεται να γυρίζει σελίδα στον τομέα της ψηφιοποίησης, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας. Στο εξωτερικό, τη στιγμή που η «απειλή» της πρωτοβουλίας της Google για τον εκδοτικό κόσμο έχει αντιμετωπιστεί, προσωρινά, προσκρούοντας στη νομοθεσία περί μονοπωλίων στις ΗΠΑ, οι διεθνείς πλατφόρμες είτε εμπορικής αξιοποίησης, είτε «ανοιχτής πρόσβασης» προς διαθέσιμα ψηφιακά κείμενα, διαδέχονται η μία την άλλη. Στη χώρα μας, ταυτόχρονα, οι κυριότεροι εκδοτικοί οίκοι έχουν προχωρήσει, εδώ και ένα χρόνο, περίπου, στην παραγωγή των πρώτων eBooks, ενώ νέες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της διανομής.


Ανταποκρινόμενο στα αιτήματα της αγοράς και των επαγγελματιών του βιβλίου για έγκαιρη ενημέρωση και διάλογο, το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει διεθνή ημερίδα στο πλαίσιο της 7ης ΔΕΒΘ, το Σάββατο 24 Απριλίου, με τίτλο: «Ψηφιακό βιβλίο: εξέλιξη ή επανάσταση;» («Digital Books: A (R)evolution?»).


Η ημερίδα αρθρώνεται σε τρεις ενότητες:
Στην πρώτη ενότητα, με τίτλο «Καταγραφή», Έλληνες και ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες συμμετέχουν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιοποίηση αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με τους εκδότες, τους συγγραφείς, τους βιβλιοπώλες και τις βιβλιοθήκες. Συμμετέχουν οι διευθύντριες των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών Εκδοτών, κ. Anne Bergman-Tahon, και βιβλιοπωλών, κ. Francoise Dubruille, o εκπρόσωπος της γαλλικής Εταιρείας Ανθρώπων των Γραμμάτων (και πρώην διευθυντής της Ένωσης Γάλλων Εκδοτών), κ. Jean Sarzana, η προϊσταμένη του Τμήματος Στρατηγικής & Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), κ. Εύη Σαχίνη, και η νομική σύμβουλος ΕΚΕΒΙ, ειδικευμένη σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, κ. Έλλη Φιλιπποπούλου. Τη συζήτηση συντονίζουν οι κ.κ. Γιάννης Ζηρίνης (εκδόσεις Κριτική) και Κατρίν Βελισσάρη (διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ).]Σάββατο 24/04/2010, 10:00 – 12:00, Φιλολογικό Καφενείο, Περίπτερο 15
Καταγραφή: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιοποίηση αλλάζει το τοπίο σε σχέση με τους εκδότες, τους συγγραφείς, τους βιβλιοπώλες και τις βιβλιοθήκες.


——————————————————————————–


Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Εμπειρίες», παρουσιάζονται, με ξεχωριστές εισηγήσεις, πέντε ειδικές εμπειρίες στον τομέα της ψηφιοποίησης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο (Φλάνδρα), με σεβασμό στον ρόλο τόσο των εκδοτών όσο και των βιβλιοπωλών. Συμμετέχουν η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών, κ. Anne Bergman-Tahon, υπεύθυνη της πρωτοβουλίας αναζήτησης έργων Arrow+, ο διευθυντή πωλήσεων του εκδοτικού οίκου Faber and Faber κ. Miles Poynton, ο υπεύθυνος της γερμανικής πλατφόρμας Libreka! κ. Michael Vogelbacher, η υπεύθυνη της γαλλικής εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Dilicom, κ. Veronique Backert, και ο διευθυντής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των Φλαμανδών Εκδοτών, εκπρόσωπος της πλατφόρμας e-boek.org, κ. Kurt Van Damme. Τις ερωτήσεις και απαντήσεις προς τους ομιλητές συντονίζει ο ειδικός σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ, Σωκράτης Καμπουρόπουλος.


Σάββατο 24/04/2010, 14:00 – 15:30, Φιλολογικό Καφενείο, Περίπτερο 15
Εμπειρίες: Αποτύπωση των σημαντικότερων εμπειριών σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά και σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο.


——————————————————————————–


Στη τρίτη ενότητα, με τίτλο «Προτάσεις για τη χώρα μας», εκπρόσωποι της Ελληνικής αγοράς βιβλίου, συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες, αλλά και της πολιτείας, συζητούν για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα στη χώρα μας.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης παίρνουν μέρος ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης, οι έκδοτες Άννα Πατάκη, Γιάννης Ζηρίνης, Αργύρης Καστανιώτης, Κώστας Δαρδανός, ο βιβλιοπώλης Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ, Άρης Πετρόπουλος, ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ Πέτρος Τατσόπουλος και η νομική σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ Έλλη Φιλιπποπούλου. Τη συζήτηση
συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος (εφημερίδα «Το Βήμα Ιδεών»/ περιοδικό «Διαβάζω»).


Σάββατο 24/04/2010, 15:30 – 17:00, Φιλολογικό Καφενείο, Περίπτερο 15
Προτάσεις για τη χώρα μας
Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα στη χώρα μας;


——————————————————————————–


Ταυτόχρονη μετάφραση, προς και από τις γλώσσες της ημερίδας (γαλλικά, αγγλικά), θα διατίθεται καθ’ όλη τη διάρκειά της.


Μετά το τέλος της ημερίδας, το ΕΚΕΒΙ θα αξιοποιήσει τα πορίσματά της, συγκροτώντας ειδικές θεματικές συμβουλευτικές ομάδες για τα κυριότερα ζητήματα


Οργάνωση : Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Boρείου Αιγαίου: Ημερίδα για ασφαλές διαδίκτυο
Επόμενο άρθροΚαλλιμασιά: πανηγυρίζει το Ιερό Παράβημα του Αγίου Μακαρίου Κορίνθου