Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπ. Τσουρή: Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό

Ελπ. Τσουρή: Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό

11

13.04.2010

Ομιλία της βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδας Τσουρή, στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό,


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι όλη αυτή η εικόνα της σημερινής αντιπαράθεσης στη λογική του φταίμε, φταίτε, φταίνε και τελικά τις πταιει μας αδικεί και μας αδικεί όχι μόνο ως Βουλή των Ελλήνων, αλλά αδικεί πολύ περισσότερο την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα και οι πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα κατά κοινή ομολογία και κατά γενικευμένη παραδοχή διογκωμένα και δυσεπίλυτα προβλήματα.
Υπάρχει επίσης μία κοινή παραδοχή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα οι οποίες επιτελούνται προς την κατεύθυνση μίας δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών ανταποκρίνονται όχι μόνο στο στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά πολύ περισσότερο και ειδικά στην παρούσα συγκυρία σε εύλογη απαίτηση των πολιτών που καλούνται με επώδυνο τρόπο να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Ευρύτερα στη φορολογική μεταρρύθμιση ενυπάρχει μία πρόκληση όχι μόνο σχετική με τα δημοσιονομικά και τους οικονομικούς δείκτες, αλλά και για την ίδια την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Η διαμόρφωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος το οποίο θα λειτουργεί στην πράξη ως μηχανισμός αναδιανομής, μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του πολίτη στην πολιτική και στους θεσμούς και να ενισχύσει την πεποίθηση ότι τα βάρη μοιράζονται δίκαια.
Γι’ αυτό για τη διακυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η συζήτηση και η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι ένα σημείο κλειδί, ένα κομβικό σημείο σε συνάρτηση με τις αρχές και τις διακηρυγμένες εξάλλου πεποιθήσεις μας για τις οποίες μας εμπιστεύθηκε η ελληνική κοινωνία. Αυτές οι διαστάσεις αναδεικνύονται με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου το οποίο αποτελεί τον κορμό της φορολογικής μεταρρύθμισης, προβλέποντας ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, προσαρμόζοντας τη φορολογική πολιτική στη σημερινή πραγματικότητα, διευρύνοντας τη φορολογική βάση με δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Παράλληλα υποστηρίζεται με σύγχρονο τρόπο και με νέα εργαλεία η πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία χωρίς υπερβολή και το γνωρίζουμε όλοι και όλες, αποτελεί μία μάστιγα για την ελληνική κοινωνία. Η δραματική υστέρηση των φορολογικών εσόδων, οι χαριστικές ρυθμίσεις των περασμένων ετών, η αποδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών στα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για γρήγορα μέτρα και δράσεις στο πεδίο αυτό.
Αυτό επιτυγχάνεται με τις σχετικές προβλέψεις του σχεδίου νόμου όπως για παράδειγμα η συλλογή των αποδείξεων με την κατάργηση αυθαίρετων και συχνά χαριστικών απαλλαγών και με τη θέσπιση των αντικειμενικών κριτηρίων που αποτρέπουν την φοροαποφυγή και την απόκρυψη εισοδήματος. Έχει γίνει συνείδηση σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι απλώς μία παθογένεια του συστήματος, ούτε βέβαια αποτελεί μαγκιά. Έχει μία ιδιαίτερη και βαθύτατα ηθική απαξία επειδή ο φοροφυγάς δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μεταβιβάζει τα βάρη και τις ευθύνες που του αντιστοιχούν σε άλλους και κατά κανόνα τους πιο αδύναμους, σε αυτούς που έχουν τη μικρότερη δυνατότητα να τα σηκώσουν. Αυτό το συνειδητοποιεί ειδικα σε αυτήν την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο ο Έλληνας πολίτης γι’ αυτό και έχει την απόλυτα δικαιολογημένη απαίτηση για ισχυρούς, διαφανείς και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και για φορολογική δικαιοσύνη.
Και επειδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε πολλοί και πολλές σε αυτήν την Αίθουσα που θυμόμαστε έντονα τη σχετική συζήτηση ανάμεσα στο νόμιμο και στο ηθικό, οφείλω να πω ότι ειδικά στο πεδίο της φορολογικής μεταρρύθμισης ό,τι δεν είναι ηθικό, εννοώ ηθικό απέναντι στην κοινωνία, ηθικό απέναντι στους πολίτες, οφείλει να πάψει να είναι και νόμιμο. Και γι’ αυτούς τους λόγους και πέραν από τις νομοθετικές προβλέψεις ένα πεδίο όπου θα κριθεί στην πράξη η φορολογική μεταρρύθμιση είναι η λειτουργία ενός αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού που θα εξασφαλίσει τη δίκαιη και ολοκληρωμένη εφαρμογή των μέτρων.
Στο επίπεδο αυτό θα κρίνει ο πολίτης τις προθέσεις που προωθούμε σήμερα με την ψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου. Πρόκειται ασφαλώς για μία σοβαρή προσπάθεια που εμπλέκει να βλέπε το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και θα έχει την πολύπλευρη στήριξή μας. Και εδώ οφείλω να πω ότι για μία Κυβέρνηση και μάλιστα νεοεκλεγείσα, το να αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας, το να είναι ανοιχτή στο δημόσιο διάλογο και δεκτική στην εποικοδομητική κριτική, το να μη διεκδικεί το αλάθητο του Πάπα δεν αποτελεί στοιχείο αδυναμίας, αντίθετα αποτελεί χαρακτηριστικό μίας υπεύθυνης σοβαρής και χρηστής διακυβέρνησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν διεκδίκησε τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα, προκειμένου να πολιτευθεί με βάση τη δύναμη της αδράνειας, όπως έπραξαν κάποιοι άλλοι στο πρόσφατο παρελθόν και τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πρακτικής τα βιώνει με επώδυνο τρόπο ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζήτησε την ψήφο του ελληνικού λαού, προκειμένου να πραγματοποιήσει βαθιές αλλαγές, καθοριστικές τομές, όλα τα απαιτούμενα βήματα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, η φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένα από αυτά τα βήματα. Ασφαλώς δεν αποτελεί πανάκεια δια πάσα νόσο. Δεν θα λύσει ως δια μαγείας τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας. Και σίγουρα, παρά το ότι εμπεριέχει και σημαντικά αναπτυξιακά στοιχεία –αναφέρθηκαν ήδη πολλοί συνάδελφοι σε αυτά- δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες, τα κίνητρα για επενδύσεις, τη στήριξη της αγοράς. Σε αυτά θα πρέπει να επικεντρωθεί η κυβερνητική πολιτική το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Και βέβαια, το μεγάλο στοίχημα αποτελεί η συντονισμένη και αποτελεσματική εφαρμογή όλων αυτών των πολιτικών που θα αλλάξει άρδην την ελληνική πραγματικότητα.
Ένα από τα στοιχήματα αυτά είναι να μπορέσει η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει με αναδιατάξεις και αναδιαρθρώσεις ολόκληρου του αναπτυξιακού μοντέλου, την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Και όταν λέω «ισόρροπη», εννοώ και τη διαπεριφερειακή, αλλά και την ενδοπεριφερειακή, ανάμεσα στους Νομούς.
Στηρίζοντας, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτές ακριβώς τις αλλαγές, προωθώντας αυτά τα αποφασιστικά βήματα, υπερψηφίζουμε τη φορολογική μεταρρύθμιση και στηρίζουμε, μαζί με τους πολίτες, την εφαρμογή της.


Σας ευχαριστώ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπόφαση Δικηγορικού Συλλόγου για το νομοσχέδιο σχετικά με τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα»
Επόμενο άρθροΤροχαίο δυστύχημα με θύμα 17χρονη