Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Οικολόγοι Πράσινοι: Για τη Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Οικολόγοι Πράσινοι: Για τη Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

13

 Αθήνα, 18/4/2010
Για τη Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων


Η φετινή ημέρα μνημείων είναι αφιερωμένη στην αγροτική κληρονομιά, μια θεματική πολύ σημαντική η οποία τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει περιληφθεί στις προτεραιότητες της UNESCO, του ICOMOS και άλλων οργανισμών προκειμένου να καθορισθούν οι αξίες, η προστασία και η διαχείρισή της. Στην αγροτική κληρονομιά περιλαμβάνονται οι αγροικίες, οι μύλοι, τα αλώνια, τα πηγάδια, τα αγροτικά τοπία, τα εργαλεία, οι τρόποι καλλιέργειας, οι παραδόσεις, τα έθιμα και άλλα.
Όμως:
* Το αγροτικό τοπίο είναι το μεγάλο θύμα της βάρβαρης ανάπτυξης: αντί να αποτελεί την καρδιά της ταυτότητας του πολιτισμού μας και της ιδιαιτερότητας της Ελληνικής υπαίθρου, που θα έπρεπε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το έχουμε αλλοιώσει ανεπανόρθωτα κυρίως από αδιαφορία αλλά και από πίστη στο εύκολο και γρήγορο κέρδος.
* Το αγροτικό τοπίο είναι έργο και καθρέφτης του πολιτισμού των ανθρώπων και της σχέσης τους με το περιβάλλον και τον εαυτό τους. Τίποτε άλλο δεν αντανακλά περισσότερο τη βαθειά σχέση μας με τη Γη.
Ότι έχει υποστεί το σύγχρονο αγροτικό τοπίο στην Ελλάδα (μονοτονία από τις μονοκαλλιέργειες, εξαφάνιση των δέντρων και θάμνων, αυθαίρετη δόμηση, εκτός σχεδίου οικοδόμηση, σκουπίδια, μπάζα και τοξικά φυτοφάρμακα, ρύπανση των υδάτων, εγκατάλειψη όλων των παραδοσιακών αγροτικών κτισμάτων) το παθαίνει και το μυαλό μας: φτωχαίνει ανεπανόρθωτα και γεμίζει σκουπίδια.
Μια περιήγηση σε ένα αγροτικό τοπίο, περιοχή όπου παράγεται η τροφή μας, θα έπρεπε να μας γεμίζει με ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία και πλούτο: μόνον τότε θα μπορεί να είναι και η διατροφή μας πραγματικά υγιεινή, όταν οι χώροι παραγωγής της θα χαίρουν και του ανάλογου σεβασμού εκ μέρους όλων μας.
Προτείνουμε:
* Κίνητρα για την αισθητική αποκατάσταση των αγροτικών περιοχών με την επαναφορά των φυτοφρακτών, παραδοσιακών λιθοδομών,
* Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης σε χωράφια και αγροτικές περιοχές, άμεσο γκρέμισμα των αυθαιρέτων
* Ανάδειξη και νομική προστασία παραδοσιακών κτισμάτων που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή


Θεματική Ομάδα Πολιτισμού Οικολόγων Πράσινων

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση μνήμης & τιμής για τον αντιστασιακό Χαράλαμπο Κανόνη
Επόμενο άρθροΑνοιξιάτικη μουσική μαθητική βραδιά αφιερωμένη στο Χιώτη ναυτικό.