Αρχική Νέα Οικονομία Ευάγγελος Ηλ. Αγγελάκος:Χρέη, κλέη και Ιούλιος Καίσαρ

Ευάγγελος Ηλ. Αγγελάκος:Χρέη, κλέη και Ιούλιος Καίσαρ

39

Χρέη, κλέη και Ιούλιος Καίσαρ.


Πολύς λόγος γίνεται στα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ για Δημόσιο χρέος και δανεισμό της Ελλάδος, Αφροδίτη της Μήλου, Focus (γερμανικό περιοδικό), FED, Fitch, Financial Times, «Greek statistics», Moody’s, σπρεντ, ομόλογα, «η Ελλάδα να αντιμετωπίσει  τα προβλήματα μόνη της», Εξεταστική επιτροπή, πολιτικούς, πτώχευση, αναξιοπιστία, αφερεγγυότητα, … και πάει λέγοντας!
Σημερινή Ελλάς: Χρέη. Αρχαία Ελλάς: Κλέη (κλαίει).

Φάρσαλα (Θεσσαλία), 9 Αυγούστου 48 π.Χ.: Ο Ιούλιος Καίσαρ νικά στην αποφασιστική και τελική ομώνυμο μάχη τον Πομπήιο. Οι Αθηναίοι είχαν προσχωρήσει στο στρατόπεδο του ηττηθέντος, και μετά την μάχη στέλνουν αντιπροσώπους στον Καίσαρα, για να ζητήσουν συγγνώμη. Σε απάντηση αιτήματός τους, που επεκαλούντο την αρχαία δόξα, εκείνος τους είπε: “ποσάκις ?μ?ς ?π? σφ?ν α?τ?ν ?πολλυμένους, ? δόξα τ?ν προγόνων περισώσει;”* (Πόσες φορές εσείς, χαμένοι από τις ίδιες σας τις πράξεις, θα περισωθείτε από την δόξα των προγόνων σας;).
Διερωτώμαι: μήπως τελικώς η ρήση του Καίσαρος είναι και πάλιν επίκαιρος; μήπως πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να ανασκουμπωθούμε και να κάνουμε κάτι κι’ ΕΜΕΙΣ;
Με εκτίμηση,


Ευάγγελος Ηλ. Αγγελάκος
Δήμαρχος Οινουσσών
cosmoin@ath.forthnet.gr


* Αππιανός (2ος μ.Χ. αι.), Ρωμαϊκά: Ρωμαϊκών Εμφυλίων,  2.13, 88

Διαφήμιση