Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: τοποθέτηση για το νομοσχέδιο ΑΠΕ

Κ. Μουσουρούλης: τοποθέτηση για το νομοσχέδιο ΑΠΕ

11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, χαρακτήρισε ο Βουλευτής N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, το νομοσχέδιο «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις» μιλώντας, χθες, ως Εισηγητής της Μειοψηφίας, στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής.
Κατά την εισήγησή του ο Κ. Μουσουρούλης, εξέφρασε την ικανοποίηση του, καθώς το νομοσχέδιο βασίζεται στις πολιτικές και στην σκληρή προετοιμασία που είχε κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης της προηγούμενης Κυβέρνησης και για το ότι οι βασικοί άξονες της προετοιμασίας αυτής έχουν διατηρηθεί.
Εκτιμώντας ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για τη χώρα μας, ο Κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε τα τρία μεγάλα ζητήματα που, ως χώρα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής:
Πρώτον, το γεγονός ότι καλύπτουμε από εισαγωγές πάνω από το 70% των αναγκών μας σε ενέργεια, και αυτό σημαίνει ενεργειακή εξάρτηση και μεγάλο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό κόστος.
Δεύτερον, το ενεργειακό μας μοντέλο είναι και σπάταλο και ελλειμματικό. Για να καλύψουμε τη ζήτηση το 2020 πρέπει να διαθέτουμε πάνω από 17.000 μεγαβατώρες.
Τρίτον, υπάρχει έλλειψη κοινωνικής συναίνεσης και πολύ μεγάλος χρόνος ωρίμανσης των έργων, με αποτέλεσμα να χάνονται επενδύσεις που είναι απαραίτητες.
Για να γίνουν οι επενδύσεις αυτές, χρειάζονται, παράλληλα, κατάλληλα κίνητρα, οικονομικά, χωροταξικά, ρυθμιστικά και θεσμικά αλλά και σταθερότητας, σε ό,τι αφορά το επενδυτικό περιβάλλον.
Ωστόσο, όπως είπε, κίνητρα, χωρίς την ύπαρξη μιας σαφούς ενεργειακής πολιτικής, η οποία να βασίζεται σε μια σοβαρή αξιολόγηση των δυνατοτήτων όλων των πηγών ενέργειας και των επιπτώσεων που έχουν και, βεβαίως, σε μια σωστή εξειδίκευση του μείγματος και των καυσίμων συνολικά, αλλά και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.
«Για αυτόν ακριβώς το λόγο, εμείς, ως Κυβέρνηση, εκπονήσαμε μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, τον οποίο καταθέσαμε και συζητήσαμε και στη Βουλή. Επρόκειτο για μια τεκμηριωμένη πρόταση μείγματος καυσίμων. Από αυτό, πιστεύουμε, ότι θα κριθεί το στοίχημα της πράσινης ανάπτυξης», είπε ο Κ. Μουσουρούλης. 


Επιπλέον, ο Βουλευτής Ν. Χίου σχετικά με τη διάταξη για την αναλογία του μείγματος εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ απευθυνόμενος στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σημείωσε:
«Είναι καλό που θεσμοθετείται η αναλογία. Άλλωστε, αυτό αποτελεί και υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο της Οδηγίας 28/2009 και μάλιστα, αυτό το εθνικό σχέδιο δράσης που απαιτεί η Οδηγία πρέπει να το υποβάλλουμε, μέχρι τον Ιούνιο. Όμως, θα γίνει, αυτό με μια Υπουργική Απόφαση; Σε ποια μελέτη, σε ποια σενάρια για την εξέλιξη των τιμών των καυσίμων, την εξέλιξη της ζήτησης, την εξέλιξη της κατανάλωσης, θα στηρίζεται η απόφαση αυτή;
Πώς είναι δυνατόν να προγραμματίζετε μέχρι τον Ιούνιο έκδοση υπουργικής απόφασης, χωρίς να είναι γνωστό αυτό το σχέδιο δράσης;
Πώς προδικάζετε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα το κρίνει θετικά;
Ποιος εισηγείται για το κατάλληλο μείγμα ΑΠΕ; Η Ομάδα Έργου που έχετε δημιουργήσει; Ποιος προΐσταται σε αυτήν, ποιοι συμμετέχουν και τι ακριβώς εισηγούνται; Παρουσιάστε τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στη Βουλή και δεσμευτείτε ότι θα το κάνετε αυτό και μάλιστα, πριν πάμε στην Ολομέλεια.
Τέλος, πείτε μας πώς θα πετύχετε ισορροπία μεταξύ θερμικών μονάδων – δηλαδή, μονάδων βάσης, μεταξύ μονάδων μέσου φορτίου και αιχμής – δηλαδή, αερίου και μονάδων ΑΠΕ, ώστε και οι ΑΠΕ να στηρίζονται, αλλά και να μπορούν να απορροφώνται»
Και συνέχισε λέγοντας:
« Αν δεν ξέρουμε το μείγμα και την κατανομή του μείγματος στον χρόνο, πώς θα εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις, που θα έχουν οι τιμές στην εθνική οικονομία, στον καταναλωτή, στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής και κυρίως, πώς θα εκτιμήσουμε τον χρόνο;
Συμπέρασμα: η όποια τιμολόγηση είναι συνάρτηση της αναλογίας του μείγματος. Αυτό είναι το «Α» και το «Ω» της συζήτησης».
Αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά, υπογράμμισε:
«Το νομοσχέδιο – εάν το ερμηνεύσει κανείς – αναγγέλλει ότι, σταματάτε το πρόγραμμα και όπως ξέρετε, πάγωμα σημαίνει ενίσχυση του παραεμπορίου. Πιστεύουμε ότι πρέπει να μας δώσετε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε αυτές τις τιμές που προτείνετε στο νομοσχέδιο. Εμείς το κάναμε. Οι τιμές που θεσπίσαμε στο δικό μας Νόμο, βασίστηκαν στο μακροχρόνιο σχεδιασμό. Κάναμε σενάρια, βγάλαμε εσωτερικούς βαθμούς απόδοσης, συσχετίσαμε τεχνολογίες. Υπάρχουν όλα αυτά. Μπορείτε να μας πείσετε  ότι, έχετε κάνει το ίδιο;
Γνωρίζετε, επακριβώς, τις υποδομές, που είναι απαραίτητες για αυτό το μείγμα (δίκτυα), προκειμένου να στηρίξουμε αυτόν τον όγκο Α.Π.Ε., που αναμένεται μέχρι το 2020; Και να μας εξηγήσετε, πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα του κορεσμού, γιατί και αυτό απαιτεί επενδύσεις.
Έχετε εργαστεί προσεκτικά στα χρηματοδοτικά μέσα – δηλαδή, στο Ε.Π.ΑΝ., στον αναπτυξιακό νόμο. Όταν αφήνετε «ελεύθερη» την επιλογή μεταξύ επιδότησης ή εγγυημένης τιμής αγοράς της παραγόμενης ενέργειας, σημαίνει ότι δεν έχετε μελετήσει το θέμα; Και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει».


*Μπορείτε να δείτε την ομιλία του Κωστή Μουσουρούλη σε μορφή video, στο σύνδεσμο:
http://rcpt.yousendit.com/861969009/c3add1c462612b221723a49b24dfca5a


press@moussouroulis.gr


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟικολόγοι Πράσινοι: 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ- Παγκόσμια Μέρα Υγιεινής & Ασφάλειας στην εργασία
Επόμενο άρθροΒιβλιοπαρουσίαση Γ. Μακριδάκη στο Παγκράτι