Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: σημεία ομιλίας για το πρόγραμμα Α. Μπαλτατζής

Κ. Μουσουρούλης: σημεία ομιλίας για το πρόγραμμα Α. Μπαλτατζής

10

Τρίτη, 27.4.2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


‘’Δεν υπάρχει χρόνος για αόριστες διαδικασίες αναθεώρησης προγραμμάτων’’, επεσήμανε ο Βουλευτής N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας, χθες, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης (αρ. πρωτ. 32/25/24.3.2010), που κατέθεσαν δεκαέξι βουλευτές της Ν.Δ., σχετικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Ο κ. Μουσουρούλης, μάλιστα, επικαλέστηκε την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Γιοχάνες Χαν, σε Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου σημειώνει ότι η Επιτροπή θεωρεί πως μία τέτοια διαδικασία δεν είναι δικαιολογημένη εντός του 2010.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής ανέφερε ότι στις 23 Απριλίου, ο Επίτροπος στην απάντηση του λέει: Η έγκρισή για το ΕΣΠΑ δόθηκε ύστερα από σοβαρό διεξοδικό διάλογο και απόλυτη συμφωνία, επαλήθευσης και επιβεβαίωσης των αναπτυξιακών και στρατηγικών στόχων της χώρας με τις Κοινοτικές κατευθύνσεις. Οι ελληνικές αρχές γνωστοποίησαν στην Επιτροπή την πρόθεσή τους να προβούν, εντός του 2010, σε αναδιάρθρωση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δηλαδή, σε μία περιορισμένης έκτασης τροποποίηση για ειδικούς στόχους, εντός των ορίων των αξόνων προτεραιότητας, όμως η δυνατότητα αναθεώρησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, θεωρείται από την Επιτροπή ότι δεν είναι δικαιολογημένη εντός του 2010, προφανώς και αυτονόητα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο Κωστής Μουσουρούλης τόνισε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του:
«Όλα αυτά για μένα μεταφράζονται σε αγορά χρόνου και στην θεωρία της πρακτική σας του ‘’βλέποντας και κάνοντας’’. Είναι γνωστό ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Με τη νέα αναθεώρηση –και θα μας πείτε απόψε πότε την βλέπετε και αν την βλέπετε- θα μας επιβεβαιώσετε την πρόθεσή σας να μεταφέρετε εγγειοβελτιωτικά έργα στο ΕΣΠΑ, αν έχετε σύμφωνη γνώμη και των συναρμόδιων Υπουργών και τί θα κάνετε με τη δημοσιονομική τρύπα που θα ανοίξει;
Να μας πείτε επίσης, ειδικά για τα προγράμματα, τα οποία εμείς ξεκινήσαμε -για παράδειγμα τους νέους αγρότες- ποια είναι η απάντηση που δίνετε στον νέο, ο οποίος θέλει να ξεκινήσει αγροτική δραστηριότητα ή να παραμείνει στην αγροτική δραστηριότητα, και ειδικά σε αυτόν ο οποίος εγκατέλειψε τη δουλειά του για να ενταχθεί;
Πότε, τέλος πάντων, θα ξεκινήσουν τα Προγράμματα;
Πότε θα εγκριθεί η αναθεώρηση;
Πότε θα προκηρυχθούν και θα υλοποιηθούν τα έργα;
Κατά τη γνώμη μου, αυτή η εικόνα που δίνετε στον ελληνικό λαό είναι ότι μόνο τα χρέη έχουν συνέχεια σ’ αυτή τη χώρα, δεν έχουν ούτε οι πολιτικές ούτε τα Υπουργεία.
Αυτή η λογική της ‘’αναθεώρησης’’ πρέπει να σταματήσει. Δυστυχώς, δεν έχετε άλλο χρόνο. Τρέχουν οι δαπάνες, τα Προγράμματα έχουν υποχρεώσεις, η μεταφορά στο ΕΣΠΑ δεν είναι εφικτή. Όπως σας διάβασα προηγουμένως αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα έχουμε το 2011» .
Επιπλέον, ο Κ. Μουσουρούλης αναφερόμενος και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-2013, ζήτησε να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο τις προθέσεις του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μιλήσουμε και για το πρόβλημα της αλιείας. Τι ακριβώς γίνεται εκεί; Διότι, αντίστοιχες γκρίζες περιοχές βλέπουμε και στο πρόγραμμα ανάπτυξης της αλιείας».
Κλείνοντας την πρωτολογία του ο Βουλευτής τόνισε:
«Η ανησυχία στην περιφέρεια είναι μεγάλη. Στη Χίο συζητώ με πάρα πολύ κόσμο. Πολύ καλά θα κάνετε να επισκεφτείτε το νησί μας. Απ’ ό, τι μου είπατε θα μας επισκεφτείτε στις αρχές Μαΐου. Θα σας στείλω σχετικό υπόμνημα».
Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Κωστής Μουσουρούλης αφού επεσήμανε την αναντιστοιχία των οξυμένων εκφράσεων που χρησιμοποίησε η Υπουργός και της σύστασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Πα.Σο.Κ. για μετριοπαθή πολιτικό λόγο, υπενθύμισε για τα θέματα διαχείρισης της περιόδου 2000 -2004:
« Θα θυμίσω λοιπόν, -γιατί ζητήσατε ευθύνες από τη διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας- το 2005 την ανακοίνωση που έκανε η τότε επίτροπος Φίσερ Μπόελ για το 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ που αναγκάστηκε η χώρα να επιστρέψει από προγράμματα της περιόδου 2000-2004. Ρίξτε μια ματιά στις ετήσιες εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου να δείτε ότι, παρά τα προβλήματα, σταδιακά βελτιώθηκε αυτή η διαχείριση».
Ενώ, αναφερόμενος στο θέμα της επερώτησης για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε:
« Χρησιμοποιείτε το ΕΣΠΑ και το ΕΣΣΑΑ, κατά τη γνώμη μου, όπως σας βολεύει. Αλλού συνδέετε την πολιτική και τη στρατηγική και αλλού τις αποσυνδέετε. Και θα δώσω ένα, δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Στην ομιλία σας αναφερθήκατε στο θέμα της άνισης μεταχείρισης των περιφερειών. Ρωτώ: Υπάρχει περιφερειακή κατανομή των 5,9 δισεκατομμυρίων ευρώ; Θα μας δώσετε ένα πίνακα πώς με την αναθεώρηση θα τα κατανείμετε ανά περιφέρεια; Θα δώσετε διαχείριση στην περιφέρεια, στις διαχειριστικές αρχές;
Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’’, σε μία συνέντευξή σας κα Υπουργέ, λέτε ότι υπάρχει μία σειρά ζητημάτων που προκύπτουν για το ρόλο του Υπουργείου σας, στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες. Δεν πρόκειται να δώσετε αρμοδιότητα στις αιρετές περιφέρειες. Εγώ έτσι το καταλαβαίνω. Επικαλείστε, επίσης το Κοινοτικό Δίκαιο και λέτε ότι οι λειτουργίες των κεντρικών υπηρεσιών δεν μπορούν να ακυρωθούν, καθώς είναι εκείνες που καλούνται να εφαρμόσουν τις κοινοτικές πολιτικές, ιδίως σε θέματα που συνδέονται με πληρωμές, αλλά και σε ζητήματα απόδοσης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Έτσι αντιλαμβάνεστε την περιφερειακή ανάπτυξη.
Αναφορικά με τις υπερδεσμεύσεις: Είπατε ότι δεν βρήκατε χρήματα. Λέει, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ίδιος επίτροπος σε απάντησή του πριν από δύο εβδομάδες- ότι η υπερπληρότητα ενθαρρύνεται, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πρόγραμμα να απορροφήσει τη μέγιστη εισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, λοιπόν, μην ψάχνετε να βρείτε τα λεφτά στο συρτάρι. Σας δίνεται αυτή η δυνατότητα, έτσι ώστε, ακόμη σε περιπτώσεις όπου ορισμένες δαπάνες, κατά το κλείσιμο, ενδεχομένως να χρειαστεί να δηλωθούν και ως μη επιλέξιμες. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά –το είδαμε και στο κλείσιμο του Β΄ ΚΠΣ, γιατί τότε τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης ήταν μέσα στο ΚΠΣ- τι επιστρέψαμε, πόσους πόρους επιστρέψαμε στην κοινότητα.
Εγγειοβελτιωτικά και αγροτική οδοποιία: Δεν μας είπατε αν έχετε πρόθεση να τα μεταφέρετε προς το ΕΣΠΑ. Αν έχετε τέτοια πρόθεση, πρέπει να ενημερώσετε και τις περιφέρειες -που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- ότι ενώ μπορείτε μέσα από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης να κάνετε τέτοια έργα υποδομών, αυτό δεν γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ. Τι θα απαντήσετε, λοιπόν;
Παρ’ όλο που συζητάμε για στρατηγική, για βελτίωση ανταγωνιστικότητας, για Κοινή Αγροτική Πολιτική, εγώ βλέπω μία μόνο προκήρυξη που κάνατε –και τελειώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε. Στις 23 Απριλίου προκηρύξατε τη δράση δημοσιότητας. Τι θα ‘’επικοινωνήσετε’’ κυρία Υπουργέ; Είναι αυτό προτεραιότητα να ξεκινάτε με τη δημοσιότητα, ενώ δεν έχει προχωρήσει κανένα πρόγραμμα, καμία προκήρυξη και εξειδίκευση».
 

*Μπορείτε να δείτε την ομιλία του Κωστή Μουσουρούλη σε μορφή video στους παρακάτω συνδέσμους:
Πρωτολογία: https://download.yousendit.com/THE0N3RURndrYUR2Wmc9PQ
Δευτερολογία: http://rcpt.yousendit.com/861120707/c6a56616deccc036186408c25840ee1f

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟικολόγοι Πράσινοι: 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ- Παγκόσμια Μέρα Υγιεινής & Ασφάλειας στην εργασία
Επόμενο άρθροΒιβλιοπαρουσίαση Γ. Μακριδάκη στο Παγκράτι