Αρχική Απόψεις Aρθρα Νέστορας Ξυλάς: Έχουν το φόβο του λαού και των αγώνων του

Νέστορας Ξυλάς: Έχουν το φόβο του λαού και των αγώνων του

18

 Έχουν το φόβο του λαού και των αγώνων του
      Η άθλια συκοφαντική επίθεση στους απεργούς εργάτες, με αιχμή τη μεγάλη κινητοποίηση τη Δευτέρα στο λιμάνι του Πειραιά θα συνεχιστεί και θα ενταθεί όσο η αντίσταση και η αντεπίθεση του εργατικού κινήματος μεγαλώνει.
        
   Βεβαίως και μόνο να σκεφτεί κανείς ποιοι συκοφαντούν τον αγώνα καταλαβαίνει ποιος έχει και το δίκιο με το μέρος του. Ο οχετός της συκοφαντίας προέρχεται κατευθείαν από τους φυσικούς και πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και των κινητοποιήσεών τους ενάντια στα βάρβαρα φιλομονοπωλιακά μέτρα. Αιχμή της επίθεσης αποτέλεσε και χτες η απεργία των ναυτεργατών στο λιμάνι και η περιφρούρησή της, που είχε αποτέλεσμα να μη λύσει κάβο το κρουαζιερόπλοιο με σημαία Μάλτας «Ζενίθ». Για την απεργία ενημερώθηκαν η ναυτιλιακή εταιρεία και οι πράκτορες για να μη φέρουν τους επιβάτες στο λιμάνι, αλλά αυτοί επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τους επιβάτες για να χτυπηθεί η απεργία.
        
      Αυτοί που ευθύνονται για τις άθλιες συνθήκες δουλειάς των ναυτεργατών και το χάλι των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αυτοί που με την πολιτική τους θρέφουν τα μονοπώλια του τουρισμού, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων στα νησιά και στις μεγάλες πόλεις, λύσσαξαν για την εργατική κινητοποίηση, ξεστομίζοντας ψέματα και αθλιότητες, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής: Το ΠΑΜΕ θέλει να καταστραφεί ο τουρισμός, η απόρριψη του Πειραιά από τα δρομολόγια του κρουαζιερόπλοιου θα πλήξει το εισόδημα εκατοντάδων εργαζομένων σε καταστήματα της πόλης και θα αποτελέσει πλήγμα για τα οικονομικά της χώρας.
        
      Με καραμπινάτα ψέματα και συκοφαντίες προσπαθούν να χτυπήσουν τους αγώνες των εργατών, να τους επιβάλουν να μη βγάζουν άχνα. Το βλέμμα τους είναι στραμμένο στη μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς, την περιφρούρηση της οποίας ετοιμάζουν από τώρα οι ταξικές ναυτεργατικές δυνάμεις. Αναπόφευκτα, η βρώμικη επίθεση έχει και αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά, αφού οι εμπνευστές της ξέρουν ότι δεν μπορούν να χτυπήσουν το ταξικό εργατικό κίνημα αν δε στρέψουν τα πυρά τους στην πρωτοπορία του, το ΚΚΕ.
Σε κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ–ΝΔ–ΣΥΝ-ΛΑ.Ο.Σ.
ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ και αστικά ΜΜΕ


      Το μέγεθος του θράσους της κυβέρνησης αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη δήλωσή του Α. Λοβέρδος  μετά τη συνάντηση με το ΣΕΒ, στο υπουργείο Εργασίας:
      «Στο υπουργείο Εργασίας προσπαθούμε (…) να συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνάμεών μας, στη διάσωση της χώρας (…) όμως, μας βάζουν τρικλοποδιές. Τρικλοποδιές που βάζουν, και γενικότερα, στη χώρα κάποιοι που κλείνουν τα λιμάνια, διώχνουν τουρίστες. Κάθε ημέρα μου καταλαμβάνουν το γραφείο, δημιουργούν αδυναμία εργασίας στο υπουργείο Εργασίας, σ’ ένα υπουργείο κρίσιμο για όλα τα θέματα: Από το Πρόγραμμα Σταθερότητας μέχρι τα εργατικά ατυχήματα (…)
      Ο πρόεδρός του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, στον ίδιο χορό κατηγόρησε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. «Διώχνετε τα κρουαζιερόπλοια, τα στέλνετε στην Τουρκία» και έτσι «στέλνετε την τελευταία ικμάδα, την τελευταία επένδυση στην Τουρκία». Για τον τουρίστα που έρχεται στην Αθήνα «δεν τον αφήνουν να ανέβει και να κατέβει από το καράβι» και «κλείνουν τα κεντρικά ξενοδοχεία».
      Μέχρι και τη «ΔΡΑΣΗ» του Στ. Μάνου ξέθαψαν, που έβγαλε ανακοίνωση με τίτλο «Η Δράση για την παράνομη δραστηριότητα του ΠΑΜΕ» (!)
      «Εγκληματική ενέργεια» χαρακτηρίζει στο χτεσινό κύριο άρθρο της η εφημερίδα που βρίσκεται στην ιδιοκτησία εφοπλιστή, «Καθημερινή», την ακινητοποίηση του κρουαζερόπλοιου «ΖΕΝΙΤΗ» στο λιμάνι του Πειραιά και έμπλεα αγανάκτησης ζητά από την κυβέρνηση επιτέλους να εφαρμόσει το νόμο, δηλαδή να χρησιμοποιήσει την αστυνομική βία για να επιβάλει το νόμο και την τάξη.
      Η λάσπη και η συκοφαντία περίσσεψαν και στο MEGA, με εκτελεστικό όργανο τον γνωστό για την προθυμία του Μ. Καψή ο οποίος καταλόγισε την κρίση στον τουρισμό στο ΠΑΜΕ(!). Κατηγόρησε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ότι χρησιμοποιεί τους τουρίστες ως «ομήρους» για να περάσει τα «άνομα» σχέδιά του, ενώ δυσφημεί τη χώρα… Ευτυχώς, όμως, που, σύμφωνα με τους συντελεστές του δελτίου του «Mega», υπήρξε «ομόθυμη καταδίκη του συνδικαλιστικού ακτιβισμού του ΠΑΜΕ» από την κυβέρνηση, τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα, όπως είπαν. Η καταδίκη αυτή, όμως, αποτελεί τον καλύτερο τίτλο τιμής για το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.
      Καθόλου τυχαία, οι δηλώσεις του Λοβέρδου, της Γκερέκου, του Καρατζαφέρη και των άλλων εκλεκτών του κεφαλαίου, είναι απόλυτα συντονισμένες με τα φιρμάνια των μεγαλοεργοδοτών που καταγγέλλουν τους εργατικούς αγώνες και ζητούν την καταστολή τους.
      Με ανακοίνωσή του, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), αφού αναμασά τα φληναφήματα για το «βαρύ οικονομικό κόστος που έχουν» οι απεργίες των ναυτεργατών «για τον κλάδο της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας», σημειώνει: «Το νέο απεργιακό προσκλητήριο για το επόμενο Σάββατο, το οποίο συμπίπτει με την έξοδο της Πρωτομαγιάς, περιλαμβάνει νέο αποκλεισμό της λειτουργίας όλων των πλοίων. Παράλληλα, η ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων ότι αυτό αποτελεί “εφαλτήριο νέων κινητοποιήσεων”, δίνει το στίγμα των προθέσεών τους σε σχέση με την λειτουργία της ακτοπλοΐας». Εξίσου προκλητικά, ο «Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων» (ΗΑΤΤΑ) σε δελτίο Τύπου του καταφεύγει και αυτός σ’ ένα μείγμα απειλών και κηρύγματος υποταγής προς τους εργαζόμενους: «Η ζημιά που θα προκύψει για τη χώρα μας, τόσο από τα απαράδεκτα επεισόδια της Δευτέρας όσο και από τις απεργιακές κινητοποιήσεις – μεταξύ άλλων – και κατά την ημέρα της Πρωτομαγιάς, θα είναι ανυπολόγιστη, αν δεν πρυτανεύσει έγκαιρα η ψυχραιμία και κυρίως η υπευθυνότητα απέναντι στην ίδια την Ελλάδα, την παραπαίουσα οικονομία της και τον ελληνικό τουρισμό, που κινδυνεύει απόλυτα από ενέργειες σαν αυτές».
      Με άλλα λόγια, ζητούν από την κυβέρνηση να καταστείλει κάθε εργατική κινητοποίηση στο λιμάνι την Πρωτομαγιά, μέρα απεργίας.
        
      ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΤΑΖ
       ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ
     
      Η άρση του καμποτάζ δεν είναι κάτι καινούριο. Έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά στην ακτοπλοΐα με την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών από το 2001 και στην κρουαζιέρα από το 1999. Τι είδαμε σε αυτό το διάστημα, δηλαδή πριν ακόμα εφαρμοστεί πλήρως η απελευθέρωση; Στην κρουαζιέρα από τότε άρχισαν να πετιούνται μαζικά οι ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα στη στεριά και οι εφοπλιστές με το νόμο Κεφαλογιάννη να απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές για να αντέξουν …στο σκληρό ανταγωνισμό με τα άλλα μονοπώλια. Στην ακτοπλοΐα, είχαμε αύξηση των εισιτηρίων κατά 400%, νησιά να απειλούνται με τον εφιάλτη της απομόνωσης, καθώς οι εφοπλιστές δρομολογούν και δένουν τα πλοία τους ανάλογα με τις ορέξεις τους. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, ακινητοποιήθηκαν εντελώς 20 ακτοπλοϊκά πλοία και διώχθηκαν 2.000 ναυτεργάτες, επειδή αυτό συνέφερε τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Οι εφοπλιστές έφτασαν να αμφισβητούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να εξαντλούν πλοία και πληρώματα στρώνοντας το έδαφος για νέα «ΣΑΜΙΝΑ».
     
      Όσο για τα εκατομμύρια ευρώ που θα χαθούν, οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων δεν αφήνουν ούτε ένα ευρώ στους μικρεμπόρους και μικροεπαγγελματίες του Πειραιά και των νησιών, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες φροντίζουν να τους έχουν «μαντρωμένους» και να τους διαθέτουν τα πάντα μέσα στα πλοία και στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με τα οποία συνεργάζονται. Το ίδιο βιώσαμε και στο νησί μας με τον ερχομό του πλοίου Αζμάρα. Ανάπτυξη για την κερδοφορία των μονοπωλίων που λυμαίνονται την κρουαζιέρα είναι και το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο» του ΟΛΠ ΑΕ για το λιμάνι του Πειραιά. Τα μικρομάγαζα στον Πειραιά, στα νησιά, δεν κλείνουν από τις απεργίες, αλλά από τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στην κρουαζιέρα.
     
      Επομένως, πηγή του κακού είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα πλοία, στον τουρισμό, παντού. Οι εφοπλιστές, με την πλήρη απελευθέρωση που προωθείται, εξαπολύουν την τελική έφοδο στα ναυτεργατικά δικαιώματα, με τραγικές συνέπειες και για τους κατοίκους των νησιών, εργαζόμενους και μικρομεσαίους, και μ’ αυτούς που ασχολούνται στον τουρισμό. Είναι μονόδρομος για όλους τους εργαζόμενους, σε κοινό μέτωπο με τους μικρούς ΕΒΕ, με την οργανωμένη πάλη τους, να διεκδικήσουν τη λαϊκή εξουσία που κάνει τα πλοία λαϊκή περιουσία, που θα κάνει τον τουρισμό, την ανάπαυση και τις διακοπές δικαίωμα για όλο το λαό και όχι επιχείρηση για το κέρδος των μεγαλοεπιχειρηματιών, που θα έχει πια στο επίκεντρο τη λαϊκή ευημερία. Αυτό θέλουν να αποφύγουν το κεφάλαιο, η κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και γι’ αυτό καταφεύγουν σε μια άθλια, αλλά και μαζί σαθρή προπαγάνδα.
     
      Νέστορας Ξυλάς
      Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ