Αρχική Απόψεις Aρθρα Μάρκος Σκούφαλος: 1Η ΜΑΗ 1886- 1Η ΜΑΗ 1010: τα παπαγαλάκια των αστών...

Μάρκος Σκούφαλος: 1Η ΜΑΗ 1886- 1Η ΜΑΗ 1010: τα παπαγαλάκια των αστών στην ίδια υπηρεσία

10

 1Η ΜΑΗ 1886- 1Η ΜΑΗ 1010
ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ


«Παντού βλέπει κανείς αναταραχή για το οχτάωρο», έγραφε ο Τζον Σουίντον στην εφημερίδα του, στις 18 του Απρίλη 1886. Οι εργάτες διαδήλωναν και τραγουδούσαν από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σαν Φραντσίσκο. Οι εφημερίδες, ομόφωνα και με μικρές διαφοροποιήσεις, δήλωναν ότι το κίνημα ήταν «κομμουνιστικό, ανατριχιαστικό και αχαλίνωτο». Δήλωναν ότι θα έφερνε «μείωση μισθών, φτώχεια και κοινωνική υποβάθμιση του αμερικανικού εργάτη», ενώ θα έσπρωχνε τους εργάτες σε «αλητεία και χαρτοπαιξία, βία, κραιπάλη και αλκοολισμό». Η Νιου Γιορκ Τάιμς, στις 25 του Απρίλη 1886, χαρακτήρισε το κίνημα «αντιαμερικανικό», προσθέτοντας ότι «οι εργατικές αναταραχές προκαλούνται από ξένους»…
Οι εφημερίδες και οι βιομήχανοι διέδιδαν ότι η πρώτη του Μάη ήταν η ημερομηνία που θα γινόταν μια κομμουνιστική εργατική εξέγερση, σύμφωνα με το μοντέλο της Παρισινής Κομμούνας. Ο Μέλβιλ Ε. Στόουν, διευθυντής της εφημερίδας Σικάγο Ντέιλι Νιους – η οποία χαρακτηριζόταν «η πιο κερδοφόρα έκδοση δυτικά της Νέας Υόρκης» – έλεγε ότι «εύκολα προβλέπεται επανάληψη των ταραχών της Παρισινής Κομμούνας», για την 1η Μάη 1886. Στο φύλλο της μέρας εκείνης, η εφημερίδα του Σικάγου Ιντερ Οσεαν ανακοίνωνε: «Οι σοσιαλιστές ταραχοποιοί δήλωσαν με καμάρι ότι θα χρησιμοποιήσουν τη διαδήλωση για το οχτάωρο προς όφελός τους… Έγινε γνωστό ότι φτάνουν σήμερα στο Σικάγο μερικοί από τους πιο ικανούς καθοδηγητές του σοσιαλιστικού κινήματος»…
Το κύριο άρθρο της Μέιλ:
«Στην πόλη μας υπάρχουν δύο επικίνδυνοι κακοποιοί, δύο ακαμάτηδες δειλοί που πάνε να δημιουργήσουν φασαρίες. Ο ένας λέγεται Πάρσονς, ο άλλος Σπάις…
»Θυμηθείτε τα ονόματα τους σήμερα. Παρακολουθήστε τους. Θεωρήστε τους προσωπικά υπεύθυνους για όποια φασαρία δημιουργηθεί. Τιμωρήστε τους παραδειγματικά αν σημειωθούν ταραχές!».
(Πηγή το έργο των Ρίτσαρντ Ο. Μπόγιερ και Χέρμπερτ Μ. Μόρε, «Η άγνωστη Ιστορία του Εργατικού Κινήματος των ΗΠΑ», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».)
 Οι ίδιοι εφιάλτες και σήμερα για τους Αλαφούζους, Τεγόπουλους, Μπόμπολες, για τις κυβερνήσεις τους του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, τις ορντίναντσες τους του ΛΑΟΣ, τα αριστερά τους άλλοθι τύπου ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί να διαλέγει την Κική (ΕΕ) από την Κοκό (ΔΝΤ) και να καμώνεται ότι ΔΕΝ κυβερνά το ΠΑΣΟΚ!
Αν στο εκπεμπόμενο μίσος του 1886 από τον εσμό των καπιταλιστών, βάλεις τις λέξεις ΚΚΕ και ΠΑΜΕ δεν αλλάζει τίποτε!!!
«Η κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, είναι να «παλέψουμε ενάντια στην κηδεμονία. Ναι, αυτό κάνουμε σήμερα. Αυτό δεν το κάνουν όσοι υποκινούν αυτές τις πράξεις που έγιναν χθες στον Πειραιά. Σκεφτείτε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, αυτή την εποχή που θέλουμε τουρισμό, αυτή την εποχή που ζητάμε σε αυτό το δυναμικό κλάδο να έρθουν ξένοι, για να στηρίξουν την οικονομία μας».
Ο ίδιος ισχυρίστηκε: «Νομίζουν αυτοί, οι σε εισαγωγικά “επαναστάτες”, ότι με τις πράξεις τους θα φύγουμε από την κηδεμονία, θα φύγουμε από την επιτήρηση; Μα θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στο να είναι πιο σκληρή η επιτήρηση, αν δεν έχουμε ανάπτυξη. Να το κατανοήσουν επιτέλους, πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας».
Στην ίδια αντιδραστική γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια: «Σκηνές όπως οι χθεσινές (σ.σ. στον Πειραιά) κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στον τόπο, κάνουν ζημιά σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την οικονομία» και προειδοποίησε για «βίαιες διαστάσεις» στο «διάλογο» – απάτη για την άρση του καμποτάζ.
Ομοίως, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στο ρ/σ «9,84», είπε με θράσος ότι «δεν πρέπει να αναζητούμε ευθύνες ούτε από τρίτους, ούτε από τέταρτους, να λέμε υπεύθυνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι υπεύθυνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν είναι υπεύθυνο το ΠΑΜΕ που τόσα χρόνια δεν αφήνει να αναπτυχθεί μια οικονομική δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποδώσει στην ελληνική οικονομία. Αναζητούμε δηλαδή τις ευθύνες εκτός Ελλάδος και δεν αναζητούμε τις ευθύνες εντός Ελλάδος»!!!
Ο Χρ. Πρωτόπαππας δίνοντας το στίγμα της αντιλαϊκής πυγμής της κυβέρνησης ανέφερε: «Πρέπει να καταδικάσουμε τα φαινόμενα στον Πειραιά. Δεν μπορεί το ΚΚΕ με 10 ανθρώπους να καταφέρνει πλήγμα όταν αρχίζει η τουριστική περίοδος. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα της άρνησης συμμετοχής στην προσπάθεια».
Η Ε. Τσουρή η «δική μας» συμπλήρωσε: «Τη στιγμή που το ΚΚΕ μιλάει για λαϊκό ξεσηκωμό όλοι καταλαβαίνουμε πού οδηγούνται τα πράγματα». Ο Γ. Βούρος υποστήριξε: «Εχουμε παραχαϊδέψει τα κόμματα της Αριστεράς. Ο τρόπος που αντιπολιτεύονται είναι αήθης». Ενώ ο Δ. Καρύδης ισχυρίστηκε: «Το ΚΚΕ σπέρνει το φόβο και τον τρόμο στο λαό χωρίς προοπτική και διέξοδο. Αρνούνται κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση».
 Σε χτεσινή του παρέμβαση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και γνωστός εργατοπατέρας των 12.500 ευρώ μηνιαίως , μαζί με το παπαγαλάκι Πορτοσάλτε,  Γ. Παναγόπουλος, έφτασε στο σημείο να πει ότι το ΠΑΜΕ «στιγματίζει» με τη δράση του το συνδικαλιστικό κίνημα, επειδή ακριβώς χαλάει τη σούπα της συναίνεσης και τη συγκατάθεση που εγγυάται στους εργοδότες η συνδικαλιστική πλειοψηφία.
Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να δούμε και κάποιες περιπτώσεις αντίδρασης, η οποία υπερβαίνει το όριο κατ’ αρχήν της νομιμότητας.
Παναγόπουλος: Εμείς επ’ ουδενί δε θέλουμε και δε μετερχόμεθα τέτοιων πρακτικών.
Παναγόπουλος: Καταλάβατε ότι συμφωνώ μαζί σας και λέω ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δε μετέρχεται τέτοιων πρακτικών. Το ΠΑΜΕ, που αντιστοιχείται με το Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτό το κάνει κατ’ επάγγελμα, νομίζει ότι είναι ο εργολάβος των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Ε, δεν είναι. Και να σας πω κάτι; Κατά τη γνώμη μας βάζει στίγμα σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα γιατί δε θέλουμε να καταστρέψουμε την εγχώρια παραγωγή, δε θέλουμε να καταστρέψουμε τον τουρισμό μας. Θέλουμε απλά να εγγράψουμε και εμείς και στο δημόσιο διάλογο και στη δημόσια προσπάθεια να μη γίνουν αποδεκτές κάποιες εξόχως επιβαρυντικές για τους εργαζόμενους πολιτικές, να εγγράψουμε τη δική μας άποψη.
Από κοντά οι μεγαλοεργοδότες του τουρισμού, οι οποίοι, με χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), καταλογίζουν στις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων «την απώλεια 400 θέσεων εργασίας και εσόδων 10 εκατ. ευρώ», λόγω, όπως λένε, της «αφαίρεσης του Πειραιά από το πρόγραμμα του κρουαζιερόπλοιου “Zenith”, το οποίο χθες αποκλείστηκε από στελέχη του ΠΑΜΕ».
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΙΜΑ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ!
ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ…


ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ