Αρχική Απόψεις Aρθρα Βασίλης Μαυρέλος: χαιρετισμός στην εργατική Πρωτομαγιά

Βασίλης Μαυρέλος: χαιρετισμός στην εργατική Πρωτομαγιά

8

                 1η Μάη 2010
    Χαιρετισμός στην απεργιακή εργατική συγκέντρωση της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ στη Χίο
                              
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,εργάτες και υπάλληλοι,συνταξιούχοι,νέοι και νέες,

Σήμερα 1η του Μάη του 2010 δεν ήρθαμε εδώ απλά για να τιμήσουμε την τάξη μας.Τους νεκρούς της,τους ζωντανούς της και τους αγώνες τους.Είμαστε εδώ σήμερα όλοι εμείς κρατώντας  γερά τη σκυτάλη από τους πρώτους απεργούς στο Σικάγο,από το πρώτο συνδικάτο των ναυπηγοξυλουργών της Σύρου,από τους νεκρούς καπνεργάτες του Μάη του `36 στη Θεσσαλονίκη,
από τους 200 του σκοπευτηρίου της Καισαριανής
και το Ναπολέοντα Σουκαντζίδη,που δίδαξαν με το παράδειγμα και το μεγαλείο της ψυχής τους τις επόμενες γενιές.Πήραμε τη σκυτάλη απ’τους εξόριστους στη Γυάρο και τη Μακρονήσο,από τη νεκρή νεαρή εργάτρια Σωτηρία Βασιλακοπούλου,ένα από τα πολλα θύματα  και της περιόδου της μεταπολίτευσης που δολοφονήθηκε στο βωμό του αδηφάγου καπιταλιστικού κέρδους.Πήραμε τη σκυτάλη από την ιστορική απεργία του 1988 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,από τη μεγάλη  απεργία διαρκείας των δασκάλων του 2006 και τέλος απ’τον εκρηκτικό Δεκέμβρη της εξέγερσης της νεολαίας το 2008.
Και έχουμε το χρέος, όλοι εμείς σήμερα αυτήν τη σκυτάλη να την παραδώσουμε με αποτελεσματικούς, αποφασιστικούς και πετυχημένους αγώνες στα παιδιά μας.
Σήμερα που η κυβέρνηση προσέφυγε στο μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ,σ’αυτό το σφαγείο
και την καρμανιόλα της απίστευτης λεηλασίας των
λαϊκών δικαιωμάτων.Όπου παρενέβη το ΔΝΤ και οι αντίστοιχοι μηχανισμοί,η εργατική τάξη υπέφερε για πολλά χρόνια.Αύριο ετοιμάζονται να
εξαγγείλουν πρωθυπουργός, κυβέρνηση και τρόικα ένα νέο γύρο,ένα ακόμη κύμα,
ένα νέο τσουνάμι μέτρων,με σκοπό να σαρώσουν
ό,τι κερδήθηκε μέχρι σήμερα με αγώνες,θυσίες και
αίμα.Ετοιμάζονται να καταργήσουν το 13ο και 14ο
μισθό,τη 13η και 14η σύνταξη παντού,σε δημόσιο
και ιδιωτικό τομέα.Ετοιμάζονται να αυξήσουν κι άλλο τους φόρους.Ετοιμάζονται να καταργήσουν
τις συλλογικές συμβάσεις και να απελευθερώσουν τις απολύσεις,να κατεδαφίσουν το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα.Να μειώσουν τις συντάξεις, να τις μετατρέψουν σε ελεημοσύνη και να αυξήσουν δραματικά τα όρια ηλικίας.
Ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν την ανεργία στο 20%.Μέτρα σοκ και δέος!Όλα για την αστική τάξη και τους εργοδότες.Όλα για το κεφάλαιο.H μεγάλη κομπίνα,΄΄το μεγάλο ριφιφί του αιώνα΄΄,η μεγάλη συμφωνία ολόκληρου του πολιτικού προσωπικού του καπιταλιστικού συστήματος   σε βάρος  της εργατικής τάξης και του του λαού!
Μια βίαιη και  τεραστίων διαστάσεων ανακατανομή πλούτου σε όφελος του κεφαλαίου.Η μεγαλύτερη που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος από μεταπολεμικά.
Σε τέτοιες στιγμές μια είναι μόνο η απάντηση:
ΕΞΕΓΕΡΣΗ!Όλοι και όλες στους δρόμους του
αγώνα.
Από σήμερα μπαίνουμε σ’ένα νέο γύρο σκληρών κοινωνικών,ταξικών συγκρούσεων της ζωντανής εργασίας,που μπορεί να κυοφορήσει και να γεννήσει τις μεγάλες εξεγέρσεις της νέας εποχής. Όλοι μαζί συνά δελφοι,δυνατά,αποφασιστικά, θαρραλέα, περήφανα, στους αυριανούς αγώνες!Το μέλλον ξεκίνησε…Σκοτεινό προς το παρόν,άδηλο και αβέβαιο.Πάνω από όλα όμως ανοιχτό και αβέβαιο.Ας εγερθούμε τώρα για τις ανοιχτές θάλασσες που ακόμα δεν έχουμε ταξιδέψει.Σε εκείνες της νίκης του λαού και της τάξης μας!               Αθάνατη η 1η του Μάη! Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά!  

 

Βασίλης Μαυρέλος
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.