Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργος Γαλάτουλας: Κόκκινα φανάρια… ταλαιπωρίας και ρύπων

Γιώργος Γαλάτουλας: Κόκκινα φανάρια… ταλαιπωρίας και ρύπων

21

 Κόκκινα φανάριαH Χίος έγινε και επισήμως πλέον οίκος …αντοχής. Μόνο το κόκκινο φανάρι έλειπε τώρα μας τα έβαλαν όχι ένα άλλα αρκετά …και έγινε της …πόπης το κάγκελο. 
Όλα τάχε η Μαριορή, μόνο τα φανάρια μας λείπανε.
Για συγκεκριμένη διαδρομή σε ώρες μη αιχμής από την Ευαγγελίστρια στην Ευρετή μέσω Γ. Βερίτη, χρειαζόμαστε ΠΦ (προ φαναριών) 3-3,5 λεπτά, τώρα, ΜΦ (μετά φαναριών) χρειαζόμαστε 5-10 με την …βοήθεια ενός φαναριού κυκλοφορίας
Για διαδρομή Ευαγγελίστρια – 2ο & 3ο Λύκειο Χίου σε ώρα αιχμής (7:50πμ) χρειαζόμαστε ΠΦ  5-7 λεπτά. ΜΦ η ίδια διαδρομή παίρνει 10-18 λεπτά με την …βοήθεια 2 φαναριών κυκλοφορίας!
Αλήθεια γιατί μπήκαν τα φανάρια? Για να διευκολύνουν την ζωή μας, για να συντομεύσουν τις διαδρομές, για να βάλουν κάποια τάξη στο κυκλοφορικό πρόβλημα της Χίου ή για να σπάσουν τα νεύρα μας, να αυξήσουν την κατανάλωση της πανάκριβη βενζίνης, να αυξήσουν τους εκπεμπόμενους ρύπους στην Χίο και να επιβαρύνουν χρονικά το ήδη βεβαρυμένο πρόγραμμά μας?
Μήπως αυτός που σκέφτηκε αυτή την …ευφυή λύση ήθελε να μας κρατάει απασχολημένους οδηγώντας και περιμένοντας στα φανάρια ώστε να μην σκεφτόμαστε τα χάλια της οικονομίας?
Τα φανάρια μπορούν να προσφέρουν λύση στις περιπτώσεις που υπάρχουν τουλάχιστον δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Αυτοί που κινούνται ευθεία -εκτός ελαχίστων περιπτώσεων- δεν έχουν λόγο να σταματάνε και να περιμένουν στο κόκκινο. Πχ., αυτός που κατευθύνεται από Κάμπο προς Χίο γιατί πρέπει να υπόκεινται στην ταλαιπωρία και στην αργοπορία να τον πιάνει στο Βαρβάσι 2-5 φορές κόκκινο σε 2 φανάρια αφού ο μόνος δρόμος που μπορεί να εμποδίζει είναι η έξοδος από τον ποταμό (που βγαίνουν 10-20 οχήματα την ημέρα) και τώρα πλέον και η έξοδος από τον περιφερειακό που βγαίνουν άλλα 10-20 αυτοκίνητα την ημέρα.
Τα αυτοκίνητα που προλαβαίνουν να περάσουν από τα φανάρια όταν ανάψει πράσινο είναι 3-6 αφού και οι περισσότεροι Χιώτες δεν έχουν συνηθίσει τα φανάρια (στο πράσινο δεν επιταχύνουν αρκετά γρήγορα ώστε να περάσουν αρκετά αυτοκίνητα) και ο διαθέσιμος χρόνος του πράσινου στην κύρια οδό (Βερίτη) είναι πολύ μικρός!
Επιπλέον οι τεράστιες ουρές που δημιουργούνται στα φανάρια κάνουν σχεδόν αδύνατη την έξοδο από στενά της οδού Βερίτη αφού η οδός Βερίτη είναι μόνιμα μπλοκαρισμένη από οχήματα σταματημένα ή οχήματα που κινούνται με ρυθμό χελώνας.
Αν αυτό λέγεται πρόοδος τότε καλά να πάθουμε.

Γιώργος Γαλάτουλας