Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή: Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων: ΦΤΙΑΞΤΕ Κράτος!

Ελπίδα Τσουρή: Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων: ΦΤΙΑΞΤΕ Κράτος!

12

 05.05.2010
Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα Ημερησίας Διάταξης: «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη – μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».


Κατ΄ αρχάς θέλω να σημειώσω ότι η θλίψη και η οργή για το θάνατο των τριών συμπολιτών μας υπάρχει και ξεχειλίζει και έξω, αλλά και μέσα σ΄ αυτή την αίθουσα, αλλά, έχουμε ένα πρόσθετο καθήκον διότι έχουμε την ευθύνη της απόφασης της σύνθεσης απόψεων και της εξεύρεσης και λήψης μέτρων που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Ελπίζω και εύχομαι τα σημερινά φαινόμενα να προβληματίσουν. Ελπίζω και εύχομαι να μην ζήσουμε τις επόμενες εβδομάδες, στο μέλλον, φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού, διότι μια κατακερματισμένη κοινωνία δεν μπορεί να στηριχθεί και να στηρίξει. Θα είναι εύκολη βορά σε εξωθεσμικούς και εξωπολιτικούς παράγοντες. Η ευθύνη είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι  είναι συλλογική. Δεν μπορεί κανένας να αυτοεξαιρείται, δεν μπορεί με πινακίδες, με ταμπέλες να θέτει τον εαυτό του εκτός. Αυτό αφορά στους πάντες. Αφορά και στους μαζικούς χώρους, στα μαζικά κινήματα. Και, τη στιγμή, που υπάρχουν ακόμη και κόμματα της Ελληνικής  Βουλής, τα οποία έχουν δει την παρούσα κρίση ως ευκαιρία ανατροπής της αστικής δημοκρατίας, τα οποία με τον ακτιβισμό και τη δράση τους θεωρούν ότι μπορούν να ανατρέψουν το καθεστώς ή δηλώνουν ανυπακοή στο Σύνταγμα και προτρέπουν σε λαϊκό ξεσηκωμό, σε λαϊκή εξέγερση ή να πάρουμε τις πέτρες να διώξουμε τους κακούς από την Ελλάδα, είναι φανερό το που οδηγούνται τα πράγματα.
       Για αυτό, λοιπόν, θα πρέπει από τους πάντες να υπάρξει ένα ανάχωμα λογικής, σύνεσης, μετριοπάθειας, προκειμένου να μην ζήσουμε καταστάσεις, οι οποίες θα είναι διαλυτικές για τη χώρα. Επειδή περίσσεψε ο λαϊκισμός και η κοινωνική ευαισθησία, αυτές τις ημέρες, θα πρέπει να πω πολύ καθαρά ότι κανείς μας δεν είναι ικανοποιημένος. Κανείς μας δεν νοιώθει δικαιωμένος από τις επιλογές τις οποίες αναγκάζεται να στηρίξει. Όμως,  η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, τα υπεύθυνα και σοβαρά κόμματα και οι εκπρόσωποι των φορέων έχουν κατανοήσει ότι αυτή η επιλογή ήταν ένας μονόδρομος, ήταν ένας μηχανισμός ο οποίος στήθηκε ακριβώς για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Άρα, το σύνθημα και το μήνυμα πρέπει να είναι για την κυβέρνηση κύριε Υπουργέ, «φυγή προς τα εμπρός». Ασφαλώς, τα μέτρα είναι κοινωνικά άδικα, είναι επώδυνα, ασφαλώς έχουν αρνητικές συνέπειες και θα έχουν ακόμη περισσότερο αρνητικές συνέπειες εάν η κυβέρνηση δεν φροντίσει να τα αναπληρώσει με μέτρα για την ανάπτυξη, με μέτρα για την τόνωση της αγοράς και τον έλεγχο των τιμών, με μέτρα για έναν ελάχιστο δίχτυ προστασίας για τους κοινωνικά αδύναμους.
      
       Και, επιτέλους, κύριε Υπουργέ, φτιάξτε κράτος. Κάντε αυτό το παραλυμένο, το διεφθαρμένο, το διαβρωμένο κράτος να λειτουργήσει. Δεν νοείται, σε θέσεις κλειδιά και στους πυλώνες, οι οποίοι, σήμερα, καλούνται να σηκώσουν το βάρος των μεταρρυθμίσεων και των τομών και των ανατροπών που επαγγέλλεται η Κυβέρνηση, να βρίσκονται ακόμα, όσοι αναξιοκρατικά διορίστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ας θεωρήσουμε την κρίση ως ευκαιρία, διότι έχουμε ακόμη μια ευκαιρία να παραδώσουμε ένα καλύτερο κράτος στα παιδιά μας. Επειδή κάποιοι ευελπιστούν, ότι η αποτυχία της Κυβέρνησης, θα είναι μόνο αποτυχία της Κυβέρνησης ή του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να τους υπενθυμίσω, ότι η αποτυχία και αυτής της προσπάθειας, θα είναι αποτυχία της χώρας, του πολιτικού μας συστήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται γι’ αυτά που θα παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές.