Αρχική Νέα Τοπικά Προειδοποίηση ΣΕΣΝΟΧ για νοσοκομείο:Οι ασθενείς δεν είναι νοσηλευτικά ασφαλείς

Προειδοποίηση ΣΕΣΝΟΧ για νοσοκομείο:Οι ασθενείς δεν είναι νοσηλευτικά ασφαλείς

5


 

 Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις, οι οποίες μάλιστα έχουν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να στελεχωθούν και τα 11 νοσηλευτικά τμήματα που στην ουσία λειτουργούν στο Νοσοκομείο Χίου τόνισε το Σωματείο εργαζομένων στο Σκυλίτσειο.
   Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ, Γιάννης Κουτσοδόντης τόνισε ότι από τα 11 τμήματα στην ουσία μόνο τα 1-2 παρέχουν ασφάλεια.
   Η λειτουργία του νοσοκομείου, και με τη λήξη των συμβάσεων, κρίνετε επιεικώς επικίνδυνη νοσηλευτικά για τους ασθενείς, τόνισε ο κ. Κουτσοδόντης.
  
   Σημαντικές ελλείψεις
   «Τα νοσοκομεία έχουν μείνει χωρίς προσωπικό. Ακολουθείται η ίδια λογική Αβραμόπουλου. Αν μετρούσε κατά καιρούς τις δηλώσεις του για τις προκηρύξεις θέσεων θα είχαν καλυφθεί 52.000 θέσεις, τη στιγμή που έχουμε 25000 κενά στα νοσοκομεία», τόνισε λέγοντας ότι δεν προσελήφθησαν περισσότεροι από 3.000 νοσηλευτές.
   «Είχαμε διαβεβαίωση της κας Ξενογιαννακοπούλου ότι μέσα στο Πάσχα θα είχαμε προσλήψεις. Ομως έχουν σταματήσει τα πάντα παρόλο που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από το ΑΣΕΠ», σημείωσε.
   Παράλληλα τόνισε ότι τα κενά στο προσωπικό αυξάνουν και το κόστος νοσηλείας λόγω λοιμώξεων κλπ.
   «Από πέρυσι είχε τονιστεί από το προϊστάμενο διοικητικής υπηρεσίας ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στο νοσηλευτικό προσωπικό ότι οι ασθενείς δεν θα είναι νοσηλευτικά ασφαλείς.
   Το σωματείο έχει λάβει φέτος αναφορές σχεδόν από όλα τα τμήματα ότι οι ασθενείς δεν είναι νοσηλευτικά ασφαλείς. Και αυτό γιατί δεν φτάνει το προσωπικό. Δεν έχει πάρει ρεπό, άδειες, δουλεύουν με ένα ή κανένα ρεπό.
   Βλέπετε ότι τα πράγματα είναι αλληλένδετα και θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε προσλήψεις αν θέλουμε να περεχούμε ασφάλεια στον ασθενή», σημείωσε ο Γιάννης Κουτσοδόντης.
   
  

Λιγότεροι από το 1986
   Παρόμοια προβλήματα προσωπικού αντιμετωπίζει και η διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου.
   «Συνεχίζει να είναι λιγότερο το προσωπικό από το 1986 όταν λειτουργούσαν τότε 3 νοσηλευτικά τμήματα», σημείωσε.
   Απαντώντας σε ερώτηση για το έγγραφο που «παράπεσε» σχετικά με την προκήρυξη 19 θέσεων γιατρών, σημείωσε ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. Στην ουσία όπως σημείωσε μην έχοντας προσωπικό, δεν υπήρχαν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα αφήναν το τυχαίο λάθος να εμφανιστεί, θυμίζοντας ότι το Σωματείο ποτέ δεν κάλυψε κανέναν.
   Σημείωσε ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να γίνει η προκήρυξη των θέσεων, ενώ αναφέρθηκε και στις σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς που κάνουν τη Μαιευτική να λειτουργεί με 1 μόλις γιατρό και τη ΜΕΘ χωρίς γιατρό!
  
  
   Διπλάσιος προϋπολογισμός
   Ο Πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ, που ανακοίνωσε εξάλλου ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και αλλαγή στην ηγεσία του σωματείου, όπως έχουν αποφασίσει, αναφέρθηκε και στη Νέα Πτέρυγα του νοσοκομείου. Εξέφρασε τις αμφιβολίες του συλλόγου για το αν θα παραδοθεί τελικά το κτήριο στις 31 Ιουλίου, όπως έχει προγραμματιστεί.
   «Περιμένουμε να μας παραδοθεί το νέο κτήριο ώστε να μεταφερθούν εκεί κρίσιμες υπηρεσίες και να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν εργασίες όπως προβλέπεται και στο παλιό», σημείωσε.
   Παράλληλα ζήτησε να γίνει γνωστό για ποιο λόγο διπλασιάστηκε ο αρχικός προϋπολογισμός του έργο.
   «Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 16 εκ. ΕΥΡΩ, σήμερα έχει φτάσει στα 32. Τα άλλα 16 γιατί βγήκαν;», σημείωσε.
   «Πρέπει να αναρωτηθούμε που πάνε τα λεφτά; Δηλαδή γίνονται τέτοιες συμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα να διπλασιαστεί το κόστος;».
   Παράλληλα τόνισε ότι έχει κολλήσει απαράδεκτα το θέμα της προμήθειας του μαγνητικού τομογράφου παρόλο που υπάρχουν τα χρήματα.
  
   Να τιμωρηθούν οι ένοχοι
   Αρχικά ο Πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ αναφέρθηκε και στην τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση.
   «Η κατάσταση στο νοσοκομείο Χίου δεν είναι ξεχωριστή σε σχέση με τη λειτουργία των υπόλοιπων νοσοκομείων στην Ελλάδα, και της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και στην κοινωνική κατάσταση που επικρατεί και τα νέα μέτρα που θα ψηφιστούν στη Βουλή.
   Ζούμε λοιπόν μια κατάσταση όπου τα νέα μέτρα έχουν βάλει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην γωνία, μεταξύ αυτών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Μέτρα απάνθρωπα που ενισχύουν το μεγάλο κεφάλαιο και αφαιρούν δικαιώματα δεκαετιών. Μέτρα που είναι άδικα, προβληματικά κα δημιουργούν μεγάλη κοινωνική αστάθεια», σημείωσε.
   «Παράλληλα με τα μέτρα αυτά υπάρχει μια πολύ μεγάλη επίθεση στο δημόσιο τομέα που είναι ο στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας.
   Θεωρούμε λοιπόν ότι η όλη διαδικασία με την οποία ελήφθησαν τα μέτρα αυτά είναι προβληματική, θεωρούμε ότι η κοινωνική- οικονομική μας θέση , ο τρόπος που θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας θα χειροτερέψει.
   Είναι μέτρα ανειλικρινή, γιατί απλούστατα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο οικονομικό έλλειμμα στη χώρα και δεν μας έχει πει κανένας ποιοι πήραν τα λεφτά; Δεν έχει μπει κανένας φυλακή», σημείωσε ο Γ. Κουτσοδόντης και τονίζοντας ότι θα αποδεχόμαστε τα μέτρα αν πράγματι ήταν κοινωνικά δίκαια και αν προστατεύονταν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
   «Υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα. Τι αφήνουμε στα παιδιά μας. Αυτή τη στιγμή καταρρέουν όλα, και θα γυρίσουν τα παιδιά μας και θα πούνε τι κάνετε εσείς;», προσθέτοντας για μια κόμη φορά ότι δεν έχει τιμωρηθεί κανένας για τα σκάνδαλα που έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία.
   «Έχουμε λοιπόν ένα παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη του λαού το οποίο δεν θα αφήσουμε να περάσει. Δεν έχουμε σε κανένα εμπιστοσύνη, γιατί στην κυβέρνηση αυτή και στην προηγούμενη και στην προ-προηγούμενη υπάρχουν μεγάλα λαμόγια και λακέδες, οι οποίοι συνεχίζουν να παίζουν στην πλάτη του λαού και αυτό δεν θα αφήσουμε να περάσει», σημείωσε.
  
  
   Θοδωρής Πυλιώτης