Αρχική Ομογένεια Εκδηλώσεις μνήμης της ΟΧΣΑ για τη σφαγή της Χίου

Εκδηλώσεις μνήμης της ΟΧΣΑ για τη σφαγή της Χίου

32

 Την ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010, η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ) τιμά τη μνήμη των 50.000 περίπου Χίων που έχασαν τη ζωή τους στη «μεγάλη Σφαγή της Χίου», τον Απρίλιο του 1822, από τα γιαταγάνια του τότε εξ’ Ανατολών κατακτητή.
Η θυσία τους συγκίνησε όλη την Ευρώπη. Καμιά άλλη στιγμή της Ελληνικής Επανάστασης δεν προξένησε μεγαλύτερη απήχηση στον τότε πολιτισμένο κόσμο, και με μπροστάρη τη λεγόμενη «Εσπερία» (Ευγένιος Ντελακρουά, Βίκτωρ Ουγκώ, Λόρδος Βύρων, Λουντβιχ βαν Μπετόβεν, Αλεξάντρ Πούσκιν), οι φιλέλληνες ξεσηκώθηκαν κι επηρέασαν και τις πολιτικές αποφάσεις ακόμα κι απολυταρχικών και συντηρητικών κυβερνήσεων.
Επρόκειτο για μια γενοκτονία στην οποία θεωρούμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η πραγματική σημασία που είχε για την απελευθέρωση της χώρας μας από τον Τουρκικό ζυγό.

**Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής :
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:15 π.μ. με επιμνημόσυνη δέηση που θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ) (Λ. Συγγρού 131), χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.
Στους επισήμους θα αποδώσει τιμές η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια, στις 11.30 π.μ., στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων (Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος), η εκδήλωση θα συνεχιστεί όπου με σύντομα κείμενα, από τις προκυρήξεις των επαναστατών ως τις μαρτυρίες των άσημων θυμάτων της οθωμανικής βαρβαρότητας μας προσκαλούν για ένα σύντομο ταξίδι στα γεγονότα που σφράγισαν την τύχη της Χίου και ολόκληρης της Ελλάδας.
Το μεγάλο γεγονός της ιστορίας της Επανάστασης του 1821 και της τοπικής μας ιστορίας, θα ξαναζωντανέψει μέσα από τον λόγο των πρωταγωνιστών και των θυμάτων τους.
Σε μια εποχή που τα mέσα και η ανάγκη για αναπαράσταση έχουν καταλάβει ηγεμονική θέση στον πολιτισμό μας ένα γεγονός που συνέβη πριν σχεδόν 200 χρόνια ζητά να βρει νέους τρόπους έκφρασης με όπλο την καθαρότητα του λόγου και τον πλούτο των συναισθημάτων, όπως τα κατέγραψε η ιστορία και η τέχνη.
Επιμέλεια κειμένων : Μιχάλης Βαρλάς, ιστορικός, υπεύθυνος του Τμήματος Γενεαλογίας & Προφορικής Ιστορίας του Ι.Μ.Ε.
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ελένη Δεμερτζή, ηθοποιός/σκηνοθέτης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑντικατάσταση δικτύων ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΧ
Επόμενο άρθροΣύλληψη 2 νεαρών για κατοχή αλλά και καλλιέργεια σε γλάστρες ινδικής κάνναβης