Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Νομάρχης Χίου: Αρθρο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Νομάρχης Χίου: Αρθρο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

13

 5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Ν.Α. Χίου: Προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον – Επενδύουμε στην πράσινη ανάπτυξη.

του Νομάρχη Χίου
Πολύδωρου Λαμπρινούδη

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό των μέχρι σήμερα δράσεων, αλλά παράλληλα να προβληματιστούμε για το μέλλον.

Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή είναι πολλές, όμως οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ο καθένας, στο μέτρο που του αναλογεί, να αναλάβουμε δράσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον των παιδιών μας.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της για προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του νομού μας, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μία σειρά μεγάλων έργων τα οποία αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το φυσικό περιβάλλον. Επενδύοντας στην πράσινη ανάπτυξη, συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του νομού μας, διαμορφώνουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης μέσα στο νέο συνεχώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον και ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της νέας εποχής.
Συγκεκριμένα:
* Δίνουμε λύση στο οξύ πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο Νομό μας, έναν παράγοντα σαφούς υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Χωροθετήσαμε και μελετήσαμε τους 2 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Βόρεια και στη Νότια Χίο. Ολοκληρώνουμε το ΧΥΤΑ στη Νότια Χίο. Παράλληλα είναι έτοιμο για ένταξη στο ΕΣΠΑ το έργο του ΧΥΤΑ της Βόρειας Χίου με την υποβολή σχετικού τεχνικού δελτίου.
* Με την τοποθέτηση και λειτουργία Μονάδων Βιολογικών Καθαρισμών σε δεκάδες περιφερειακούς οικισμούς του Νομού αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ρύπανσης και της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Πρόκειται για σειρά έργων σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση 1ου βαθμού, τα οποία συνεχίζουμε και επεκτείνουμε. Έχουν ήδη τοποθετηθεί και λειτουργούν Βιολογικοί Καθαρισμοί: στα Αρμόλια, στα Νένητα (δυτικό τμήμα), στα Καρδάμυλα, στη Λαγκάδα, στον Καταρράκτη, στην Καλαμωτη και στο Λιθί. Προγραμματίζεται η τοποθέτηση τους το επόμενο χρονικό διάστημα: στη Βολισσό, στα Μεστά, στην Ελάτα, στα Νένητα (ανατολικό τμήμα), στο Πυργί και στη Συκιάδα.
* Εργαζόμαστε συστηματικά για την ανάδειξη και προβολή του φυσικού περιβάλλοντος της Χίου. Με την ολοκλήρωση του Βοτανικού Κήπου του Αιγαίου στο Δήμο Ιωνίας, ενός έργου πρωτοποριακού για τα δεδομένα της περιοχής μας. Με τη λειτουργία και τη συντήρηση σε ετήσια βάση των Φυσικών και Ιστορικών Διαδρομών της Χίου ως βασικού παράγοντα για την προώθηση του περιπατητικού τουρισμού, αλλά και την επέκταση τους (υποβολή πρότασης για την αναβάθμιση του συνόλου των διαδρομών και τη δημιουργία της νέας διαδρομής Φα-Λιθί στο πλαίσιο του Interreg IV). Ανακατασκευάζουμε το Ορειβατικό Καταφύγιο στο Βίκι ως παράγοντα προώθησης του ορειβατικού τουρισμού. Υποβάλλαμε προτάσεις στο Interreg IV για την ανάδειξη και ορθή διαχείριση περιοχών ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και φυσικού κάλλους (π.χ. Κάμπος Χίου).
* Φροντίζουμε για την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Χίου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προβολή και στην ορθή διαχείριση της αρχιτεκτονικής και φυσικής μας κληρονομιάς (λειτουργία Σπηλαίου Ολύμπων, Ανάδειξη Σπηλαίου Αγίου Γάλακτος, Πύργος Πιτυούς, Ρημόκαστρο κ.ά).
Είναι γεγονός ότι στον τομέα της προστασίας, της ανάδειξης και της αειφόρου διαχείρισης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος υπάρχει πεδίο και για άλλα έργα και δράσεις. Για το σκοπό αυτό προετοιμαζόμαστε εν όψει της εφαρμογής ειδικών μέτρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Γιατί το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκδηλώσεις μνήμης της ΟΧΣΑ για τη σφαγή της Χίου
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Χίου στους 23ους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics