Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Βασιλεώνοικου θύμησες…

Βασιλεώνοικου θύμησες…

196


{fnc titlos} “Θύμησες πρωτινών καιρών, λαογραφικά στοιχεία του Βασιλεωνοίκου” ονομάζεται το βιβλίο της Σοφίας Καρασούλη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις χιώτικες εκδόσεις “αλφα πι” και χρηματοδότηση του Δήμου Καμποχώρων.
Πρόκειται για λαογραφική εργασία που είχε κάνει η ίδια, στα πλαίσια των σπουδών της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, για το Βασιλειώνοικο χωριό του παππού της Δημήτρη Καρασούλη. Ελάχιστες είναι οι αλλαγές, κυρίως στη στίξη, τονισμό και ορθογραφία, όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας στον πρόλογό της.
Οι “Βασιλέων Οίκοι” μνημονεύονται για πρώτη φορά στην επιγραφή του Αττάλου. Στο Μεσαίωνα πολλά γένη και τιτλούχοι είχαν εγκατασταθεί στο Βασιλεώνοικο, όπου στη γύρω περιοχή μέχρι το Χαλκειός και το Γρου υπήρχαν πολλοί πύργοι και κτήματα.
Οι Βασιλεωνοικούσοι λέγουν πως πριν από αιώνες ήτανε μονάχα τρία σπίτια στο λεγόμενο Βαλιδέ Τσιφλίκ, κοντά στον πύργο του Δοξαρά, με μια μόνη εκκλησία, τον Άγιο Γιώργη (Σημερινή χωριοεκκλησιά). Εδώ  φαίνεται πως ήταν ο πυρήνας του σημερινού χωριού.
Μετά τις σφαγές της Πελοποννήσου (1770) ήρθαν από εκεί μερικές οικογένειες και εγκαταστάθηκαν στο χωριό με την άδεια του τούρκου αγά. Το σημερινό χωριό είναι συγκρότημα πολλών σπιτιών που ξαναχτίστηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό της Χίου 91881), που είχε γκρεμίσει τα περισσότερα οικήματα του Βσσιλεώνοικου. Έχει σταθερό πληθυσμό, ενώ ποτέ δεν είχε πολλούς μετανάστες.
Η οργάνωση του υλικού, της κας Καρασούλη έγινε σύμφωνα με το λαογραφικό εγχειρίδιο του Γεωργίου Κ. Σπυριδάκη “Οδηγίαι προς συλλογήν Λαογραφικής Ύλης”, από όπου και οι τίτλοι των κεφαλαίων και ενοτήτων του βιβλίου προσαρμοσμένα βέβαια στο Βασιλειώνοικο.
Έτσι στα κεφάλαιά του μπορούμε να διαβάσουμε για τον υλικό βίο, τον επαγγελματικό βίο των κατοίκων του Βασιλειώνοικου, τον κοινωνικό βίο και την κοινωνική οργάνωση με ενδιαφέροντα στοιχεία για τα έθιμα του γάμου αλλά και το εθιμικό δίκαιο, σύμφωνα με τις διηγήσεις ντόπιων.
Ειδική αναφορά γίνεται στους χαιρετισμούς, προπόσεις, ευχές και κατάρες, στον πνευματικό βίο με έθιμα, μύθους, παραμύθια, παροιμίες και γνωμικά και τέλος ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για τα ονόματα, τα επώνυμα, τα παρατσούκλια και τα τοπωνύμια.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι αφηγητές στους οποίους στηρίχτηκε αυτή η εργασία που βρίσκεται στο Λαογραφικό Αρχείο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με αριθμό χειρογράφου 3457/1979-1980 και κλείνει με το γλωσσάριο, τον πίνακα φωτογραφιών και το ευρετήριο.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Σοφία Καρασούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1983. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου από όπου και αποφοίτησε το 1988 με ειδίκευση στην κλασική φιλολογία.
Στη συνέχεια παρακολούθησε διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα βιβλιοθηκονομίας και πληροφορικ;hς στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Από το 1990 ζει στο Βανκούβερ του Καναδά με την οικογένειά της. Εργάζεται στην κεντρική Βιβλιοθήκη του Βανκούβερ ως υπεύθυνη του τμήματος Κλασικής Λογοτεχνίας και Ευρωπαϊκών Λογοτεχνιών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜέτρα για δεξαμενόπλοια τύπου “Prestige”
Επόμενο άρθροΠροτάσεις υπουργείου: τι αλλάζει στη ναυτική εκπαίδευση