{fnc titlos}
Τις προτάσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης, παρουσίασε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου με τους ναυτιλιακούς συντάκτες των αθηναίκών εφημερίδων.
Σημαντική αλλαγή ότι θεσμοθετείται η ιδιωτική ναυτική κατάρτιση.
Οι προτάσεις από χθες βρίσκονται, όπως είπε ο κ. Υπουργός, στα χέρια των κοινωνικών εταίρων, ώστε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχουν υπάρξει οι παρατηρήσεις, τα σχόλια και η κρίση τους, προκειμένου ως συνολικό πακέτο να πάει στο Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης, με στόχο τη σταδιακή εφαρμογή, και πάντως οριστική και ολοκληρωμένη εφαρμογή, από την επόμενη περίοδο.
Οι στόχοι των αλλαγών αυτών είναι «αναβάθμιση του κύρους του ναυτικού επαγγέλματος, ολοκληρωμένος κύκλος, και όχι απλώς παραγωγή ναυτικών για συγκεκριμένα πλοία και ναυτικών για πληρώματα, ποιοτική ναυτιλία σημαίνει ότι το επάγγελμα του ναυτικού, πρώτον, έχει προοπτικές, και επομένως δεν είναι απλώς ένας Πλοίαρχος σε ένα πλοίο, και μετά ένας συνταξιούχος», σημείωσε ο κ. Ανωμερίτης.
«Εμείς θέλουμε, είπε, μέσα από τη νέα γνώση, ο ναυτικός να είναι στέλεχος στο πλοίο και την αγορά την ναυτιλιακή, και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε σχεδιάσει αυτά, τα οποία, θα σας παρουσιάσουμε».
Οι κυριότερες προτάσεις συνοπτικά είναι οι ακόλουθες:
Οι ΑΕΝ διατηρούν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και παρέχουν την ναυτική εκπαίδευση για αξιωματικούς. Θα είναι δημόσιου χαρακτήρα, και επομένως θα καλύπτουν όλο αυτό το σημαντικό όγκο και την παραγωγή αξιωματικών για το Εμπορικό Ναυτικό.
Στους σπουδαστές των ΑΕΝ, θα παρέχεται, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, και η ειδική εκπαίδευση, άρα δεν θα χρειάζονται πρόσθετα ειδικά σχολεία εκ των υστέρων και να χάνουν χρόνο.
Επίσης οι ΑΕΝ θα παρέχουν εκπαίδευση, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, στα θεματικά αντικείμενα που προβλέπει η «STCW».
Όσον αφορά το ΚΕΣΕΝ. Το οποίο αναδιαρθρώνεται στις ΑΕΝ, δημιουργούνται Ινστιτούτα Ναυτικής Κατάρτισης και επιμόρφωσης, στα οποία θα παρέχουν σε περιφερειακό επίπεδο (σύντομα θα ανακοινωθούν που θα είναι κετός της Αθήνας), τα προβλεπόμενα από τη διεθνή Συνθήκη, Συμφωνία STCW, επιμόρφωση για τα αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας Πλοιάρχου Β’ και Μηχανικού Β’ τάξης Εμπορικού Ναυτικού, λειτουργώντας έτσι σαν περιφερειακά ΚΕΣΕΝ.
Θεσμοθετείται η ιδιωτική ναυτική κατάρτιση. «Επομένως στο μεν τριτοβάθμιο κύκλο, παρέχεται μόνο δημόσια εκπαίδευση, στο δευτεροβάθμιο όμως, στον κύκλο όμως της κατάρτισης και επιμόρφωσης, μπορεί όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, κι όπως συμβαίνει και στο δικό μας σύστημα, συνταγματικά εξάλλου κατοχυρωμένο, μπορεί λοιπόν να υπάρχουν και ιδιωτικές ναυτικές σχολές, κατάρτισης και επιμόρφωσης, υπό την εποπτεία πάντα, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Υπό την εποπτεία, επίσης, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δίνεται η δυνατότητα κατάρτισης, και επιμόρφωσης, μέσω συστημάτων τηλεκπαίδευσης.
Καθιερώνεται σύστημα πιστοποίησης. Όπως είναι γνωστό, εδώ και δύο χρόνια, η Ελλάδα απέκτησε κατά υποχρέωση της απέναντι στους Κοινοτικούς Κανονισμούς, απέκτησε εθνικό σύστημα πιστοποίησης. Το ενιαίο σύστημα πιστοποίησης, θα διενεργεί τις εξετάσεις, για την απόκτηση των αποδεικτικών της ναυτικής ικανότητας.
Με διάθεση πολύ σημαντικών ποσών, τα οποία έχουμε σημείωσε ο Υπουργός, αναβαθμίζουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση. Δεν θα υπάρχει ΑΕΝ χωρίς προσομοιωτές.
Αλλάζουν οι όροι εξέλιξης αξιωματικού καταστρώματος. Αποφοίτου ΑΕΝ και μη αποφοίτου ΑΕΝ.
Εκπαιδευτικό σύστημα ξενοδοχειακού προσωπικού πλοίων. Είναι ανάγκη να βοηθηθούν όχι μόνο οι αξιωματικούς, αλλά όλοι. Η αναφορά γίνεται για τους θαλαμηπόλους και τους μαγείρους, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει κι ένα ειδικό σύστημα για τους ναύτες, το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά ως πλαίσιο επιμόρφωσης μέσα στις προτάσεις που θα γίνουν.
Σ’ αυτό εντάσσεται και η επιμόρφωση του ανειδίκευτου νεοεισερχόμενου ναυτικού. Έστω και για 10ήμερο θα περνάνε όλοι από σεμινάριο για το οποίο θα μαθαίνουν βασικά θέματα για την ναυτιλία και για το επάγγελμα το οποίο θα έχουν διαλέξει.
Επίσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, δημιουργείται Τμήμα Μεταπτυχιακής Ναυτικής Εκπαίδευσης για αξιωματικούς.
«Εντός διμήνου θα είναι έτοιμο τόσο το πρόγραμμα, το οποίο μας υπεβλήθη, όσο και οι απόψεις, ώστε οι απόφοιτοι των ΑΕΝ να μπορούν μέσα από ορισμένους όρους και ορισμένη υπηρεσία να παρακολουθούν μεταπτυχιακές σπουδές σε Διοίκηση, marketing και όλες τις άλλες ειδικές σπουδές, οι οποίες μπορούν να τους φανούν χρήσιμες στην εξελικτική τους πορεία είτε στη θάλασσα, είτε στην στεριά, είτε συνεχίζοντας την παράδοση των ναυτικών που αποκτούν ειδικές ικανότητες ή και συμμετέχουν σε εταιρείες», τόνισε ο Υπουργός και συνέχισε:
“Δέκατο έκτο σημείο είναι το σύστημα συνεχιζόμενης επιμόρφωσης εκπαιδευτών.
Διασφαλίζεται επίσης η αξιολόγηση του συστήματος εκπαίδευσης όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις μέσα από ένα σύστημα διασφάλισης ποιότητας, ενώ γίνεται και αναπροσαρμογή της ύλης των ΚΕΣΕΝ.”
Ερωτηματικά για τη μείωση χρόνου εκπαίδευσης
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και στον «αν οι πλοίαρχοι που είναι εν ενεργεία αυτή τη στιγμή θα μπορούν να περάσουν στο μεταπτυχιακό ή θα ισχύει για τις καινούριες φουρνιές των πλοιάρχων που θα βγαίνουν από τις ΑΕΝ», η απάντηση είχε ως εξής:
«Εδώ λοιπόν για να διαφυλάξουμε και το σύστημα όπως το θέλουμε, μέσα από τις ισοτιμίες και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς θα δημιουργήσουμε Τμήμα το οποίο θα δίνει μεταπτυχιακό τίτλο της άλφα ή της βήτα μορφής μονοετούς ή διετούς κύκλου.
Στόχος είναι στο 2003-2004 να λειτουργήσει το πρώτο τμήμα και μέχρι τότε θα δούμε αν υπάρχουν προβλήματα άλλα τα οποία νομοθετικά ή όχι θα πρέπει να λύσουμε με το Υπουργείο Παιδείας.
Πάντως πρέπει να πω ότι για όλα αυτά, πέρα από τη δουλειά που έχει γίνει, πέρα από τις επισκέψεις που και ο κ. Λαμπρόπουλος κι εγώ έχουμε κάνει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μάλιστα ο Πρύτανης στη (προ)χθεσινή τελική συνεδρίαση που είχα με τον Πρύτανη, τον Αντιπρύτανη, τον Πρόεδρο του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών και άλλους καθηγητές, με την εμμονή μας, χαρακτήρισε ότι τόσες φορές έχουμε πάει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για συνεργασίες, δεν έχουν πάει όλοι οι Υπουργοί όλων των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων.
Εμείς όμως πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πειραιά που έχει αυτό το Ναυτιλιακό Τμήμα και γιατί όχι, αργότερα και κάποια άλλα Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εμείς όμως ξεκινάμε αυτή τη συνεργασία με τη σημαντική – το τονίζω – βοήθεια του Πανεπιστημίου Πειραιώς για να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο, γιατί αυτό είναι καινούριο.
|Στην ερώτηση «πότε υπολογίζετε ότι θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί αυτό το νέο σύστημα;», ο κ. Ανωμερίτης σημείωσε
«Το νέο σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται μόλις δημοσιευθεί ο νόμος, τα Προεδρικά Διατάγματα. Δηλαδή εμείς τα έχουμε έτοιμα, γι αυτό, μαζί μ’ αυτό πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν και τόμοι ολόκληροι με την ύλη, την οποία μάλιστα και με πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει και απ’ τον κ. Λαμπρόπουλο, πρέπει να σας πω ότι έχουμε έρθει σε επαφή, και προχωράμε όπως είπα. Έχει σχεδιαστεί ακόμα και η συνολική νέα έκδοση βιβλίων, CDs, κειμένων, έχει γίνει αυτή η δουλειά, απλώς δεν σας τη δίνω εσάς σήμερα, θα την στείλω στους φορείς, διότι είναι πολύ σημαντική δουλειά.
Άρα, μετά τις 15 Ιανουαρίου, θα αρχίσουν να βγαίνουν τα Προεδρικά Διατάγματα και θα πάρει τη σειρά του στη Βουλή η ψήφιση του νόμου και αμέσως μετά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται. Δηλαδή, από τη δημοσίευση των Διαταγμάτων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και για μεταπτυχιακές σπουδές, το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί πλήρως από την περίοδο 2003-2004. Πλήρως όμως.».
Ιδιαίτερη «σκληρή» ήταν η ερώτηση για το θέμα της μείωσης κατά 2,5 περίπου χρόνια της εκπαίδευσης (δύο χρόνια είναι η θαλάσσια υπηρεσία, που μειώνεται και άλλους 4,5 μήνες στο ΚΕΣΕΝ μειώνεται για τους Πλοιάρχους Α’, η φοίτηση). «Έχουμε ένα τεράστιο κενό και αυτό λέγεται αναβάθμιση;», ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου
«Να σας το απαντήσω αυτό, έλαβε το λόγο ο Υπουργός: Εγώ δεν έχω παιδιά, αλλά όταν συναντάω τα σημερινά παιδιά, νομίζω ότι ξέρουν τρεις φορές παραπάνω απ’ αυτά που μάθαινα εγώ στο Πανεπιστήμιο. Ιδιαίτερα δε στα μαθηματικά ή στους υπολογιστές ή στα Αγγλικά, τα σημερινά παιδιά που θέλουμε να προσελκύσουμε, είναι 100 χρόνια μπροστά απ’ όλους εμάς, τουλάχιστον όσους έχετε την ίδια ηλικία μ’ εμένα.
Αυτά που εγώ έμαθα στο Πανεπιστήμιο, τα μαθαίνουν σήμερα στο Γυμνάσιο. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να ταλαιπωρούμε ανθρώπους για να μαθαίνουν τα ίδια και τα ίδια. Εμείς και όλοι αυτοί οι φωστήρες που είπατε, καθίσαμε και βάλαμε την ύλη κάτω και είδαμε ότι μαθαίνουν τα ίδια. Όλοι οι καθηγητές διδάσκουν τα ίδια. Ο επαγγελματίας δεν είναι για να χάνει τον χρόνο του και δεν μειώνεται το σύστημα, δεν πάει με τη ζυγαριά και την οκά. Η ποιότητα δεν έχει σχέση με το βάρος και τα πολλά βιβλία.
Γι’ αυτό σου απαντώ ειλικρινά, ότι αυτό το συζητήσαμε και το ξαναείδαμε και δεν είναι σωστό.». Για να κλείσει αυτός ο κύκλος ερωτήσεων με μια παρατήρηση του δημοσιογράφου που ελπίζουμε ποτέ να μην επαληθευτεί: «Η θαλάσσια υπηρεσία μειώνεται δύο χρόνια, φοβάμαι ότι θα το πληρώσουμε άσχημα αυτό».