Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ομιλία Κ. Μουσουρούλη για τον προϋπολογισμό: καταψηφίζουμε

Ομιλία Κ. Μουσουρούλη για τον προϋπολογισμό: καταψηφίζουμε

8

 

Τετάρτη, 22.12.2010

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό για τα αδιέξοδα στα οποία μας έφεραν αυτά που κάνετε, αλλά και αυτά που δεν κάνετε.  Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί, ενώ ζητάτε δήθεν συναίνεση, δεν ακούτε τις εκκλήσεις μας για αλλαγή πολιτικής. Τον καταψηφίζουμε επίσης γιατί, με τις υπόνοιες που αφήνει η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την καταβολή της τρίτης δόσης, τα σκληρά μέτρα δεν έχουν ακόμα τελειώσει », τόνισε ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας, χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του κρατικού Προϋπολογισμού 2011.

 

Ο Βουλευτής N. Χίου, Κωστής Μουσουρούλης, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό, Παράρτημα του Μνημονίου 3 και σημείωσε: « Πέρυσι, τέτοια εποχή, κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί, τις επερχόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανατινάξεις. Ούτε ότι θα οδηγούμασταν στο περιθώριο, και μάλιστα με τα χέρια ψηλά. Ή ότι θα φτάναμε, ύστερα από 112 χρόνια, να διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός της χώρας στο εξωτερικό. Τη θέση του Εδουάρδου Λω ανέλαβε η Τρόικα, τα κελεύσματα της οποίας δέχεται σήμερα η Κυβέρνηση αδιαμαρτύρητα ».

 

Αναφερόμενος ακόμα στην εμμονή της Κυβέρνησης για εισπρακτικά μέτρα και στην πλήρη έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων, επέκρινε την Κυβέρνηση, λέγοντας: « Πείτε μου έναν τομέα της ανάπτυξης όπου πετύχατε κάτι σπουδαίο μέσα σε αυτούς τους 15 μήνες που κυβερνάτε. Τι κάνατε με το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα ‘Αλέξανδρος Μπαλτατζής, τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα; Κάνατε ό,τι ακριβώς κάνατε και με τον Αναπτυξιακό Νόμο επί δεκαπέντε μήνες. Τίποτα. Να το καταλάβουμε όλοι. Σήμερα στο ΕΣΠΑ, τα πάντα βρίσκονται σε θεωρητικό επίπεδο, γράφονται μόνο αποφάσεις για να αναρτηθούν στο διαδίκτυο, στο πρόγραμμα ‘Διαύγεια’».

 

Τέλος, υπογράμμισε πως δεν θα γίνει σε καμιά περίπτωση αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.

 

Αναλυτικά η ομιλία του Κ. Μουσουρούλη έχει ως εξής:

 

« Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Πέρυσι, τέτοια εποχή, κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί, τις επερχόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανατινάξεις. Ούτε ότι θα οδηγούμασταν στο περιθώριο, και μάλιστα με τα χέρια ψηλά. Ή ότι θα φτάναμε, ύστερα από 112 χρόνια, να διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός της χώρας στο εξωτερικό. Τη θέση του Εδουάρδου Λω ανέλαβε η Τρόικα, τα κελεύσματα της οποίας δέχεται σήμερα η Κυβέρνηση αδιαμαρτύρητα.

Και αναρωτιέμαι κύριε Υπουργέ. Ποιος έχει συμφέρον να διχάζονται οι Έλληνες υπό το φόβητρο της πτώχευσης; Ποιος έχει συμφέρον να διαλυθούμε ως κοινωνία και ως χώρα; Ποιος μασκαρεύει τη νέα αρχή που όλοι θέλουμε να κάνουμε, με μια πολιτική που γεννά μόνο απογοήτευση, που χαλαρώνει τις συνειδήσεις και οδηγεί σε αδιέξοδα οργής και βίας; Βούτυρο στο ψωμί των εξουσιοκαπήλων που επενδύουν πολλές φορές σε σκοτεινές ζώνες αναρχίας και φασισμού.

Όμως πολιτική εξουσία, δεν σημαίνει εξουσία των πολιτικών. Σημαίνει εξουσία των πολιτών. Αυτή διακυβεύεται και όχι η εξουσία του καθενός από εμάς, που σήμερα είμαστε και αύριο δεν είμαστε. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο από όλα τα στραβά που έχει σήμερα η δημοκρατική εκπροσώπηση.

Και εδώ παρατηρώ και καταγγέλλω κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, πως αντί να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, αντί να εργαστούμε όλοι μαζί για να την ανακτήσουμε, εσείς τους απαξιώνετε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά καλλιεργείτε και την αντίληψη του «ήρθαν οι ξένοι να μας βάλουν σε τάξη». 

Ως Ευρωπαϊστής του Monnet, του Schuman, Giscard D’Estaing, δεν το δέχομαι αυτό. Δεν δέχομαι ότι ο Έλληνας θέλει ξένο βούρδουλα για να πάει μπροστά. Αποστρέφομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή την αντίληψη ραγιαδισμού. Και θυμάμαι τον οικονομολόγο, πολιτικό και ακαδημαϊκό Κυριάκο Βαρβαρέσσο που είχε την ίδια ακριβώς άποψη 50 χρόνια πριν. Έτσι κι εγώ, δεν πίστεψα ούτε μια στιγμή ότι ξαφνικά αγαπήσατε τη σοφία των διεθνών οργανισμών, ή αποφασίσατε να βάλετε τάξη σε αυτά που η ίδια η παράταξή σας δημιούργησε. Δεν ξεχνώ σε ποιόν ανήκουν τα παλαιοντολογικά δημιουργήματα των ΔΕΚΟ, ορισμένα επιβιώνουν και σήμερα, ούτε ποιοι έδωσαν προνόμια στους συνδικαλιστές για να γιγαντώσουν τις οργανώσεις τους και να πολλαπλασιάσουν τις ψήφους. Για αυτό και δεν με εξέπληξε καθόλου το πρόσφατο σύνθημα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ «διακόπτες κάτω».

Με εκπλήσσει όμως, η ακραία μετάλλαξή σας. Τότε, που με μια μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας έφερνε το σημερινό Πρωθυπουργό στους δρόμους ωρυόμενο, σήμερα, η χίλιες φορές σκληρότερη, είναι μια μεταρρύθμιση «για το καλό μας».  Και ερωτώ: γιατί δεν θέλατε το καλό του Έλληνα και πριν; Γιατί, αφού αναγνωρίζατε ότι έπρεπε να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αντιταχθήκατε συστηματικά σε αυτές;

Να σας πω γιατί. Γιατί δεν σας ενδιέφερε πραγματικά. Θυμίζετε τον δήθεν πολιτισμένο γονιό που δεν μάλωσε ποτέ το παιδί του ακόμα και όταν έφταιγε, για να μην το στενοχωρήσει. Και τώρα, ξαφνικά, παίρνετε το χάρακα και χτυπάτε τους Έλληνες στην παλάμη! Τους ρεζιλεύετε σε όλον τον κόσμο, τους δείχνετε με το δάχτυλο ως διεφθαρμένους τεμπέληδες. Μόνο και μόνο επειδή δεν έχετε άλλη επιλογή. Διότι σήμερα άλλοι αποφασίζουν.

Γι αυτό και με πρόφαση δυο σωστές γενικές αρχές, προσπαθείτε να μας παγιδέψετε με Μνημόνια που πρέπει να εφαρμοστούν «για το καλό μας». Και αν, λέω αν, έχουν μέσα μερικά σωστά μέτρα, εσείς προωθείτε βιαστικά μόνο εκείνα που εξαθλιώνουν την ελληνική κοινωνία και την οδηγούν σε αργό δημογραφικό και οικονομικό μαρασμό.

Υπάρχει πλέον κανείς που να μην καταλαβαίνει;

Οι πολίτες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν βλέπουν μόνο την ατιμωρησία, Υπουργών, δημοσίων υπαλλήλων, επιχειρηματιών, βλέπουν και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια οικονομικά προβλήματα και ανάλογες κρίσεις, που δεν τα «έφαγαν μαζί», κατά τον κ. Πάγκαλο, ούτε είναι «κράτη κηφήνων και απατεώνων», όπως είμαστε εμείς, σύμφωνα με τον παγκόσμιο κίτρινο τύπο.  Και τώρα, όλοι μαζί, αυτοί και εμείς, περιμένουμε την καταχρεωμένη, επίσης, Ευρωζώνη, να έρθει να μας διασώσει, και ιδίως εμείς, παρά τους ανατοκισμούς που μας επιβάλλει στα χρέη που της οφείλουμε. Φτάσαμε σήμερα να έχουμε το ακριβότερο κόστος δανεισμού στον ΟΟΣΑ, και το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος ασφαλίστρων στον κόσμο, μετά τη Βενεζουέλα. Και θυμίσω τι είχε πει τον περασμένο Ιούνιο ο Ούγκο Τσάβες, ότι δεν θέλει «να καταντήσει η χώρα του όπως η Ελλάδα». 

Περιμένατε δε, ότι με την καταβολή των δυο, τριών τώρα, δόσεων, θα έπεφτε το κόστος δανεισμού. Όμως και οι δανειστές και οι αγορές, γνωρίζουν καλά πως με την ύφεση που δημιούργησε το Μνημόνιο και με τα επιτόκια που πληρώνουμε, ο κόσμος να χαλάσει, όχι μόνο δεν θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη για να ξεπληρώσουμε,  αλλά θα χρειαστούμε και νέα δάνεια.  Μόλις προχθές μας είπε η Τρόικα ότι οι ανάγκες μας μέχρι το 2015 αυξήθηκαν κατά 38 δις Ευρώ, ποσό που πριν από τρεις μήνες ούτε που το είχατε υπολογίσει. Γι’ αυτό και δεν δίνουν εκείνοι, η Τρόικα δηλαδή, δεκάρα για την ανάπτυξή μας. Απλώς περιμένουν να πάρουν τα χρήματα πίσω από το ανελέητο στύψιμο του Έλληνα, μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο. Αυτό το παραδέχεστε και εσείς. Στον ίδιο τον Προϋπολογισμό, όπου υπολογίζετε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή των 9 και κάτι δις Ευρώ, θα πρέπει να προέλθει κατά τα δυο τρίτα από τα έσοδα και μόλις κατά το ένα τρίτο από τις δαπάνες.

 

Και να δώσω εδώ ένα κλασσικό παράδειγμα. Οι συγχωνεύσεις φορέων. Ξεκινήσατε τις συγχωνεύσεις με 5.000 φορείς τον Ιανουάριο, φτάσατε να αξιολογήσετε καμιά διακοσαριά, στη συνέχεια καταλήξετε σε 79 από αυτούς, για να καταργήσετε τελικά 29. Γιατί από τους 79, οι 51 ήταν τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, δημιουργήσατε μια νέα Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, ένα νέο Φορέα Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης, σε συνέχεια, προφανώς, της νέας επίσης Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων, υπό τον κύριο Παμπούκη. Έτσι λοιπόν, μειώνετε το κράτος. Από την άλλη, ελπίζουμε να κατανοείτε ότι αποκρατικοποιήσεις και ξεπούλημα διαφέρουν ως έννοιες.

Και μια κουβέντα για το έλλειμμα. Χρειάστηκε να περάσουμε δια πυρός και σιδήρου, για να προβλέπετε σήμερα ότι θα το φέρετε εκεί που σας το αφήσαμε πριν το αναθεωρήσετε. Και αφού το φουσκώσατε λογιστικά, μας λέτε τώρα κι από πάνω, ότι ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, τα νούμερα αυτό λένε, θα δημιουργήσουν ακόμα και πλεονάσματα! Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζετε και εγκρίνετε εγγυήσεις δανείων. Τον Οκτώβριο, ο κύριος Σαχινίδης ενέκρινε 635 εκατομμύρια Ευρώ εγγυήσεις σε ομολογιακό δάνειο του ΟΣΕ. Θα ήθελα μια απάντηση γι’ αυτό. 

Παράλληλα, επειδή σας βολεύει να βάλετε χέρι ακόμη και τις υγιείς ΔΕΚΟ, όπως η ΜΟΔ Α.Ε., προσέξτε τι κάνατε: καταστρατηγήσατε τον Κανονισμό 2223/96 για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, γεγονός που σας το επισήμανε και η Τράπεζα της Ελλάδος, έχω εδώ και το καταθέτω αντίγραφο της Ενδιάμεσης Έκθεσής της για το 2010, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος σας έπιασε να επανακατηγοριοποιείτε δολίως κρατικές δαπάνες.

Δεν ξέρω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι γιατί έγιναν όλα αυτά. Απλά υποπτεύομαι. Εκείνο που ξέρω είναι, ότι επί Νέας Δημοκρατίας, με όσα λάθη και αν είχαν γίνει, είτε σας αρέσει, είτε όχι, δεν γονατίσαμε τον Έλληνα φορολογούμενο, δανειζόμασταν από τις διεθνείς αγορές χωρίς ληστρικά επιτόκια, δεν πήραμε δάνεια με υποθήκη εθνική περιουσία και μάλιστα, με ρύθμιση τυχόν διαφορών σε διεθνή δικαστήρια, ούτε ήμασταν ο οικονομικός περίγελος του πλανήτη. Και κάτι ακόμη, Νουριέλ Ρουμπινί, δεν περνούσαν ούτε απ’ έξω από του Μαξίμου.

Πείτε μου τώρα έναν τομέα της ανάπτυξης όπου πετύχατε κάτι σπουδαίο μέσα σε αυτούς τους 15 μήνες που κυβερνάτε. Θυμίζω στον κύριο Αμοιρίδη, ότι το 2004 παραλάβαμε ένα Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης να «κρέμεται από μια κλωστή», με πρόστιμα, με ασυμβατότητα θεσμικού πλαισίου, με μαθηματικούς τύπους κλπ, και φτάσαμε να το ολοκληρώσουμε χωρίς να χαθεί ούτε ένα Ευρώ. Σχεδιάσαμε ένα ΕΣΠΑ με μια πολύ σοβαρή αναπτυξιακή στρατηγική που εγκρίθηκε πρώτο στην Ευρώπη, όπως και όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, διαμορφώσαμε ένα Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που και αυτός εγκρίθηκε πρώτος στην Ευρώπη, βάλαμε μπροστά την υπόθεση ανάπτυξη πολύ καλύτερα από ότι εσείς. Αλήθεια, εσείς τι κάνατε με το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα «Αλέξαδρος Μπαλτατζής», τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα κλπ. Να σας πω κύριε Υπουργέ. Κάνατε ό,τι ακριβώς κάνατε και με τον Αναπτυξιακό Νόμο επί δεκαπέντε μήνες. Τίποτα. Να το καταλάβουμε όλοι. Σήμερα στο ΕΣΠΑ, τα πάντα βρίσκονται σε θεωρητικό επίπεδο, γράφονται μόνο αποφάσεις για να αναρτηθούν στο διαδίκτυο, στο πρόγραμμα «Διαύγεια».

Και μιας και που άνοιξα το κεφάλαιο ανάπτυξη, θέλω να σας πω ότι όταν μια χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, όπως εμείς, και έχει περιορισμένους πόρους, όπως εμείς, τότε επικεντρώνει όπου έχει πλεονέκτημα, προωθεί ενεργειακές συμφωνίες, και μάλιστα ήδη υπογραφείσες, επιταχύνει την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων, δίνει έμφαση στις υπηρεσίες για να συντηρήσει  την παραγωγή, δίνει κίνητρα για συγχωνεύσεις, δημιουργεί επιχειρηματικές ζώνες με καλύτερες ροές προσώπων, κεφαλαίων και αγαθών, κινητοποιεί όλες τις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, στηρίζει τα νησιά της μειώνοντας το κόστος μεταφοράς, και εδώ τι βλέπουμε; Βλέπουμε να ανοίγει το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Δεν υπάρχει αυτό το θέμα για εμάς. Και θέλω να το βάλετε καλά στο μυαλό σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό για τα αδιέξοδα στα οποία μας έφεραν αυτά που κάνετε, αλλά και αυτά που δεν κάνετε.  Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί ενώ ζητάτε δήθεν συναίνεση, δεν ακούτε τις εκκλήσεις μας για αλλαγή πολιτικής. Τον καταψηφίζουμε επίσης γιατί, με τις υπόνοιες που αφήνει η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την καταβολή της τρίτης δόσης, τα σκληρά μέτρα δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Τέλος, με τα δισεκατομμύρια να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, το είπα και προηγουμένως, με μια Κυβέρνηση να άγεται και να φέρεται, με τον ίδιο τρόπο που επιβραβεύεται ή γελοιοποιείται διεθνώς, κανείς δεν έχει να ελπίζει σε τίποτε.

Και μια λέξη για το συνάδελφο που αναφέρθηκε στα greek statistics. Από ποιες υπηρεσίες συλλέχθηκαν τα στοιχεία, με βάση τα οποία συντάχθηκε ο προϋπολογισμός; Από αυτές που έγιναν διάσημες με τα greek statistics; Ο προϋπολογισμός είναι ένα παράρτημα του Μνημονίου 3 και δεν συντάχθηκε με αριθμούς καμίας Ελληνικής Αρχής. Ούτε αξιόπιστης, ούτε αναξιόπιστης. Γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε.

Σας ευχαριστώ»

 

Δείτε την ομιλία σε μορφή videohttps://www.yousendit.com/download/RlRxWmd1K3hoMld4dnc9PQ