Αρχική Νέα Τοπικά 25 νομοί αποκτούν συνολικό πίνακα αντικειμενικών τιμών Ακινήτων

25 νομοί αποκτούν συνολικό πίνακα αντικειμενικών τιμών Ακινήτων

9

Αντικειμενικές τιμές ακινήτων με πλήρεις πίνακες, αποκτούν περίπου  4.500 νέες περιοχές -ανάμεσά τους οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική- σε 25 νομούς της χώρας, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Με την απόφαση αυτή υπάρχει πλήρης κάλυψη με  Πίνακα τιμών Αντικειμενικών Αξιών όλων των  εντός σχεδίου πόλης ή οικισμών, περιοχών στους νομούς:

Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «τυχόν διαφορές τιμών μεταξύ των ήδη υφιστάμενων και των νέων, που προσδιορίζονται βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα αφορούν οικισμούς ή ζώνες πόλεων με  χαμηλότερες τιμές της αντικειμενικής αξίας,  λόγω της μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών από την 1/3/2007 και μετά. 

Το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων αποτέλεσε και αποτελεί μια θεσμική τομή μείζονος σημασίας, που παρέχει αντικειμενική και τεκμηριωμένη βάση προσδιορισμού των φορολογικών υποχρεώσεων στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ ακινήτων, εισοδήματος, ΕΤΑΚ.

Με την ένταξη μιας περιοχής στο σύστημα, παρέχεται η δυνατότητα η φορολογητέα αξία να είναι εκ των προτέρων γνωστή, ώστε να γίνεται σωστός προγραμματισμός και προϋπολογισµός του κόστους από τους συναλλασσόμενους στην αγορά ακινήτων.

Οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται µε αντικειµενικά και επιστηµονικά κριτήρια, για  ενιαία πανελλαδική αντιµετώπιση ακινήτων αντίστοιχης αξίας.  Αυτό συμβάλλει στην εµπέδωση κλίµατος εµπιστοσύνης µεταξύ φορολογουµένων και φορολογικών αρχών, στην αποφυγή αµφισβητήσεων και αντιδικιών, στη διαφάνεια των συναλλαγών και  στην ταχύτερη  είσπραξη των οφειλόµενων φόρων. Επίσης, συμβάλλει  στη δικαιότερη κατανομή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Επιπροσθέτως, συμβάλλει στη μείωση, ακόμα και στην εξάλειψη των υποθέσεων που οδηγούνται ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, στην ολοκλήρωση των υποθέσεων σε σύντοµο χρόνο, συνεπώς και στην  αποσυµφόρηση των τµηµάτων κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ, όπου μέχρι σήμερα οι υποθέσεις ακινήτων ελέγχονταν συνήθως στο χρόνο της παραγραφής, δηλαδή μετά από πέντε ή και περισσότερα χρόνια».

ΠΗΓΗ: eklogika.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟικολογικός Ανεμος: Εκχώρηση Δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση – Μεγάλος κίνδυνος για τα νησιά μας
Επόμενο άρθροΞεπροβόδισμα “παλιού” χρόνου με αγιοβασιλιάτικα Βαποράκι