Αρχική Νέα Τοπικά 24ωρη προειδοποιητική απεργία των ιατρών, 20/1

24ωρη προειδοποιητική απεργία των ιατρών, 20/1

6

 Από την πρόσφατη Γ. Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, η οποία στην ουσία είχε χαρακτήρα Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, λόγω των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν σήμερα τους ιατρούς της χώρας. Νομίζω ότι η δημόσια διατύπωση των ζητημάτων που συζητήθηκαν είναι χρήσιμη, όχι μόνο για την ενημέρωση των συναδέλφων μου, αλλά και για τους πολίτες γενικότερα.

Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου της Γ. Συνέλευσης αφιερώθηκε στη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου «σκούπα» για το Σύστημα Υγείας που καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή την Τετάρτη το βράδυ. Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο, προς το παρόν, περιλαμβάνει 82 άρθρα, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την παραχώρηση της αρμοδιότητας διαγωνισμών προμηθειών σε ιδιώτη, καθώς και κάποιες γενικές αναφορές σε ένα «Σύστημα» παροχής Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας.

Για το θέμα των διαγωνισμών προμηθειών, αυτές ανατίθενται πλέον σε ιδιώτη, ενώ  υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας καρτέλ στον χώρο. Παράλληλα ισχυροποιείται όλο και περισσότερο ο ρόλος των εμπορικών τραπεζών στον χώρο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Η ένταξη των υγειονομικών δομών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ σημαίνει άμεση διακοπή της λειτουργίας κάποιων Νοσοκομείων του ΙΚΑ, όπως για παράδειγμα αυτό του 1ου Θεραπευτηρίου (Παπαδημητρίου). Με τη σύσταση μάλιστα ενός νέου Ν.Π.Δ.Δ. του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγεία (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) θα ενοποιηθούν τα Ταμεία: ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), ΟΠΑΔ (Δημόσιο) και Οίκος Ναύτου για το κομμάτι των παροχών υγείας. Η απασχόληση των ιατρών στον νέο φορέα θα γίνει με νέου τύπου εργασιακές ελαστικές σχέσεις, ανατρέποντας ακόμη και αυτές (τις άθλιες) που ισχύουν σήμερα.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ΟΜΟΦΩΝΑ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σχετικά με το νομοσχέδιο είναι ότι πρόκειται για μια προσπάθεια παραπέρα καθήλωσης μισθών και συντάξεων των ανθρώπων του χώρου της υγείας, καθώς και της καθιέρωσης επισφαλέστερων σχέσεων εργασίας. Ειδικά όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς, το νομοσχέδιο συνδέεται ουσιαστικά με την εξόντωσή τους. Είναι επίσης ορατή η εμπλοκή μεγάλων ιδιωτικοεπιχειρηματικών συμφερόντων σε όλους τους τομείς υγείας και το σπουδαιότερο, ότι υποβαθμίζονται στην πράξη οι υπηρεσίες υγείας προς τους ασφαλισμένους. Το ζήτημα αυτό, της υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας, υπογραμμίστηκε από όλους, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες γίνονται για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους. Για τους λόγους αυτούς, ΟΜΟΦΩΝΑ ζητήθηκε η απόσυρση του νομοσχεδίου και προκηρύχθηκε 24ωρη προειδοποιητική απεργία των ιατρών για την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε ένα πρωτόγνωρα ενωτικό κλίμα, καταγράφοντας την αγωνία όλων των συναδέλφων για το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται για το κλάδο μας. Η γενικότερη κυβερνητική πολιτική, στα πλαίσια του μνημονίου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.  

Δρ. Ανδρέας Φρ. Μιχαηλίδης

Αντιπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο