Αρχική Απόψεις Aρθρα Κυριάκος Τσιπούρας: Αναγκαίο κακό η κοινωνική μας εξαθλίωση;

Κυριάκος Τσιπούρας: Αναγκαίο κακό η κοινωνική μας εξαθλίωση;

10

Αναγκαίο κακό η κοινωνική μας εξαθλίωση;

 

Καθημερινά αναρωτιέμαι με όλους εκείνους που συνεχίζουν, να δέχονται μοιρολατρικά, την αναγκαιότητα της εσκεμμένης δημιουργίας φτώχειας στους Έλληνες είτε διότι είναι κάτι σαν την θεία τιμωρία είτε διότι δεν γίνεται αλλιώς. Αναρωτιέμαι γιατί δεν ακούγεται καθόλου πόσο τερατώδη είναι η αύξηση των εισιτηρίων στη δημόσια συγκοινωνία αλλά προσπαθούν να την δικαιολογήσουν ρίχνοντας το φταίξιμο πάλι στον κακό και διεφθαρμένο Έλληνα εργαζόμενο. Θα επιχειρήσω να κατακρίνω όλη αυτή την λογική αν και νομίζω ότι εμπίπτει πλέον ζήτημα ψυχιατρικής ανάλυσης η φαιδρότητα των επιχειρημάτων που χρησιμοποιείται στην κυβερνητική προπαγάνδα.

 

 

Ο Ν.Τσόμσκι περιγράφοντας τις στρατηγικές χειραγώγησης και προώθησης της κυβερνητικής προπαγάνδας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, λέει  ότι γίνεται «..ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ παρά της λογικής Η χρήση του συναισθήματος προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές…». Έτσι λοιπόν πρέπει να θεωρείται αναγκαίο κακό το να πληρώνω ακριβό εισιτήριο για να πάω στην δουλειά μου με ταυτόχρονη μείωση των εισοδημάτων μου από πολλές πηγές(π.χ. κατάργηση συλλογικών συμβάσεων) και ταυτόχρονα να μου ζητείται να βοηθήσω στην αυτοχρηματοδότηση του ΕΣΥ την οποία έχω πληρώσει αδρά μέσω των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.

Με ανύπαρκτα διλήμματα καθώς επίσης με την δημιουργία φοβικών καταστάσεων , πιθανόν για να εκφράσουμε την οργή μας στους μετανάστες, όλοι εμείς οι αδυνατούντες να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες τους καλούμαστε να στηρίξουμε εκείνο το χρηματοοικονομικό σύστημα που μας χρεοκόπησε. Απόδειξη του λάθους, η συζήτηση για το ευρωομόλογο κάτι που εμείς οι Πράσινοι το έχουμε προτείνει από τον περασμένο Φλεβάρη. Απόδειξη του λάθους, ότι ούτε το χρέος μας θα μειωθεί, ούτε μείωση της ανεργίας με επενδύσεις τύπου «fast truck» και κατάργηση βασικών μας εργασιακών δικαιωμάτων θα γίνει.

Είναι λοιπόν αναγκαίο κακό η επίλυση των προβλημάτων της κρίσης με τα ίδια μέσα και ιδέες που μας έφεραν εδώ; Είναι αναγκαίο κακό όταν δεν γίνεται καμία ουσιαστική αλλαγή στην κοινωνία μας προς την αναγκαία στροφή στην πράσινη οικονομία;

Όχι βέβαια και τελειώνω με το ερώτημα ο φράκτης από ποιες περικοπές συντάξεων θα χρηματοδοτηθεί;


Κυριάκος Τσιπούρας

Μέλος των Οικολόγων Πράσινων