Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Οικολόγοι Πράσινοι: Βελτιωμένο, αλλά και με υποχωρήσεις, στη Βουλή το νομοσχέδιο για...

Οικολόγοι Πράσινοι: Βελτιωμένο, αλλά και με υποχωρήσεις, στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα

12

Θετικό καταρχήν βήμα, έστω και καθυστερημένο, θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που ξεκίνησε να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Βασική αδυναμία αποτελεί, όμως, η εξάρτηση της εφαρμογής του από την πολιτική βούληση των εκάστοτε υπουργών, καθώς προβλέπεται πληθώρα προεδρικών διαταγμάτων και διαταγμάτων ως απαραίτητων για την εφαρμογή του. Η σύγχυση ως προς την προοπτική εφαρμογής επιτείνεται, καθώς χρονικές δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα είτε παρατάθηκαν, είτε διαγράφηκαν. Πρόβλημα επίσης δημιουργεί η χαλαρότητα των μεταβατικών διατάξεων, όπου δεν προβλέπεται δυνατότητα επανεξέτασης αδειών που έχουν εκδοθεί πριν την ψήφιση του νόμου. Επικίνδυνη εξέλιξη αποτελεί η απάλειψη της παραγράφου 1γ του άρθρου 5 του αρχικού σχεδίου, που απαγόρευε την εγκατάσταση Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) σε προστατευόμενες περιοχές NATURA. Απουσιάζει, τέλος, ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση των προβλέψεων του νόμου. 

Συγκριτικά με το αρχικό σχέδιο διαβούλευσης, τα βήματα βελτίωσης αφορούν κυρίως τον περιορισμό της έλλειψης συσχετισμού και αλληλοσυμπλήρωσης των ρυθμίσεων με άλλα σχετικά νομοθετικά πλαίσια, όπως η δασική νομοθεσία, οι ευρωπαϊκές οδηγίες ή η Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα. Βελτιώσεις υπάρχουν επίσης σε επιμέρους θέματα βιολογικής ποικιλότητας, εισβαλλόντων ξενικών ειδών και οικοτουρισμού.

 Κομβικό σημείο αποτελεί η αύξηση της αρτιότητας στα 10 στρέμματα για δόμηση εκτός σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές.Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ήδη τοποθετηθεί ότι η αύξηση αυτή μπορεί να είναι θετική μόνο ως πρώτο βήμα ενός τολμηρότερου, συνολικότερου, αλλά και δικαιότερου προς τις μικρές ιδιοκτησίες σχεδιασμού για κατάργηση της δόμησης εκτός σχεδίου σε όλη την επικράτεια.

Για όλα αυτά, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ξεχνούν ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες». Θα παρακολουθούν λοιπόν την πορεία υλοποίησης των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, εφόσον ψηφιστεί, και θα παρεμβαίνουν κάθε φορά που αυτό θα είναι απαραίτητο.

 

                                                                 Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση για την παραχώρηση στρατοπέδων
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: «Αστυνομία, Ταυτότητα» (21/1/11)