Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για χρηματοδότηση των νέων Δήμων Χίου, Ψαρών και Οινουσών...

Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για χρηματοδότηση των νέων Δήμων Χίου, Ψαρών και Οινουσών για το 2011

8

 

Ερώτηση  για τη χρηματοδότηση των νέων Δήμων Χίου, Ψαρών και Οινουσών για το 2011 και την καθυστέρηση πληρωμής ενταγμένων έργων άμεσης προτεραιότητας κατέθεσε ο Βουλευτής N. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ, Κωστής Μουσουρούλης.

 

 

 Ο Βουλευτής ζητά από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας να κάνουν γνωστές τις προβλέψεις τους για τη χρηματοδότηση των νέων Δήμων, ώστε να προχωρήσει με ορθολογικό τρόπο ο προγραμματισμός των έργων που απαιτούνται.

Ο Κωστής Μουσουρούλης επισημαίνει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να περικόψει το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση πληρωμών ενταγμένων έργων που αφορούν σε αποχετευτικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αγροτικής οδοποιίας σε όλους τους πρώην δήμους της Χίου. Σημειώνει, δε, ότι το ποσό των οφειλών ανέρχεται σε 100 εκ. Ευρώ, για όλη τη χώρα και ότι δεν υπάρχει ούτε σαφές χρονοδιάγραμμα, ούτε διασφαλισμένη πηγή πληρωμής τους. 

Τέλος, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι η πρακτική αυτή θέτει σε αμφισβήτηση το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ενώ η καθυστέρηση των πληρωμών  αναγκάζει τις τεχνικές επιχειρήσεις να προβούν σε απολύσεις προσωπικού και περικοπές δαπανών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση της ανεργίας, τη μείωση της ρευστότητας στην αγορά και την ανατροπή του προγραμματισμού έργων.

 

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

 

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ:ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

(Αρ. πρωτ. 9275/ 381/17.1.2011)

 

Προς:    – Υπουργό Εσωτερικών

                 – Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

                 – Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα: Χρηματοδότηση έργων Νομού Χίου

 

Η ενδυνάμωση της αποκέντρωσης και των θεσμών της αυτοδιοίκησης, προϋποθέτει την ομαλή ροή της χρηματοδότησης εγκεκριμένων έργων που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη, την ισόρροπη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Ειδικότερα σε απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική Ερώτησή μου[1] για την ανατροπή του προγραμματισμού των Ο.Τ.Α. από την απόφαση αλλαγής των όρων εφαρμογής του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ[2]» αναφέρεται ότι: «Μετά την προσαρμογή του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στις διατάξεις του Μνημονίου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με τα ελλείμματα που έχουν καταγραφεί στο Πρόγραμμα δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί πλέον η επιβάρυνση της αυτοδιοίκησης με υποχρεώσεις που η κεντρική διοίκηση δεν θα μπορεί να καλύψει, ως όφειλε, και αποφασίστηκε να προστατευθούν οι τοπικές κοινωνίες από τη συσσώρευση νέων χρεών, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος, ανακοινώνοντας τη διακοπή των κατακυρώσεων έργων πέραν της 25-6-2010.

 

Επτά μήνες μετά την απόφαση περικοπής του προγράμματος και σύμφωνα με ανακοινώσεις συλλογικών οργάνων[3] αναφέρονται οικονομικές εκκρεμότητες έργων του «ΘΗΣΕΑΣ» συνολικού ύψους άνω των 100 εκατ. Ευρώ. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε διασφαλισμένη πηγή πληρωμής τους, ενώ η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ θεωρείται αβέβαιη. Ειδικότερα, στο Νομό Χίου, σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή των αναλογούντων ποσών για ενταγμένα έργα άμεσης προτεραιότητας όπως αποχετευτικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης, έργα αγροτικής οδοποιίας και έργα αποκατάστασης από πλημύρες[4].

 

Επειδή η πρακτική αυτή θέτει σε αμφισβήτηση το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ενώ η καθυστέρηση των πληρωμών  αναγκάζει τις τεχνικές επιχειρήσεις να προβούν σε απολύσεις προσωπικού και περικοπές δαπανών με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση της ανεργίας, τη μείωση της ρευστότητας στην αγορά και την ανατροπή του προγραμματισμού έργων,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1.      Ποια έργα του Ν. Χίου έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»; Ποια από αυτά έχουν υλοποιηθεί, πιστοποιηθεί και εξοφληθεί; Για ποια έργα που έχουν πιστοποιηθεί εκκρεμούν ενδιάμεσες ή τελικές πληρωμές και πότε αναμένεται αυτές να καταβληθούν στους δικαιούχους; Παρακαλώ να κατατεθούν σχετικοί πίνακες.

 

2.      Ποιες είναι η προβλέψεις του αρμόδιου Υπουργείου για τη χρηματοδότηση των νέων Δήμων (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, ΣΑΝΕ, ΣΑΕ κλπ) Χίου, Ψαρών και Οινουσών για το 2011; 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                                              Αθήνα, 17.01.2011

Κωστής Μουσουρούλης –

Βουλευτής Νομού Χίου
[1]    Αρ. Πρωτ. 12798/7-7-2010

[2]    Ν. 3274/2004. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν 5ετής και παρατάθηκε κατά 2 έτη, έως 31.12.2011.

[3]    Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων Περιορισμένης Ευθύνης & Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών

[4]   Στους πρώην Δήμους Αμανής, Καρδαμύλων, Ομηρούπολης, Χίου,Μαστιχοχωρίων, Ιωνίας, Αγ. Μηνά, Καμπόχωρων

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση για την παραχώρηση στρατοπέδων
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: «Αστυνομία, Ταυτότητα» (21/1/11)