Αρχική Νέα Τοπικά Εργατικό Κέντρο προς υπουργείο Εργασίας: δύσκολη και η συνταγογράφηση στο ΙΚΑ Χίου

Εργατικό Κέντρο προς υπουργείο Εργασίας: δύσκολη και η συνταγογράφηση στο ΙΚΑ Χίου

21

Επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ Χίου με την “αποψίλωση” σε γιατρούς απέστειλε το Εργατικό Κέντρο Χίου προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το Διοικητή του ΙΚΑ.
Επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε οι ανάγκες των ασφαλισμένων σε συνταγογράφηση και επισημαίνοντας ότι από 1η Ιουνίου το ΙΚΑ θα αναλάβει και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΝΑΤ, που στη Χίο είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός, ζητείται άμεση στελέχωση των κενών θέσεων γιατρών.
Αναλυτικά το έγγραφο έχει ως εξής:
                                              

Κυρία Υπουργέ,

Επικαλούμενοι την ευαισθησία  σας σε θέματα υγείας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, αρμοδιότητας του υπουργείου σας, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ακόμη μια φορά για τους σοβαρούς κινδύνους που συντρέχουν από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο ΙΚΑ Χίου.

Η απουσία γιατρών, ή μη ανανέωση συμβάσεων των αποχωρησάντων σε όλες τις ειδικότητες, ακόμη και σε ειδικότητες αιχμής όπως του παθολόγου (από 7 υπάρχουν 4),του οδοντιάτρου ( από 4 παρέμεινε μόνο ένας), του παιδιάτρου ( από 2 τώρα μόνο ένας), του μικροβιολόγου ( από 2, τώρα μόνο ένας)   έχουν φέρει τους ασφαλισμένους σε απόγνωση και τους γιατρούς σε δεινή θέση, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

Οι ανάγκες των ασφαλισμένων σε συνταγογράφηση είναι αδύνατο να καλυφθούν μέσα στο καθορισμένο από το νόμο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα ο συνωστισμός να τους προκαλεί εκνευρισμό, αγανάκτηση πολύωρη αναμονή, ενίοτε και συμπλοκές.

Κατά συνέπεια είναι πολύ φυσικό οι ασθενείς με επείγοντα περιστατικά να προσφεύγουν στη λύση των εξωτερικών ιατρών, χάνοντας πολλά χρήματα σε μια εποχή οξυμένης ανεργίας και μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Το ΕΚΧ μετά από πλήθος καταγγελιών  των ασφαλισμένων επραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη  στο ΙΚΑ Χίου όπου και  έγινε κοινωνός της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στα  ιατρεία εξέτασης των ασθενών με μεγάλο όγκο ασθενών χωρίς ραντεβού λόγω του επείγοντος της περίπτωσής τους.

Σε άμεσο διάλογο που είχαμε με τον γιατρό υπηρεσίας μας ανέφερε για μια απερίγραπτη κατάσταση στους χώρους εργασίας τους όταν αναγκάζονται να εργάζονται διπλάσιο χρόνο απ’ αυτόν που υποχρεούνται, με κίνδυνο να υποστούν και δικαστικές κυρώσεις από τον αυξημένο υπέρμετρα αριθμό συνταγογραφήσεων.

Από την 01/06/2011 το ΙΚΑ θα υποχρεούται στη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων του ΝΑΤ και των λοιπών ταμείων που ενοποιήθηκαν με το ΙΚΑ και θα προκληθούν τραγικές καταστάσεις.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, και δεν τιμά ούτε τους έλληνες ασφαλισμένους του ΙΚΑ αλλά ούτε και το Υπουργείο σας.

Σας  καλούμε  να προβείτε άμεσα σε προσλήψεις γιατρών ή  στις ανανεώσεις συμβάσεων των παλαιών. Σε διαφορετική περίπτωση εάν το αίτημα μας δεν ικανοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου θα προχωρήσουμε σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις μέχρι την τελική δικαίωσή μας.

 

                             ΕΝΤΟΛΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο  Γ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ           ΛΑΜΠΡΟΣ  ΧΕΙΛΑΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠΟΛΟ: ήττα ΝΟΧ στην Πάτρα
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: «Γυναίκες χωρίς άντρες»