Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Κάψουλες μαστίχας για γερό στομάχι, του Θοδωρή Πυλιώτη

Κάψουλες μαστίχας για γερό στομάχι, του Θοδωρή Πυλιώτη

75

 

ΧΙΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Μοναδικό φυσικό προϊόν με θεραπευτικές ιδιότητες είναι η μαστίχα Χίου. Από την αρχαιότητα υπάρχουν αναφορές σε κείμενα ιατρών όπως ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός, για ανακούφιση συμπτωμάτων του πεπτικού συστήματος μετά από θεραπεία με μαστίχα. Οι αναφορές αυτές συνεχίζονται στους επόμενους αιώνες από τους Αραβες γιατρούς και φιλοσόφους, καθώς και από περιηγητές που επισκέφθηκαν τη Χίο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Στη σύγχρονη μονάδα παραγωγής μπορούν να παραχθούν έως και 20.000 κάψουλες ανά ώρα Στη σύγχρονη μονάδα παραγωγής μπορούν να παραχθούν έως και 20.000 κάψουλες ανά ώρα Τα τελευταία χρόνια η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μελέτες που αφορούν τη χρήση μαστίχας ως θεραπευτικού μέσου. Επιστημονικές προσεγγίσεις επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα. Από τη δεκαετία του ’90 έγιναν μελέτες για τη δράση της μαστίχας στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, όπου έχουμε σημαντικά αποτελέσματα, και στη συνέχεια για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσπεψίας όπως και για τη νόσο του Crohn.

Ετσι, εδώ και 4 χρόνια, η έρευνα επικεντρώνεται, τόσο σε επίπεδο εργαστηρίου όσο και στον οικονομικό τομέα, στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε η μαστίχα να κυκλοφορεί με τη μορφή κάψουλας ως συμπλήρωμα διατροφής.

Στις 7 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους η ΕΜΧ εξασφάλισε την ειδική άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για δυνατότητα παραγωγής προϊόντων ειδικής διατροφής με τη μορφή «μαστίχα Χίου σε κάψουλα».

«Ανοίγει ένας καινούργιος δρόμος για τη μαστίχα. Ενα καινούργιο πεδίο που έχει εν δυνάμει πελάτες όλους αυτούς που έχουν ένα πρόβλημα υγείας και θέλουν να δουν μια βελτίωση», μας τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης, Κώστας Γανιάρης.

«Είναι σημαντικό ότι όλες οι κλινικές μελέτες τα τρία τελευταία χρόνια έχουν γίνει με τη χρήση της συγκεκριμένη κάψουλας, η οποία είναι φυσική μαστίχα Χίου, ενώ το εξωτερικό κάλυμμα είναι φυτικής προέλευσης. Ενα, δηλαδή, καθαρά φυτικό σκεύασμα», μας λέει ο υπεύθυνος παραγωγής, γεωπόνος Ηλίας Σμυρνιούδης.

«Σαν ιδέα υπήρχε από το 2007, αλλά στην ουσία ξεκίνησε πριν από περίπου 14 μήνες όταν δημιουργήθηκαν οι νέοι χώροι του εργοστασίου της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών. Μετά την αδειοδότηση από τον ΕΟΦ, το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η παραγωγή και παρουσίαση του προϊόντος», τονίζει ο χημικός Γιάννης Μπενοβίας, προϊστάμενος του εργοστασίου τσίχλας.

Ρωτούμε τους δύο νέους επιστήμονες που εργάζονται για λογαριασμό της ΕΜΧ ποιο ήταν το κύριο κίνητρο για την παραγωγή της κάψουλας μαστίχας.

«Ο καταναλωτής που ξέρει τις ιδιότητες της μαστίχας και τη χρησιμοποιεί για στομαχικές διαταραχές αλλά και για διάφορες άλλες παθήσεις ήθελε να έχει τη μαστίχα σε μια μορφή που θα ήταν εύκολη στην κατάποση. Αντί να έχει δηλαδή τη σκόνη που δεν διαλύεται στο νερό, είναι δύσκολη στην κατάποση και μένει σαν ουσία στο στόμα, προχωρήσαμε στην παραγωγή κάψουλας που εύκολα μπορεί να την πάρει ο καταναλωτής.

Εκτός αυτού, σκοπός μας είναι η μαστίχα, από ένα ακριβό μεν αλλά μπαχαρικό, να περάσει σε μια άλλη χρήση που είναι καθαρά η συμβολή της στην ανθρώπινη υγεία. Και να ανοίξουν καινούργιες αγορές, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο», τονίζει ο κ. Σμυρνιούδης.

Μέσω της ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών έχει εφοδιαστεί με τα κατάλληλα μηχανήματα. Λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών που παρουσιάζει η μαστίχα (κολλά πολύ εύκολα) χρειάστηκαν αρκετές δοκιμές έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Σύμφωνα με το τμήμα marketing, η κάψουλα θα είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου.

Η παραγωγή μπορεί να φτάνει περίπου στις 20.000 κάψουλες ανά ώρα. Κατ’ αρχάς θα κυκλοφορεί σε πλαστικά μπουκαλάκια των 90 τεμαχίων για μια θεραπεία ενός μήνα. Θα κυκλοφορεί σε φαρμακεία και στα καταστήματα μαστίχας, αποτελώντας ένα προϊόν για ειδικούς διατροφικούς σκοπούς. Στην ερώτησή μας αν υπάρχουν παρενέργειες, ο κ. Μπενοβίας είναι κατηγορηματικός ότι σε καμιά κλινική μελέτη δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.

«Ολες οι κλινικές μελέτες τα τελευταία 3 χρόνια, και έχουν γίνει 4-5, με δοσολογία τουλάχιστον 2-3 γραμμάρια τη μέρα, δεν έχουν δείξει καμία παρενέργεια. Αντίθετα, όλες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα, ότι δηλαδή η μαστίχα συμβάλλει στην υγιεινή του πεπτικού και εντερικού συστήματος», σημειώνει.

Χαμογελώντας ο Ηλίας Σμυρνιούδης σχολιάζει: «Δεν θέλουμε να πούμε ότι η μαστίχα είναι «διά πάσαν νόσον», αλλά αυτή την περίοδο περιμένουμε τα αποτελέσματα από ερευνητικό ίδρυμα της Σουηδίας σχετικά με τα ποσοστά εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Επίσης, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εξετάζεται ο μηχανισμός δράσης της μαστίχας σε σχέση με τη νόσο Crohn. Αλλά και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο ασχολούνται πειραματικά με τη μαστίχα, όπως στην Κίνα, σε θέματα καταπολέμησης καρκινικών κυττάρων αλλά και σε έρευνες για τη χρήση της μαστίχας σε άτομα με διαβήτη. Μάλιστα, αναμένεται να έχουμε ανακοινώσεις και στο προσεχές συνέδριο για το διαβήτη που θα γίνει μέσα στο χρόνο».

Η μαστίχα χρησιμοποιήθηκε και σε κλινική μελέτη στο Νοσοκομείο της Χίου σε προβλήματα του ανώτερου πεπτικού. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε η επίδραση της μαστίχας σε ασθενείς με δυσπεπτικά ενοχλήματα.

«Τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά. Το 75% των ασθενών που έλαβαν μαστίχα είχαν σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων, ενώ μόνο 41% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο είχαν ύφεση των συμπτωμάτων. Βρέθηκε ότι συμπτώματα όπως ο πόνος στο στομάχι, ο οπισθοστερνικός καύσος και οι ερυγές βελτιώθηκαν σημαντικά», σημειώνει στο σχετικό σημείωμά του προς την ΕΜΧ ο δρ γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Ντάμπος, όταν έκανε τη σχετική μελέτη υπηρετώντας στο Σκυλίτσειο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χίου (σήμερα υπηρετεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων). Μάλιστα ο ίδιος τονίζει ότι «η χρήση της μαστίχας στη δυσπεψία μπορεί να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας των δυσπεπτικών ενοχλημάτων τον 21ο αιώνα» και η κάψουλα αποτελεί το καλύτερο υλικό για αυτή την προσπάθεια! *

 

του Θοδωρή Πυλιώτη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Σάββατο 29-1-2011

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑριούσιος: που θα βρείτε τα κρασιά της Βόρειας Χίου
Επόμενο άρθροΚοπή πίτας από Εμπορικό Σύλλογο & μουσικοχορευτική βραδιά