Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Σεμινάριο: ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Σεμινάριο: ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

357

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η «Προσαρμοσμένη Yoga» μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις στην ενδυνάμωση των μυών, στη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και της ισορροπίας, και στον καλύτερο έλεγχο της στάσης και της αναπνοής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι κλασσικές στάσεις και θέσεις της Yoga προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς της κάθε αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης. Είναι ευεργετική, ιδιαίτερα για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ή προβλήματα ισορροπίας. Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει θεωρητικές διαλέξεις σχετικές με τα κοινωνικά, συναισθηματικά και κυρίως κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις. Σκοπός του σεμιναρίου θα είναι η διδασκαλία και κατανόηση των βασικότερων και συχνότερων αναπηριών καθώς και η εξοικείωση με την παθοφυσιολογία των χρόνιων παθήσεων.

Η ΥΛΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ: Βασικές αρχές Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής. Κοινωνικά προβλήματα ατόμων με αναπηρίες που σχετίζονται με την ένταξη και κοινωνικοποίηση τους. Συναισθηματικά προβλήματα επιθετικότητας, απομόνωσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης. Βασικά κινητικά προβλήματα που σχετίζονται με έλλειψη ισορροπίας, δύναμης, συναρμογής, ελέγχου σώματος, προσανατολισμού στο χώρο, σωματογνωσίας. Σκοποί προγραμμάτων Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής. Επίδραση προγραμμάτων φυσικής δραστηριότητας στη βελτίωση των κοινωνικών συναισθηματικών και κινητικών προβλημάτων ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις. Παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Διαβαθμίσεις νοημοσύνης. Νοητική Υστέρηση, σύνδρομο Down, αυτισμός. Σωματικά και κινητικά χαρακτηριστικά παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές. Εγκεφαλική Παράλυση. Συχνότητα- αιτιολογία – ταξινόμηση. Εκτίμηση κινητικότητας στην εγκεφαλική παράλυση. Διαταραχές αισθητηρίων (τύφλωση- κώφωση. Βλάβες νωτιαίου μυελού – ακρωτηριασμοί. Επιληψία. Ταξινόμηση – Αντιμετώπιση – Πρώτες βοήθειες στην αίθουσα του γυμναστηρίου. Αντιμετώπιση προβλημάτων κατά τη συμμετοχή τους σε προγράμματα φυσικής δραστηριότητας ατόμων με χρόνιες παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης).

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ: Εκμάθηση αναπνοής. Προσαρμογές στις διάφορες αναπηρίες. Έλεγχος αναπνοής (pranayama). Προσαρμογές στις διάφορες αναπηρίες. Προσαρμογή των βασικών θέσεων και στάσεων της Yoga (Asanas) στις διάφορες αναπηρίες. Διαλογισμός. Βαθιά χαλάρωση. Οραματισμός. Συνεδρίες μαζί με άτομα με διαφορετικές αναπηρίες για επαφή των συμμετεχόντων με άτομα με αναπηρίες μέσα στο μάθημα. Βιωματική προσέγγιση και κατανόηση των περιορισμών που προκαλούν διάφορες αναπηρίες (π.χ εκτέλεση ενός ωριαίου μαθήματος γιόγκα από όλους τους συμμετέχοντες με κλειστά τα μάτια).

Εισηγήτριες: Στο σεμινάριο θα διδάξουν η Χρυσή Μπαμπαλή. Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην άσκηση για άτομα με ειδικές δεξιότητες, απόφοιτος της σχολής δασκάλων Χάθα Γιόγκα του Φιλοσοφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χείρων ο Κένταυρος, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Χάθα Γιόγκα, με μετεκπαίδευση στο Λονδίνο στην Γιόγκα για άτομα με ειδικές ανάγκες, κάτοχος διπλώματος εναλλακτικής θεραπευτικής Bowtech από την ακαδημία της Αυστραλίας
και η Γιαγκάζογλου Παρασκευή Επίκουρη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Ημερομηνίες σεμιναρίου για το 2011 : Σύνολο 36 ώρες σε έξι απογεύματα Κυριακής 15.00 – 21.00 ( 13 Μαρτίου, 20 Μαρτίου, 27 Μαρτίου, 3 Απριλίου, 10 Απριλίου, 17 Απριλίου) Τόπος : Yoga & Budo Center. Ζακύνθου 30 , Κυψέλη

Σημ:  Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης και δίπλωμα εξειδίκευσης. Η συμμετοχή λόγω του περιορισμένου χώρου θα είναι το ανώτερο στα 18 άτομα για αυτό κλείστε έγκαιρα τις θέσεις σας.

Το κόστος του σεμιναρίου θα είναι 390 Euro

Πληροφορίες & εγγραφές: 6944567580 & www.hathayogascience.gr

Διαφήμιση