Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: για φορολογικό νομοσχέδιο- “του κακού του μάστορα του φταίνε τα...

Κ. Μουσουρούλης: για φορολογικό νομοσχέδιο- “του κακού του μάστορα του φταίνε τα εργαλεία”, αίτημα βουλευτών για Κάμπο Χίου

26

Πέμπτη, 17.3.2011

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης με τους εννέα (9) σχετικούς νόμους και προσθήκες σε δέκα πέντε (15) μήνες επιβεβαιώνει πλήρως την παροιμία «Του κακού του μάστορα του φταίνε τα εργαλεία», επεσήμανε στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ, Κωστής Μουσουρούλης.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι το φορολογικό εκκρεμές της Κυβέρνησης, με τις συνεχείς αλλαγές ακόμη και για θέματα η ίδια ρύθμισε, οι εκατοντάδες εγκυκλίων που αντί να διευκρινίζουν τους νόμους τους αναιρούν και κυρίως, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές δημιουργούν ένα θολό τοπίο, το οποίο όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά εμποδίζει την ανάπτυξη. Αναφέροντας παραδείγματα γειτονικών χωρών, που έχουν συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων της τάξης 10% έως 20% και χαμηλό ΦΠΑ ρώτησε τον κ. Υπουργό χαρακτηριστικά: «Πώς λοιπόν να τις ανταγωνιστούμε; Ειδικά για την πατρίδα μου τη Χίο ποιος θα έρθει να επενδύσει σε έναν τόπο που ακριβώς απέναντι, σε μία απόσταση 30 λεπτών, ο συντελεστής είναι 10%;»

Ο Κωστής Μουσουρούλης έθεσε και το θέμα της άδικης φορολόγησης του Κάμπου της Χίου και ζήτησε από τον Υπουργό να αποδεχθεί την τροπολογία που υπογράφουν πενήντα (54) Βουλευτές από τη ΝΔ, το Πα.Σο.Κ, το ΛΑΟΣ, τη Δημοκρατική Αριστερά και την υποστηρίζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή

 

 

Δείτε την ομιλία σε μορφή video:

https://www.yousendit.com/download/eURDb2VEMGNxRTN2Wmc9PQ

 

 

 

 

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Σχέδιο Νόμου: «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών»

Συνεδρίαση, Τετάρτη 16.3.2011

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η φορολογία είναι ένα εργαλείο πολιτικής για την ανάπτυξη και σήμερα πρέπει να στοχεύει στην ανάκαμψη, που είναι ο προθάλαμος της ανάπτυξης. Όμως, κύριε Υπουργέ, η ανάκαμψη ούτε έρχεται, αλλά ούτε και φαίνεται. Η λαϊκή σοφία το εξηγεί πολύ καλύτερα από τον οποιονδήποτε στην αίθουσα αυτή. «Χωρίς κουπιά και άρμενα, Άγιε Νικόλα βόηθα»!

Γι’ αυτό και έχετε διαρκείς αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς σας στόχους, αποκλίσεις που σας ανάγκασαν να φέρετε στη Βουλή εννέα φορολογικά νομοσχέδια, δεκάδες ρυθμίσεις, τις οποίες αλλάζετε και ξαναλλάζετε διαρκώς. Αλλαγές που εμένα μου φαίνονται υπηρεσιακές εισηγήσεις, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δημιούργησαν οι προηγούμενες αλλαγές. Για να επικαλεστώ και πάλι την λαϊκή σοφία, κύριε Υπουργέ, «του κακού του μάστορα του φταίνε τα εργαλεία». Γι’ αυτό και τα αλλάζετε. Πρόκειται, όμως, για πρακτικές που θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο. Εάν δεν ήταν έτσι, δεν θα χρειαζόταν να εκδώσετε τρεις εκατοντάδες εγκυκλίων μέσα σε δεκαεπτά μήνες

Έχουμε δε το απίστευτο φαινόμενο, από αυτές τις εγκυκλίους, οι περισσότερες  να έρχονται σε αντίθεση με τη νομοθεσία. Αντί να διευκρινίζουν το νόμο, τον διαστρεβλώνουν ή τον αναιρούν και πολλές φορές κατισχύουν και του ίδιου του νόμου.

Και επειδή πρέπει να δικαιολογήσετε όλα αυτά, γι’ αυτό, στην αιτιολογική έκθεση λέτε, ότι το 2010 βάλατε τα θεμέλια και φέτος, το 2011, θα περάσετε σε πλήρη υλοποίηση του φορολογικού πλαισίου. Το αποτέλεσμα, κύριε Υπουργέ, είναι ότι το πλαίσιο αυτό, όχι μόνο δεν βοηθά στην ανάκαμψη, αλλά εμποδίζει και την ανάπτυξη, στην οποία προσβλέπουν τα άλλα εργαλεία, όπως ο επενδυτικός νόμος, εργαλεία που όμως δεν τα χειρίζεστε εσείς.

Και ερωτώ: Μ’ αυτό το φορολογικό εκκρεμές που δημιουργήσατε, το οποίο αποτρέπει τις επενδύσεις, πώς να σχεδιάσεις μία επένδυση; Αυτό το μπρος-πίσω είναι απαγορευτικό. Πώς να εμπιστευθείς μια χώρα που καταργεί την καταβολή του Φ.Π.Α. σε δόσεις και την επαναφέρει;  Πώς να επενδύσεις σε μια χώρα που διευρύνει διαρκώς το φορολογικό της μειονέκτημα;

Στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και της Βαλτικής –η φορολογία είναι κάτω από 20%. Στην Κύπρο είναι 10%, στην Τουρκία είναι 10%, στη γειτονική Βουλγαρία είναι 16%. Για να μην αναφερθώ στο Φ.Π.Α. που είναι από τους υψηλότερους. Πώς, λοιπόν, να ανταγωνιστούμε; Σας ερωτώ ειδικά για την πατρίδα μου τη Χίο, ποιος θα έρθει να επενδύσει σε έναν τόπο που ακριβώς απέναντι, σε μία απόσταση 30 λεπτών, ο συντελεστής είναι 10%;

Και κάτι ακόμα, κύριε Υπουργέ. Φορολογείτε τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα δυσμενέστερα σε σχέση με τα αλλοδαπά. Αν αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, σίγουρα είναι ένα κίνητρο για να μετακομίσουν οι επιχειρήσεις – ειδικά των παραμεθόριων περιοχών-  και να λειτουργήσουν εντός της χώρας με θυγατρικές. Με αυτά και με αυτά, η Ελλάδα έχει γίνει η πιο εχθρική χώρα για επενδύσεις και αυτό αποτυπώνεται και στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2011, την έκθεση ‘Doing business’, όπου η χώρα μας έχει υποχωρήσει δώδεκα θέσεις.

Κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχατε υποσχεθεί σταθερότερο, απλούστερο και δικαιότερο φορολογικό πλαίσιο. Το πλήθος των νομοσχεδίων, οι υπουργικές αποφάσεις, οι εγκύκλιοι και τα μπρος-πίσω των ρυθμίσεων, δείχνουν ότι δεν υπάρχει σοβαρότητα, για να υπάρξει απλούστευση και σταθερότητα.

Έρχομαι τώρα σε μερικά ειδικά θέματα, επιγραμματικά. Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής. Πρώτον, σοβαρά τώρα, πιστεύετε ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής λύνεται με ένα κυβερνητικό συλλογικό όργανο τεσσάρων Υπουργών που θα εγκρίνει το πρόγραμμα αυτό, και με μία δεκαπενταμελή εκτελεστική διϋπουργική επιτροπή που θα παρακολουθεί την επίτευξη των στόχων του; Αλλά και να το πιστεύετε, σας ρωτώ. Θα είναι έτοιμο αυτό το πρόγραμμα μέχρι 31 Μαρτίου, όπως ορίζει ο νόμος; Εάν δεν είναι έτοιμο, τότε πάμε για την πρώτη καραμπινάτη παραβίαση του νόμου. Κατά τη γνώμη μου, τη φοροδιαφυγή τη γεννούν οι άδικοι και μη ανταποδοτικοί φόροι.

Δεύτερο παράδειγμα, ο φορολογικός εισαγγελέας. Πολλά από τα οικονομικά εγκλήματα, με τα οποία θα ασχοληθεί ο εισαγγελέας αυτός άπτονται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Κάναμε και χθες συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και είδαμε και εκεί μία σύγχυση με τις αρμοδιότητες των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μήπως, λοιπόν, αυτός ο εισαγγελέας με το ρόλο που θα παίξει θα δημιουργήσει κι εδώ σύγχυση αρμοδιοτήτων; Και επιπλέον, πώς είναι δυνατόν ένας φορολογικός εισαγγελέας να συντονίζει δύο χιλιάδες υπαλλήλους;

Τρίτον, οι ελεγκτές βεβαίωσης και αναγκαστικής ύπαρξης των εσόδων. Το πόσοι και πού θα υπηρετήσουν, θα το πληροφορηθούμε με μία κοινή υπουργική απόφαση. Γιατί, όμως, στο νόμο δεν αναφέρετε τις αρμοδιότητες που θα έχουν; Και κάτι ακόμα. Οι ελεγκτές αυτοί θα λαμβάνουν και ένα επίδομα. Πείτε μου τώρα, αν θεωρείστε συνεπείς με τη δική σας πολιτική, περί κατάργησης επιδομάτων. Αντιλαμβάνομαι ότι οι ελεγκτές αυτοί θα ασκήσουν μία δραστηριότητα ενδεχομένως πιο ειδική σε σχέση με άλλους υπαλλήλους. Μα, ίδια και ίσως περισσότερο ειδική και πιο ανταποδοτική δραστηριότητα ασκούν και οι υπάλληλοι των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης του ΕΣΠΑ, όπου και εκεί κόβονται τα επιδόματα. Προσοχή όμως, οι υπάλληλοι αυτοί φέρνουν και κοινοτικά λεφτά στη χωρά.

Τέταρτο παράδειγμα, ο συμψηφισμός. Επιτέλους, έστω και αργά υιοθετήσατε την πρότασή μας. Είναι θετικό και μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, αρκεί να γίνει με ρευστό και πριν αυτές εκπνεύσουν. Γιατί οι επιχειρήσεις σήμερα πεθαίνουν κάθε μέρα.

Πέμπτο. Κύριε Υπουργέ, το θέμα της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων με bar code, γραμμωτό κωδικό δηλαδή. Σε σχετική Ερώτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αρμόδιος επίτροπος απάντησε τα εξής: Πρώτον, ότι δεν το έχει ξαναδεί σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό, δηλαδή να συγκεντρώνετε δεδομένα από την αγορά προϊόντων και δεύτερον, υπονόησε παραβίαση της Οδηγίας 95/46 σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα. Δηλαδή καθιερώσατε μία ευρωπαϊκή πρωτοτυπία! Ναι, συμφωνώ. Αλλά εκεί που δεν πρέπει.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου. Εδώ θέλω να πω ότι μεταβιβάζετε και μία σειρά από δραστηριότητες, για μία έκταση, το εμβαδόν της οποίας, θα το μάθουμε αργότερα, όταν θα βγουν τα τοπογραφικά. Τώρα το πόσο fast track είναι αυτό, φαίνεται από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εταιρεία: Σύσταση, δημοσίευση καταστατικού, υπουργικές αποφάσεις εσωτερικού κανονισμού, προσλήψεις προσωπικού κτλ Δηλαδή, έχει ο Θεός για το πότε θα λειτουργήσει η εταιρεία.

Έρχομαι, τώρα, κύριε Υπουργέ, σε ένα θέμα –και σας παρακαλώ να με ακούσετε- που αφορά στη Χίο. Το έχουμε συζητήσει. Πρόκειται για τον Κάμπο της Χίου, μία εύφορη περιοχή, με ιδανικό μικροκλίμα, οργανωμένη γύρω από τον αγροτικό τρόπο ζωής, που συνδυάζει άριστα κατοικία και καλλιέργεια στον ίδιο χώρο.

Τα χαρακτηριστικά της περιοχής αυτής σχηματίστηκαν την εποχή του Βυζαντίου, και διαμορφώθηκαν επί Γενουατών. Η  περιοχή αυτή, καταστράφηκε για πρώτη φορά, το 1822 από τους Τούρκους και μια δεύτερη, το 1881, από σεισμό. Αν και ορθοπόδησε, δεν ανέκαμψε ποτέ. Όμως, δεν έχασε την ταυτότητά της.

Σε αναγνώριση της ιστορίας και της μοναδικότητας αυτού του τόπου το 1990 και 1991 εκδόθηκαν διατάγματα που τον προστατεύουν από την αστικοποίηση. Και σωστά, πολύ σωστά έπραξε τότε η κυβέρνηση. Πρόκειται για διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τον Κάμπο, ως ιστορικό τόπο και  παραδοσιακό οικισμό με αυστηρούς όρους δόμησης και όρια κατάτμησης πρωτοφανή για τα οικιστικά δεδομένα της χώρας. Αυτή η γη, κύριε Υπουργέ και το ξέρετε πολύ καλά –σας έχω μιλήσει γι’ αυτό- φορολογείται ως οικοπεδική και δεν απαλλάσσεται από το φόρο κατοχής, όπως συμβαίνει σε όλες τις εκτός σχεδίου οικισμού περιοχές, ανεξάρτητα αν έχουν αυτή τη χρήση, και που βέβαια έχουν πολύ πιο ευνοϊκούς όρους δόμησης.

Οι  κάτοικοι, κύριε Υπουργέ, σε αυτή την περιοχή βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο. Πρώτον, από την περιορισμένη αποδοτικότητα των καλλιεργειών. Τα παλιά πηγάδια στερεύουν, το νερό των γεωτρήσεων έχει μειωθεί. Δεύτερον, από την αδυναμία να εκμεταλλευτούν διαφορετικά τη γη αυτή και σας είπα για ποιους λόγους. Τρίτον, από το μεγάλο κόστος συντήρησης διατηρητέων.  Και τέταρτον, από την εξοντωτική φορολογία.

Κύριε Υπουργέ, για τα τρία πρώτα, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε. Για το τέταρτο, όμως, μπορείτε να κάνετε πολλά.

Κατέθεσα μία τροπολογία που την υπογράφουν 54 συνάδελφοι από τέσσερα κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΠΑ.ΣΟ.Κ., από τη Δημοκρατική Αριστερά, ΛΑ.Ο.Σ. και έχω και τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και του ΣΥΡΙΖΑ. Σας παρακαλώ θερμά να τη δείτε προσεκτικά και να δικαιώσετε την επιλογή αυτών των ανθρώπων να παραμένουν σε αυτή τη γη.

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιάννης Μακριδάκης: «Donʼt visit Chios» και ανταπαντήσεις
Επόμενο άρθροΒιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ: χαρίστε βιβλία στο δανειστικό τμήμα