Προβληματισμό δημιουργεί η είδηση ότι αυτή την εβδομάδα αναμένονται στο νησί εκπρόσωποι εταιρείας που ενδιαφέρεται για την τοποθέτηση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών. Μάλιστα ο αριθμός αυτός φαίνεται να φτάνει τις 150 ανεμογεννήτριες, μειωμένες από παλαιότερη προσπάθεια για αδειοδότηση που έφτανε σε σύνολο ανεμογεννητριών τις 187 δυναμικότητας 2MW η μία δηλαδή 374 MW σύνολο.
Η επαναφορά του θέματος του πάρκου των ανεμογεννητριών στο οροπέδιο του Αίπους που δεν θα παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια μόνο για τοπική χρήση, αλλά μέσω καλωδίων θα συνδεόταν με την ηπειρωτική Ελλάδα αναμενόταν από τον περασμένο Νοέμβριο όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο των γρήγορων επενδυτικών προγραμμάτων (fast track).
Βεβαίως σημειώνουν άτομα που ανήκουν στο χώρο της οικολογίας είμαστε υπέρ των ανεμογεννητριών. Όμως αυτό που ενοχλεί είναι ότι οι επενδύσεις που έχουν στόχο τους το κέρδος είναι πάντα δυσανάλογες με τις αντοχές του τόπου στον οποίο γίνονται.
Εν τω μεταξύ ήδη στην Αθήνα είναι υπό σύσταση “Δίκτυο ενάντια στην εγκατάσταση μεγάλων αιολικών (πάρκων) εργοστασίων”.
Σε ότι αφορά την περιοχή μας, το Δίκτυο αυτό αναμένεται να έχει περιφερειακό χαρακτήρα αφού η άδεια της εταιρείας είναι ενιαία για τα νησιά Λέσβο- Σάμο- Χίο.
Σύμφωνα με τους κατακριτές μιας τέτοιας μεγάλης επένδυσης:
– πρώτα από όλα οι ανεμογεννήτριες θα είναι πολλές και τεράστιες.
– θα δημιουργηθούν τεράστιοι δρόμοι για τη μεταφορά τους καταστρέφοντας και το τοπίο και την βιοποικιλότητα, και ίσως τμήματα από δασικές εκτάσεις ή ακόμα και
χώρους με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
– Τα μπετά που θα χρησιμοποιηθούν για τις βάσεις τους θα μοιάζουν με μικρά σπίτια, εκτός έτσι ότι θα μείνουν μετά πίσω σαν απόβλητα,
– Αισθητικά προσβάλλουν το τοπίο με επιπτώσεις στον τουρισμό.
– Το ρεύμα υψηλής τάσης που θα παράγουν είναι πολύ βλαβερό για την υγεία μας αλλά και την υγεία κάθε ζωντανού οργανισμού που θα είναι κοντά.
– Σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία μια τέτοιας κλίμακας επένδυση αλλάζει το μικροκλίμα της περιοχής και τα ηλεκτρομαγνητικά που θα δημιουργούνται θα τα επηρεάζουν και τα μεταναστευτικά πουλιά που χρησιμοποιούν σαν πέρασμα το νησί.
– οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι πολύ λίγες και προσωρινές.
– Παράλληλα το ρεύμα που θα παράγεται θα ανήκει στην εταιρεία που βεβαίως θα παίρνει τα κέρδη εκτός νησιού.