Αρχική Νέα Τοπικά Φιλοζωϊκός: Πρόταση στο Δήμο Χίου για τα αδέσποτα

Φιλοζωϊκός: Πρόταση στο Δήμο Χίου για τα αδέσποτα

14

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

 

Η διαχείριση των εγκαταλειμμένων σκύλων είναι ευθύνη των Δήμων (Ν.3170/2003 άρθρο 7.1) συνεπώς πρέπει να διατεθούν τα προβλεπόμενα κονδύλια για αυτό το σκοπό. Ο Φιλοζωικός Σύλλογος με πείρα 15 χρόνων στη διαχείριση του προβλήματος προτείνει:

 

  • Να δοθεί στο κοινό ένα τηλέφωνο του Δήμου όπου θα απευθύνεται ο κόσμος για τα διάφορα περιστατικά. Ο Δήμος θα ενημερώνει το Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου. Ταυτόχρονα θα λειτουργεί τηλέφωνο του Συλλόγου για επείγοντα περιστατικά σε ώρες που δεν λειτουργεί το τηλέφωνο του Δήμου.
  • Τα ζώα είτε οδηγηθούν σε καταφύγιο, είτε επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις, να εμβολιάζονται, να αποπαρασιτώνονται και να στειρώνονται ή να ευθανατώνονται εφόσον πάσχουν από ανίατη ασθένεια, σοβαρή αναπηρία ή παρουσιάζουν αδικαιολόγητη επιθετικότητα (Ν.3170/2003 άρθρο 7.4). Ο Δήμος Χίου δεν προέβλεψε ποτέ, τις ελάχιστες φορές που ασχολήθηκε με τη διαχείριση σκύλων, αυτά τα έξοδα.
  • Ο Φιλοζωικός Σύλλογος θα αναλαμβάνει την φροντίδα, τη μεταγωγή των ζώων προς και από τον κτηνίατρο, με την προϋπόθεση ο Δήμος Χίου να εξοφλεί τους συμβεβλημένους κτηνιάτρους.
  • Επιπροσθέτως απαιτείται η εξειδίκευση δημοτικού υπάλληλου (Ν.3170/2003 άρθρο 7.1)  ώστε στο μέλλον να αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δήμος τη διαχείριση των εγκαταλειμμένων σκύλων, με επικουρική βοήθεια του Φ.Σ.Χ.
  • Διαφωνούμε με την δημιουργία ιδιωτικού κυνοκομείου διότι δεν προϋποθέτει μακροβιότητα του έργου. Ομοίως, δεν πρέπει να δημιουργηθεί κυνοκομείο το οποίο δεν θα πληροί όλες τις διατάξεις της σχετικής Υπουργικής Απόφασης 280//2003 για την ευζωία των σκύλων. Απαραίτητη για τη λειτουργία του κυνοκομείου είναι η συνεργασία με κτηνίατρο για τις στειρώσεις και την πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

 

   Τέλος, ας αναφερθεί πως το καινούργιο νομοσχέδιο που προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Δήμοι θα υποχρεωθούν να κάνουν δημοτικά καταφύγια, τα οποία θα διαθέτουν ιατρείο και χώρο φιλοξενίας μικρού αριθμού ζώων. Στα καταφύγια θα φιλοξενούνται μόνο τα ζώα που δεν μπορούν να ζήσουν στο δρόμο. Προβλέπονται κυρώσεις για τους Δήμους που αδυνατούν να επιλύσουν το πρόβλημα όπως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνεμογεννήτριες: απόψεις- αντιθέσεις
Επόμενο άρθροΠρωτοβουλία Πολιτών- ενημέρωση για τη σύσκεψη για το πρόγραμμα επένδυσης ανεμογεννητριών