Αρχική Νέα Τοπικά Χαιρετισμός για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, από την Αντιπεριφερειάρχη Λ. Λύκου

Χαιρετισμός για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, από την Αντιπεριφερειάρχη Λ. Λύκου

4

Πάνε χιλιάδες χρόνια από τότε που οι αρχαίοι Έλληνες με τα κατ’ αγρούς Διονύσια, τα Φαλλαγώγια, μέσα από μία σειρά τελετουργικών αναπαραστάσεων, δημιούργησαν την πρώτη μορφή Θεάτρου, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα την «Τέχνη της υποκριτικής».

      Μια τέχνη επικοινωνίας, ανθρώπινης επαφής, ψυχαγωγίας, έκφρασης φιλοσοφικών, θρησκευτικών, πολιτικών και κοινωνικών ιδεών, προβληματισμών, επικρίσεων, αναζητήσεων, οραμάτων, συναισθημάτων και δημιουργίας.

Ένας χώρος μέσα από τον οποίο ξετυλίγονται και δημιουργούνται ολόκληροι πολιτισμοί.

      Ένα πολύτιμο αγαθό που μας χαρίζει ψυχική λύτρωση, εσωτερική γαλήνη, φυγή από την καθημερινότητα, επαφή με τη φύση, αυτογνωσία, έμπνευση, καλλιέργεια ευγενικών φιλοδοξιών και υψηλών συναισθημάτων.

      Ένας τρόπος που ηθικοποιεί, μας διδάσκει και γεφυρώνει το χάσμα γενεών.

Ένα μέσο «δέκτη» και «πομπό» της κάθε εποχής, τάσεων και ρευμάτων.

      Με μια θαυμαστή εξελικτική πορεία που ακολούθησε τα αχνάρια της θρησκείας, της αναψυχής, της λαϊκής έκφρασης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, των μυστηριακών κύκλων, της πνευματικής αναζήτησης, της σύγκρουσης του καλού και του κακού, του ρομαντισμού και του ρεαλισμού, της ηθογραφίας και της μαγείας της σκηνής, έφθασε να αποτελεί στις μέρες μας βασικό παράγοντα περάσματος από το «εγώ» στο «εσύ» και το «εμείς».

      Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που από το 1962 το Θέατρο έχει τη δική του Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού, την 27η Μαρτίου.

      Μια Ημέρα που μας δίνει την ευκαιρία να συναισθανθούμε περισσότερο την ευθύνη να συνεχίσουμε ο καθένας με τον τρόπο του και από το χώρο που κινείται και δραστηριοποιείται για να κρατήσουμε δυνατή και ολοζώντανη σε πείσμα κάθε κρίσης, οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής τη δύναμη αυτής της πανάρχαιας τέχνης που μας κάνει καθημερινά να χαμογελάμε, να κλαίμε, να σκεφτόμαστε, να εκφραζόμαστε και να γινόμαστε περισσότερο «άνθρωποι».

 

 

 

                                                                               ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΛΥΚΟΥ
Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου