Αρχική Απόψεις Aρθρα Σιδερής Χαλλιορής: τόπο στα νιάτα!

Σιδερής Χαλλιορής: τόπο στα νιάτα!

15

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ

 Παρακολούθησα την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής από τα μεγάφωνα ακούγονταν συμφωνική μουσική και συγκεκριμένα έργα ,του σπουδαίου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα . Η μουσική μπορεί να συνεπάρει τον ακροατή και να τον οδηγήσει χρόνια πίσω , χιλιόμετρα μακριά, αλλά τουλάχιστον εγώ και αρκετοί άλλοι, προς στιγμή και μέχρι να αρχίσει η παρέλαση, χωρίς να το θέλουμε, μεταφερθήκαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η σε αντίστοιχο μέγαρο, Δυτικοευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Κι όμως ,πόσο απλό θα ήταν να μεταφερθούμε στο μαρτυρικό Μεσσολόγγι με τους Ελεύθερους Πολιορκημένους (Ποίηση Διονυσίου Σολωμού-Μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου), η με τη Ρωμιοσύνη (Ποίηση Γιάννη Ρίτσου-Μουσική Μίκη Θεοδωράκη).

Γιατί όχι στην Τριπολιτσά , στην Αλαμάνα ,στα Δερβενάκια με τα υπέροχα Δημοτικά μας τραγούδια ( Σαράντα παλικάρια από τη Λειβαδιά…Ο Ήλιος εβασίλεψε κ.α.)

Γιατί όχι στη Χίο της καταστροφής του 1822 με το -Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί- με τη φωνή του αλησμόνητου Νίκου Ξυλούρη, η γιατί να μην ακολουθούσαμε το Ρήγα Φεραίο στις περιοδείες του, σιγοτραγουδώντας το Θούρειο (Νίκος Ξυλούρης).

Ατυχής η επιλογή μουσικής επένδυσης, αλλά και τα συνθήματα χωρίς δύναμη και παλμό …Πιστεύω, ότι πρέπει να ανατεθεί η ευθύνη της συγγραφής και εκφώνησης συνθημάτων κατά τις εθνικές επετείους, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να εμπιστευθούμε τη νεολαία μας, που τόσο ελπίζουμε σ’ αυτήν για ένα καλύτερο μέλλον, ένα καλύτερο αύριο.Αν δώσουμε βήμα και λόγο στα νιάτα. θα μεταλάβουμε απ’ τη γνώση, την ορμή, την αισιοδοξία , την τόλμη και γιατί όχι απ’ την οργή τους και θα νοιώσουμε ότι κάτι αλλάζει, κάτι νέο γεννιέται ….Είχα την τύχη, να παρακολουθήσω αρκετές μαθητικές εκδηλώσεις και σας βεβαιώ ότι το αισθητικό και παιδευτικό αποτέλεσμα πάντα με ενθουσίαζε.

Τόπο στα νιάτα λοιπόν … Τόπο στα νιάτα…

 

 

                   Σιδερής  Χαλλιορής

 

                    Δημοτικός Σύμβουλος (ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση ΚΟΒ Εκπαιδευτικών ΚΚΕ: για καταργήσεις- συγχωνεύσεις σχολείων
Επόμενο άρθροΠροβολή Ντοκιμαντέρ 13ου Φεστιβάλ στη Χίο, 30 & 31 Μάρτη 2011 .