Αρχική Απόψεις Aρθρα Σιδερής Χαλλιορής: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ – Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ …..ΠΟΤΕ...

Σιδερής Χαλλιορής: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ – Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ …..ΠΟΤΕ ;

18

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ – Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ …..ΠΟΤΕ ;

 

Το περασμένο Σάββατο,η Ανθρωπότητα φώναξε δυνατά ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ

Μη θυσιάζεται τη ζωή ,την ελπίδα , το σπόρο ,το λουλούδι ,την αρμονία της φύσης στο βωμό του υπερκέρδους των λίγων…

Φώναξαν όλοι, στη σκιά ενός ακόμα μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος, αυτή τη φορά στην Ιαπωνία, τη χώρα που πρώτη βίωσε τον εφιάλτη του πυρηνικού ολέθρου, που τον απέδωσε θαυμάσια, ο Χιώτης ποιητής  Φώτης Αγγουλές, στο περίφημο ποίημά του ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

Ε, Τσάρλυ, τραβήξου από τον ήλιο.
Σήμερα, έπεσε η Ατομική…
Σήμερα, στα λιμάνια,
οι σωματέμποροι και οι πορτοφολάδες
μπορούν να περηφανεύονται
που δεν έγιναν Εφευρέτες…
Σήμερα
θα μπορούσε να λέει στην προσευχή της,
μια πόρνη:
“Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ,
που δεν γέννησα…

Στα δικά μας, πέρα απ΄ τις φιέστες και τα ευχολόγια δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης , έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής στην πολυετή θητεία του στην αυτοδιοίκηση (φωταγώγηση Αίπους-φωταγώγηση Κάστρου Αρμολίων, μπαζώματα ρεμάτων, τσιμέντα και δρόμοι παντού με μόνο σκοπό την πολιτική του παντοκρατορία …κι ας πνιγόμαστε κι ας καταστρέφονται περιουσίες και υποδομές, θα … πάρουμε αποζημιώσεις κι ας χάνονται άνθρωποι… τι θα πάρουμε … )

Πρόσφατο, και φοβούμαι, όχι τελευταίο κατόρθωμά του, η μη συμμετοχή της Χίου στο Ευρωπαϊκό «Σύμφωνο των Νησιών», που υπέγραψαν νησιωτικοί δήμοι της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Ερμούπολη της Σύρου. Το «Σύμφωνο των Νησιών» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αειφόρου Ανάπτυξης 2010 (22-26 Μαρτίου 2010). Στην πρώτη φάση του έργου συμμετέχουν 12 ομάδες ευρωπαϊκών νησιών, που συνολικά αντιπροσωπεύουν πάνω από 50 νησιά.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο γνωστός μας Παναγιώτης Ρήγας και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής  Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης, 15 νησιωτικοί δήμοι υπέγραψαν το Σύμφωνο. Πρόκειται για τους δήμους: Άνδρου, Αμοργού, Αίγινας, Σύρου, Μυκόνου, Νάξου, Κιμώλου, Σίκινου, Σίφνου, Λέσβου, Θήρας, Ίου, Λήμνου, Σκύρου και Μήλου, ενώ κατ’ αρχήν αποδέχτηκαν το Σύμφωνο και οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου.

Η κ. Λύκου παραβρέθηκε εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 Η εισαγωγή αειφορικών συστημάτων ενέργειας και μεταφορών στις κοινότητες των νησιών θα εξυπηρετήσει τρεις βασικούς στόχους.

Συγκεκριμένα, θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων αειφόρου ενέργειας, για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 20% και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 20%, μέχρι το 2020 (στόχος 20-20-20).

Θα προστατεύσει τα οικοσυστήματα των νησιών, αυξάνοντας την ενεργειακή και υδατική τους ανεξαρτησία και θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα αναστρέψει τη μείωση του τοπικού πληθυσμού.

Το Σύμφωνο των Νησιών είναι ένα δεσμευτικό κείμενο, με το οποίο οι νησιωτικές τοπικές αρχές αναλαμβάνουν την πολιτική δέσμευση να πραγματοποιήσουν τους στόχους του έργου.

 «Δεν θα προτείνουμε απλώς μελέτες, που θα μπαίνουν και θα παραμένουν στο συρτάρι κάποιου συμβούλου. Θα προτείνουμε συγκεκριμένα έργα αειφορίας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή τους», τόνισε ο εισηγητής Πάνος Κορογιαννάκης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το 1 εκατ. ευρώ από τους 12 εταίρους του έργου από: Σκωτία, Αζόρες, Βαλεαρίδες νήσους, Κύπρο, νησιά του Αιγαίου, Κρήτη, Σουηδία, Κανάριους νήσους, Μάλτα, Σαρδηνία, Δανία και Μαδέρα.

Στις 12 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, συνάντηση εκπροσώπων των νησιών και των νησιωτικών περιοχών που έχουν κατ’ αρχήν αποδεχθεί το Σύμφωνο, με τους κοινοτικούς επιτελείς.

 Η Χίος με ευθύνη του Πολύδωρου Λαμπρινούδη θα λείπει…και το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτά όλα γίνονται, χωρίς να το γνωρίζει κανείς…Ο Δήμαρχος ρωτήθηκε, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο από τον γράφοντα για το θέμα και είπε ότι η Χίος δεν συμμετείχε, γιατί ποτέ δεν προσεκλήθη, κάτι που είναι ψευδές, γιατί γνωρίζουμε την ύπαρξη επιστολής που φέρει την υπογραφή του, με ημερομηνία 1-3-20011 στην οποία αναφέρει, ότι η Χίος δεν θα συμμετέχει  στο συνέδριο για το Σύμφωνο των Νησιών !

Πως είναι δυνατόν να μην προσεκλήθη και να στέλνει επιστολή απόρριψης της πρόσκλησης; Γιατί κλείνει μια πόρτα προβολής και ανάπτυξης για τη Χίο; Και πολύ περισσότερο, γιατί ψεύδεται μπροστά  στο Δημοτικό Συμβούλιο; Ούτως ή άλλως αυτό είναι το μόνο όργανο που δικαιούται να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι του Δήμου.

Η Χίος πρέπει να αναζητήσει τις προοπτικές ανάπτυξής της, με το  ένα μάτι στην Ευρώπη – και τα όποια προγράμματα μπορεί να ενεργοποιήσει και να εκμεταλλευθεί (είμαστε τυχεροί που έχουμε κοντά μας κάποιον, που γνωρίζει τόσο καλά τα θέματα της Ε.Ε. τον Κωστή  Μουσουρούλη) – και το άλλο μάτι ,στην ανατολή στην γείτονα Τουρκία, που αναπτύσσετε με γοργούς ρυθμούς. Ιδιαίτερα δε στους πολίτες των ιστορικών πόλεων της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, που μπορούμε ευκολότερα να προσεγγίσουμε, λόγω κοινών καταβολών (επί χρόνια παρουσία Ελλήνων και Χιωτών στις δύο μεγαλουπόλεις) αλλά και λόγω γεωγραφικής εγγύτητας… ( ένας κάτοικος της Κωνσταντινούπολης χρειάζεται μόλις τρείς ώρες και λιγότερα από ογδόντα ευρώ, για να φτάσει στη Χίο…).

Δράσεις όπως αυτή του Συμφώνου των Νησιών, προβάλλουν τη Χίο σαν πράσινο νησί και ενδυναμώνουν το τουριστικό ρεύμα, τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, ευαισθητοποιούνται για περιβαλλοντικά θέματα.

Μια ματιά, στον πίνακα των νησιών που συμμετέχουν, θα σας πείσει, καθώς τα περισσότερα, είναι κορυφαίοι ή ανερχόμενοι τουριστικοί προορισμοί.

Το νησί μας, έχει τόσες φυσικές ομορφιές, παραδοσιακούς οικισμούς, καστροχώρια σπάνια χλωρίδα και πανίδα, μαστίχα, Όμηρο ,Μοναστήρια ,Τζαμί, Οθωμανικά Λουτρά, Κάμπο, Ενάλιο Κάστρο, φαράγγια, περιπατητικές διαδρομές, απάτητες κορφές, απροσπέλαστες – παρθένες παραλίες. Μπορεί να γίνει από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς, αν όλα αυτά, τα προστατεύσουμε και τα αναδείξουμε.

Σ΄ αυτό το σκοπό, σ’ αυτό τον αγώνα, ο Δήμος Χίου, πρέπει να είναι μπροστάρης και όχι ουραγός, ή εμπόδιο.

Η ΧΙΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ας είναι η Χίος που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας…

 

 

Σιδερής Χαλλιορής

                                                                                                                                                                                      Δημοτικός Σύμβουλος ( ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ)