Αρχική Νέα Τοπικά Δίκη για υπόθεση Αγγελικής: 16η ημέρα- το δικαίωμα της πληροφόρησης από τον...

Δίκη για υπόθεση Αγγελικής: 16η ημέρα- το δικαίωμα της πληροφόρησης από τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΠΗΝ και η κατάθεση από το νοσηλευτή βάρδιας στη Χειρουργική

21

Το συνταγματικό δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση σε σχέση με την ιδιωτικότητα του χώρου της ΔΕΗ μπήκε στο μικροσκόπιο της διαδικασίας στη δίκη για την υπόθεση της Αγγελικής Χατζηδημητρίου.

Η παρουσία του προέδρου της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) Απόστολου Βουλδή στο βήμα του μάρτυρα έδωσε την ευκαιρία να αρχίσει να αποκαλύπτεται η υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου φύλακα Γ. Παβίτσου αφού όλες σχεδόν οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρώτος από τους συνηγόρους υπεράσπισης κατέτειναν σε αυτό ακριβώς.

Στο κατά πόσο δηλαδή η Αγγελική είχε ή όχι το δικαίωμα και την υποχρέωση να εισέλθει στο χώρο όπου εξελίσσονταν τα περιστατικά ώστε να τα καταγράψει με τη κάμερα προκειμένου να ασκήσει το δημοσιογραφικό λειτούργημα όπως άλλωστε περιγράφεται και στο σύνταγμα.

«Ο ιδιωτικός φύλακας δεν είχε κανένα δικαίωμα να ακουμπήσει την δημοσιογράφο , πόσο μάλλον να της επιτεθεί άνανδρα και βάρβαρα» τόνισε ο κ. Βουλδής , σημειώνοντας ότι κανείς φύλακας δεν μπορεί να επιτίθεται εναντίον πολιτών.

«Πόσο μάλλον εναντίον μιας γυναίκας  που άλλωστε είναι φορτωμένη με τσάντες, κάμερα και ότι άλλο» είπε. Ο ίδιος τόνισε αρκετές φορές την δυνατότητα και την υποχρέωση του κατηγορούμενου να συνδράμει το έργο της δημοσιογράφου οδηγώντας την σε σημείο που δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα σε κανέναν και κοντά στους Πυροσβέστες από την ώρα που αυτοί βρίσκονταν στο χώρο.

Αναφορές που δημιούργησαν ένταση στους κόλπους της υπεράσπισης του κατηγορούμενου, οδηγώντας μάλιστα  την πρόεδρο στην εσπευσμένη διακοπή της διαδικασίας προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

 Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια σειρά δεδικασμένων  σε ανώτατο βαθμό, όπου ακόμα και το ευρωπαϊκό δικαστήριο κρίνει ότι υπό προϋποθέσεις το συνταγματικό δικαίωμα της πληροφόρησης του κοινού υπερισχύει άλλων όταν αυτά  «συγκρούονται» κατά τη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Νωρίτερα ο κ. Βουλδής είχε περιγράψει τηλεφώνημα της Αγγελικής στο οποίο η δημοσιογράφος εξιστορούσε τα γεγονότα και την εναντίον της επίθεση, ζητώντας την συμπαραστάτη της Ένωσης  Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων.

Τηλεφώνημα  στο οποίο η Αγγελική ανέφερε και τα περί τραβήγματος των ιμάντων στο ύψος του αυχένα αλλά και τους πόνους που της επέφερε αυτή η ενέργεια.

Στα αξιοσημείωτα της διαδικασίας και η κατάθεση απόφασης του Πρωτοδικείου   Πειραιώς που αφορούσε δικαίωση του Γ. Παβίτσου σε δικαστική διαμάχη με την εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας για λογαριασμό της οποίας ενεργούσε.

Η εταιρεία πέντε μήνες μετά το περιστατικό της επίθεσης, προχώρησε στην απόλυση του κατηγορούμενου,  με συνέπεια η υπόθεση να οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες και τον νυν κατηγορούμενο να ζητάει την επαναπρόσληψη του την οποία και τελικά πέτυχε. Ανάμεσα στο σκεπτικό της απόφασης,  το δικαστήριο προέβαλε και την πρακτική της «άσκησης μυϊκής δύναμης»  εκ μέρους του ως αποδεκτή.

Αντικρούοντας η πλευρά της πολιτικής αγωγής παρατήρησε ότι τη χρονική διαφορά  μεταξύ της απόλυσης του και του περιστατικού που τώρα εκδικάζεται  αλλά και το γεγονός ότι δεν είχε παρέμβει και δεν είχε ενημερωθεί για τη δίκη το θύμα της επίθεσης.

 

Κατά αντιπαράσταση εξέταση

Στη συνέχεια κατέθεσε ο τότε νοσηλευτής  της χειρουργικής κλινικής Μιχάλης Μάκκος που είχε απογευματινή βάρδια (15.00-23.00) την 8η Απριλίου 2006.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της παράδοσης- παραλαβής από την απερχόμενη βάρδια νοσηλευτών, ενημερώθηκαν για το περιστατικό που είχε εισαχθεί με την ένδειξη Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση (ΚΕΚ) με αναφερόμενο ξυλοδαρμό και με τις οδηγίες για 3ώρη καταγραφή πίεσης και θερμοκρασίας.

Τόνισε ότι η Αγγελική είχε πάντα στο πλευρό της συνοδό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κύρια «ήταν γυναίκα που τη θυμάται από την τηλεόραση».

Όταν πήγε να πάρει την καθορισμένη ώρα την πίεση, της φώναξε Αγγελική αλλά δεν είδε την ασθενή να του απαντά κάτι και με τη βοήθεια της συνοδού έβαλε θερμόμετρο και εν συνεχεία κρατώντας το αριστερό χέρι, που παρουσίαζε μια υπερκινητικότητα, πήρε την πίεση.

«Μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι σοκαρισμένη και κινιόταν λίγο», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Μετά από πρόταση της εισαγγελέως κλήθηκε σε αντιπαράσταση εξέταση η αδερφή της Αγγελικής, Ζένα Χατζηδημητρίου, που είχε αναφέρει ότι επειδή το θερμόμετρο έδειξε 34,8 ο νοσηλευτής πήγε και έφερε δεύτερο θερμόμετρο.

Ο κ. Μάκκος το αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας ότι πως είναι δυνατόν να μην το θυμάται και αναφέροντας πρακτική που έχουν ως νοσηλευτές, που λιγάκι θυμίζει… ελληνική ταινία! Όταν δηλαδή δουν ότι το θερμόμετρο είναι κάτω της φυσιολογικής θερμοκρασίας (που ως τέτοια όρισε το 36) το τρίβουν με τα χέρια τους για να δουν αν δουλεύει! Ισχυρίστηκε δε ότι μόνοι τους αν είναι κάτω του κανονικού, θερμομετρούν και 2η φορά για να επιβεβαιώσουν. Επίσης ένα άλλο επιχείρημα ήταν ότι τα θερμόμετρα υδραργύρου ξεκινούν από 35, πως λοιπόν θα έλεγε 34,8, χώρια που δεν συνηθίζουν να το «ρίχνουν» τόσο πολύ!

 

Δεν είδε ειδικό

Αν όμως για τη χαμηλή θερμοκρασία υπήρχε διαφορετική άποψη, ο κ. Μάκκος θυμόταν πολύ καλά ότι από τις 3.30 μ.μ. έως τις 7.00 μ.μ. περίπου δεν είδε τον εφημερεύοντα κ. Ρουμελιώτη και ΚΑΘΟΛΟΥ το συνάδελφό του 2ο ειδικό γιατρό που επίσης είχε κανονική εφημερία. Γεγονός που έφερε διευκρινιστικές ερωτήσεις της Εισαγγελέως.

Μόνο κατά τις 5.00 μ.μ. ο ειδικευόμενος χειρουργός κ. Βλαττάκης, που δήλωσε ο νοσοκόμος ότι συνέχεια ήταν στο νοσοκομείο μεταξύ Χειρουργικής κλινικής και ΤΕΠ, του ζήτησε να πάρει πίεση χωρίς όμως να έχει κάποια διαφορά.

Ο νοσηλευτής δήλωσε ότι οι συνοδοί της Αγγελικής ποτέ δεν τους ζήτησαν κάτι επιπλέον και πολύ περισσότερο δεν παραπονέθηκαν. Άρα φαίνεται ότι κατά τον ίδιο δεν ζητήθηκε καν το ειδικό χάρτινο λεκανάκι για τους εμετούς κλπ από τους συνοδούς.

Ο κ. Μάκκος σημείωσε επίσης ότι βοήθησε για να πάει ασθενής για ακτινογραφία, και μετά τις 8.30 μ.μ. βοήθησε στο να ξανάερθει στο δωμάτιο. Λίγο μετά τις 9.00 δήλωσε ότι του είπε ο νευρολόγος κ. Γιαννούλος και έκανε αντιπηκτική ένεση στην Αγγελική.

 

Σε 30-40 άτομα (!) ανέβασε εξάλλου τον αριθμό των φίλων και συγγενών που βρίσκονταν στο διάδρομο της Χειρουργικής περιμένοντας να δουν τι θα γίνει με την Αγγελική.

Η εξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 4 Απριλίου στις 10.00 το πρωί.

 

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Περιφερειάρχη με Διοικητή 98 ΑΔΤΕ
Επόμενο άρθροΚέντρο Παιδιού και Εφήβου: Βία και Εκφοβισμός στο σχολείο. Η σημασία της πρόληψης