Αρχική Νέα Τοπικά Σιδερής Χαλλιορής: 750.000 Ευρώ για τα σχολεία Γονείς απαιτήστε τα

Σιδερής Χαλλιορής: 750.000 Ευρώ για τα σχολεία Γονείς απαιτήστε τα

19

Υπάρχουν 750.000 ευρώ – επιπλέον – για τα σχολεία!

Γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί, απαιτήστε τώρα…

 

Τι κάνουμε συνήθως στις 30 και 31 Δεκεμβρίου, αγαπητοί συνδημότες;

Οι περισσότεροι θα πείτε ψώνια, δώρα για παιδιά και βαφτιστήρια, ετοιμασίες στο σπίτι και απολαμβάνουμε τα κάλαντα….Ξέρετε τι κάνει τις ίδιες μέρες ένας Δήμαρχος; Έχει πολύ δουλειά, γιατί υπογράφει συμβάσεις ανάθεσης «έργων», σε «ημέτερους» εργολάβους. Όταν δείτε τον πίνακα των έργων που ανατέθηκαν – εκείνες τις μέρες του 2010 – θα καταλάβετε ποιοί ( 3-4 εργολάβοι, σε σύνολο 150)  μοιράζονται τα έργα …  Όταν διαβάσετε και τις υποτιθέμενες «μελέτες», θα αγανακτήσετε για τα πεταμένα λεφτά, τη σκοπιμότητα και τη λογική, που δεν υπάρχει…  Όσο για τη δυνατότητα ελέγχου και κοστολόγησης, ούτε λόγος  να γίνεται…

Όλα αυτά τα «έργα» πρόθυμα τα συμπεριέλαβε ο κ. Λαμπρινούδης στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Χίου – ως συνεχιζόμενα – μαζί με άλλα εβδομήντα  (70) «έργα φαντάσματα», που δεν έχουν ούτε μελέτη, ούτε σύμβαση. Με λίγα λόγια δεν υπάρχουν … αλλά θα πληρωθούν ως «πολυδώρα», εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με απευθείας ανάθεση!

Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ζήτησε  να διαγραφούν από το Τεχνικό Πρόγραμμα τα έργα φαντάσματα. Δυστυχώς οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας σήκωσαν το χέρι υπακούοντας στο νεύμα του «Πολυ-δασκάλου». Τα έργα φαντάσματα θα πληρωθούν (;) και τα παιδιά μας – τα σχολειά τους – θα στερηθούν 600.000 ευρώ!

Στο τεχνικό πρόγραμμα όμως υπάρχουν και τα νέα έργα, τα περισσότερα στο όριο της απευθείας ανάθεσης. Τυχαίο; Δε νομίζω…

Συγκεκριμένα, 134 νέα πολυδώρα – συνολικού προϋπολογισμού  1.246.000 ευρώ -είναι ο νέος μποναμάς με των απευθείας αναθέσεων. Τι θέση παίρνει ο Σύλλογος Εργοληπτών και το ΤΕΕ?

Ζητήσαμε αυτά τα νέα μικρά έργα, να ενοποιηθούν σε ομοειδή, μεγαλύτερα. Να γίνουν διαγωνισμοί για να ωφεληθεί ο Δήμος από τις εκπτώσεις που θα προσφέρουν οι εργολήπτες και -επιτέλους – να υπάρξει διαφάνεια, πληρέστερες μελέτες, αρτιότερα έργα και επίβλεψη. Χρειάστηκε ένα ακόμα νεύμα του Πολυ – δασκάλου… για την απόρριψη της πρότασής μας. Άλλες  150.000 ευρώ – τουλάχιστον -πετάχτηκαν για την ώρα, στο βωμό της ανέλιξης και της ψηφοθηρίας, ας γίνουν όλα στάχτη… Φτάνει να μπορεί ο Δήμαρχος να λέει: «πέρασε να σου δώσω καμιά ανάθεση, καμιά δουλίτσα…», «έλα να σε τακτοποιήσω, μωρέ». Εκλογές έρχονται πάλι…

Ένα είναι βέβαιο. Ο Δήμαρχος Χίου βλέπει κατά Σύνταγμα μεριά και δεν τον πολύ-ενδιαφέρει το μέλλον του καταχρεωμένου Δήμου που θα παραδώσει, όποτε αυτές γίνουν. Εκείνος θέλει τις ψήφους του ιδιαίτερου γραμματέα (βλέπε Πέτρος Ντομάτας), τις ψήφους των οικογενειών των ειδικών συμβούλων του ( 8 στον αριθμό…), τις ψήφους των οικογενειών όλων αυτών που τους αναθέτει έργα, τις ψήφους των οικογενειών των νέων που υπόσχεται να προσλάβει – για πέντε μήνες – σε έργα αυτεπιστασίας. Ξανά μνημόσυνο  (δημόσιες σχέσεις) με ξένα κόλυβα….

Αυτή η κατάντια πρέπει να τελειώσει, γιατί υπονομεύει και υποθηκεύει το μέλλον του τόπου, το μέλλον των παιδιών μας!

Και για να γίνει αυτό, πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί.  Η αρχή μπορεί να γίνει με  την παρουσία σας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 6-4-2011 στις 7 μ.μ, στην αίθουσα Μιχάλη Βουρνού, στη  Νομαρχία.

Γιατί … λεφτά υπάρχουν και πρέπει  να δοθούν στα παιδιά μας – στα σχολειά τους – και όχι για να εδραιωθεί το πολιτικό αύριο, η προβολή και οι δημόσιες σχέσεις, του Δήμαρχου – υποψήφιου βουλευτή.

Αν σας δουν εκεί οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ίσως – αυτή τη φορά – σηκώσουν το χέρι τους σωστά. Είναι κρίμα τόσα όνειρα, αγωνίες και θυσίες, να κρέμονται από τις «υποσχέσεις» μιας ολιγόμηνης σύμβασης ή μιας ανάθεσης έργου!

Τα παιδιά μας έχουν γνώσεις, ικανότητες, έχουν αξιοπρέπεια. Το μόνο που χρειάζονται είναι σεβασμός, ίσες ευκαιρίες, αξιοκρατία και καινοτόμες δράσεις, για την εκμετάλλευση των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων του ευλογημένου τόπου μας.

Πόσες μόνιμες θέσεις εργασίας και τι προοπτικές ανάπτυξης, θα είχαμε

εξασφαλίσει αν είχαμε  τη μαρίνα στο Νοσοκομείο ;

 

Μόλις δύο χρόνια χρειάστηκαν οι γείτονες ,για να φτιάξουν την μαρίνα του Τσεσμέ, σωστό κόσμημα. 

 

Εμείς γιατί ανεχόμαστε αυτή την αισθητική και περιβαλλοντκή υποβάθμιση, αυτό το εργοτάξιο –παρκινγκ –νεκροταφείο πλοίων ,δύο μόλις λεπτά από το κέντρο της πόλης ;

 

Ποιά η ευθύνη των αιρετών, για το ναυάγιο ενός τόσο σπουδαίου αναπτυξιακού έργου ;

 

Ποιά θα ήταν η εικόνα  της Χίου , αν το Κάστρο της πόλης γίνονταν και πάλι ενάλιο, αν γκρεμίζονταν το τελωνείο και γέμιζε νερό η τάφρος ;

 

Μεγάλα  όνειρα θα πείτε, μεγάλα έργα , αλλά αυτά χρειαζόμαστε και όχι τα εργάκια ψηφαλάκια…

 

Επειδή το αύριο , δεν μπορεί να περιμένει ας βιαστούμε…Όλοι μαζί μπορούμε πολλά… Το οφείλομε στα παιδιά μας , το οφείλουμε στον τόπο μας….

 

 

 

                                              Σιδερής   Κ.  Χαλλιορής

          Πατέρας τριών παιδιών-Δημοτικός Σύμβουλος (ΝΕΑ   ΑΝΤΙΛΗΨΗ) 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαναγιώτης Ξενάκης: Για το ντοκιμαντέρ «1821» του ΣΚΑΪ Και να θέλεις ν’ αγιάσεις δε σ’ αφήνουν… Μέρος 3ο (τελευταίο)
Επόμενο άρθροΕΣΗΕΠΗΝ: 4ημερες στάσεις εργασίας για τους δημοσιογράφους της περιφέρειας