Αρχική Απόψεις Aρθρα Βασίλης Αγιαννίδης: ΤΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΑΡΡΕΝΩΝ

Βασίλης Αγιαννίδης: ΤΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΑΡΡΕΝΩΝ

16

 

   Υπήρξα μαθητής στο Αρρένων και ένας από εκείνους που το επισκέπτονταν σε διάφορες εκδηλώσεις ή απλώς το θαύμαζαν όταν περνούσαν από εμπρός του. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοιο βανδαλισμό στο ιστορικό κτίριο. Γκράφιτι στην κεντρική είσοδο. Προφανώς μια νέα εποχή ξεκινάει.

 

Αναρωτιέμαι, όπως πολλοί άλλοι, εάν η «αναπαλαίωση» του Γυμνασίου θα είναι παρόμοια με αυτή του Κολλεγίου. Να ξηλωθούν δηλαδή τα πάντα, να μείνει ένα κουφάρι από τέσσερεις τοίχους και μετά να ανακατασκευαστεί ένα καινούργιο κτίσμα, παρόμοιο με το προηγούμενο, χαμηλότερης ποιότητας και αισθητικής και απογυμνωμένο από τις μνήμες του. Είναι κρίμα που τα μνημεία δεν παραδίδονται σε αρχιτέκτονες με τις ανάλογες σπουδές και γνώσεις, σε επιστήμονες που αγαπούν και γνωρίζουν τη Χίο, σε ανθρώπους που θα σκύψουν πάνω τους με σεβασμό και μεράκι, σε τεχνίτες που θα προσέξουν τις λεπτομέρειες και θα φροντίσουν και το μικρότερο πλακίδιο γιατί ξέρουν πως κουβαλά την αναντικατάστατη πατίνα του χρόνου.

  

Στο εξωτερικό, σε αυτές τις πολιτισμένες χώρες όπως είναι η Αγγλία και η Γαλλία, δεν μπορείς να κατεδαφίσεις κάτι εάν δεν γνωρίζεις από πριν που θα διαθέσεις τα οικοδομικά υλικά για δεύτερη χρήση. Δεν ξηλώνεις τα γερά ξύλα από τα δάπεδα, δεν πετάς τα παραθυρόφυλλα με τις γρίλιες που στοιχίζουν μια περιουσία, δεν αλλάζεις τους μηχανισμούς της στέγης από αθάνατα ξύλα ούτε βέβαια βάζεις μπουλντόζες να φέρουν κάτω αυλόπορτες και εκκλησάκια. Και βέβαια, ακόμα και εάν κάποιος θέλει να αλλάξει τα φώτα σε ένα διατηρητέο –όπως στην περίπτωση του Hôtel Lambert, του σπιτιού των Rothschild, που αγόρασε ο σεΐχης του Κατάρ ο οποίος ήθελε να βάλει ασανσέρ και εμποδίστηκε από τους Παριζιάνους- ξεσηκώνεται η τοπική κοινωνία γιατί έχει την παιδεία και καταλαβαίνει πως τα μνημεία είναι πολιτιστικά αγαθά που ανήκουν σε όλους και πως όλοι οφείλουμε να τα προστατεύουμε. Αλλά είπαμε: αυτά συμβαίνουν σε άλλες χώρες, πολιτισμένες.

 

Βασίλης Αγιαννίδης